Yazar, aktivist ve siyasetçi, HDP İstanbul Milletvekili. 9 Ekim 1960,  İstanbul doğumlu. Aslen Sinop Boyabatlıdır. Boyabatlı bir işçi ailesinin kızı olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Anne ve babası küçük yaşta ayrılmış olduğundan annesini ve ailesini henüz yaklaşık on yıldır tanıma imkanına kavuştu. Gültepe ilkokulunda okudu. 12 Eylül öncesi ideolojik kamplaşmanın en çetin olduğu bölgelerde sağ cephe içinde yer aldı.

18 yaşında ilk defa Kur’an ile tanıştı ve hayatına yeni bir yön çizdi. TC vatandaşı bir Iraklı ile evlendi. Dokuz yıl süren evlilik hayatı ardından üçü kız ikisi erkek beş çocuğunu alarak bir süre İstanbul dışında yaşamak zorunda kaldı ve bir aylığına büyük endişelerle gittiği Malatya’da uzun yıllarca ikamet etti. Mahkeme kararı ile çocuklarının hepsinin velayetini üzerine aldı ve böylece hep birlikte yeni yaşam mücadelesine başladılar. Maddi ve manevi, sosyal ve kültürel, hak ve özgürlük için her tür mücadelede ailece birlikte yer alıyorlardı. Geçimleri için bir mağaza işletirlerken bir yandan tefsir, sosyal, kültürel, insan hakları, radyo programları çalışmalarının yanında başörtüsü yasaklarına karşı çeşitli alanlarda mücadele yürütüyorlardı. Yazı hayatı da bu süreçte başlamıştı. Farklı dönemlerde çeşitli dergilerde ve Selam gazetesinde çalışmaları oldu.

28 Şubat sürecini ailece en ağır şekilde yaşadılar. 1998’de başörtüsü eylemlerinin devam ettiği günlerde yolda yürürken gözaltına alındı. ‘Ulusal Bir Heyecan Gecesi ve Başörtüsü’ başlıklı yazısı sebebiyle tutuklandı. O sırada 13 yaşında olan oğlu Muhammed Cihad da Malatya’nın en kalabalık meydanlarından biri olan Akpınar meydanında silah zoru ile gözaltına alındı ve ana-oğul düşünce suçu olarak bilinen 312. madde ile DGM’de yargılandılar. Hüda Kaya bu davadan 20 ay ceza aldı ve yattı.

1999’da Malatya’da başlayan başörtüsü yasaklarına karşı Malatya halkının gösterdiği destansı direnişe ailece destek veriyorlardı. Bu eylemlerden birinde Malatya İHL son sınıf öğrencileri olan kızlarının büyüğü Nurulhak fotoğraf makinası ile basın mensupları arasında eylemi takip ediyordu. İntisar ise eylemde kitleye özgürlük türküsü şiirini, Nurcihan ise özgürlük duası okutmuştu. Bu eylemler sebebiyle Malatya’da yüzlerce kişi evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

Hüda Kaya’nın 16, 17 ve 18 yaşlarında olan kızları ise İHL’ye gelen terörle mücadele ekipleri tarafından sınıflarından gözaltına alındılar. Yine tutuklandıkları bu dava ise 146. maddeden açılmıştı, Hüda Kaya ve üç kızı için haklarında idam talep ediliyordu. Uzun yıllar boyunca birlikte veya ayrı ayrı çeşitli davalar ve hapis süreçleri devam etti. Bu arada mağaza kapanmış ve İstanbul’a geri dönmüşlerdi.

Her açıdan artık Türkiye’de yaşayamaz durumu gelen Hüda Kaya ve ailesi ilticaya karar verdiler. Avrupa’ya iltica için her yolu araştırırlarken İntisar’ın 312. maddeden yargılandığı başka bir davasının onaylanması ile şartların el verdiği kadar karayolu ile yurt dışına çıktılar ve bir yıl kaldıkları Pakistan’dan İstanbul’a geri döndüler.

Davalar Yargıtay’da onaylandıkça hapis süreçleri yine başladı. Kendisi hükümlü olarak Ağrı ve Malatya cezaevlerinde kaldı. Tahliyesinden bir ay sonra arka arkaya kızları da İstanbul Bakırköy Kadın ve Çocuk tutukevine alındılar. Akşehir ve Bandırma hapishanelerinde ayrı ayrı cezalarını tamamlayarak tahliye edildiler. Daha sonra Bandırma’da bir trafik kazasında Nurulhak hayatını kaybetti.

Çeşitli yazı, kitap çalışmaları olan Hüda Kaya’nın 28 Şubat döneminin anlatıldığı ‘Başörtüsüne Özgürlük Yolunda- Görülmüştür’adlı iki ciltlik kitabı yayımlanmıştır.

2011 yılında barış aktivisti olan oğlu Muhammed Cihad kurgu bir medya-polis operasyonuyla PKK üyeliğinden gözaltına alındı ve tutuklandı. Hüda Kaya daha sonra beraat eden oğluyla birlikte, 2013 Ramazan’ında bazı sorgulamalarının ve araştırmalarının sonucunda Kandil’e gitti ve izlenimleri yazı dizisi olarak yayımlandı.

Hüda Kaya Mazlum-Der İstanbul şubesi ilk dönem üyelerindendir.

Çeşitli kadın platform ve kuruluşlarında aktif çalışmaları oldu. İlmi, sosyal ve kültürel alanlarda farklı dernek ve vakıflarda faaliyetlerde bulundu. Yurt içi ve dışında kadın, Filistin, barış, inanç vb. konularda konferansları ve panelleri oldu. 2005’te Merve Kavakçı ile birlikte Cenevre’de BM’nin bir oturumunda Türkiye’deki kılık kıyafet yasakları ve hak mücadelesi hakkında sunum yaptı.

Hüda Kaya, Ürdün, Sudan, Pakistan, İran, Keşmir, Lübnan ve Filistin mülteci kamplarında, insan/kadın hakları, insani yardım çalışmaları kapsamında araştırmalarda bulunmuş ve faaliyetlere katılmıştır.

Kardelen Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kurmuş ve başkanlığını yürütmüştür.

Uluslararası Müslüman Kadınlar Birliği (IMWU) üyesi ve Türkiye delegesidir.

Demokratik İslam Kongresi Şura Meclisi üyesidir.

HDP’de iki dönemdir MYK’da faaliyet yürütmektedir.

Özgür Gündem’de, Hür Bakış ve farklı sitelerde yazılarına, panel ve konferanslarına devam eden Hüda Kaya hak ve özgürlükler bağlamında çalışmalarına devam ediyor.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya Diyarbakır’a yaptığı bir konuşma için hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda talimatla ifade veren Kaya, serbest bırakıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya hakkında 11 Ocak 2016 tarihinde Diyarbakır Demokratik İslam Kongresi’ndeki konuşmasının ardından soruşturma başlatılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermeye gitmeyen Kaya hakkında zorla getirme kararı çıkarıldı. İstanbul’da gözaltına alınan HDP Milletvekili Hüda Kaya talimatla ifadesinin alınması için Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Erdal Poyraz tarafından ifadesi alınan Kaya, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

 

Amacımız Hiçbir Eve Tabut Gelmemesi

 

Kaya savcıya verdiği ifadesinde Türk olmasına rağmen, partinin tüm halkların, tüm etnik yapıların ve inançların umudu olduğunu söyledi. Amaçlarının savaşın bitmesi ve kanın durması olduğunu söyleyen Kaya, “Ben de tüm partililerimiz gibi barışın Türkiye coğrafyasında yeniden yeşerebilmesi, hiçbir eve tabut gelmemesi için elimden geleni yapmaktayım” dedi.

 

“Barışı Politika Olsun Diye Savunanlardan Değilim”

 

Suçlamaya konu olan konuşmasının barış için olduğunu söyleyen Kaya, “Konuşma bütün olarak değerlendirildiğinde terörle ilişkilendirilemez. Kişilik olarak barışı politika olsun diye değil bir yaşam tarzı olsun diye savunanlardanım” dedi.

KAYNAK: Biyografi (facebook.com/pg/HudaKaya, erişim 09.12.2016), Son dakika... HDPli Hüda Kaya serbest bırakıldı (hurriyet.com.tr, 0812.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör