Işın Çelebi

Araştırmacı Yazar, Bakan, Milletvekili, Devlet Adamı, İş İnsanı, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji Mühendisliği Bölümü

Metalürji Mühendisi, Ekonomi Doktoru,  Yazar; İş, siyaset ve devlet adamı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi; XVIII, XIX, XX. ve XXI. Dönem İzmir Milletvekili - 46. ve 47. Hükümet Devlet Bakanı.

1950 yılında Karaman’da doğdu. Baba adı Mustafa, anne adı Kamuran. ODTÜ Metalurji Mühendisliği'ni bitirdikten sonra, İTÜ'den aynı alanda yüksek lisans derecesi aldı. Ankara Üniversitesi SBF'de ve Ekonomi master'ı, Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi bölümünde de doktorasını yaptı. DPT İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı, Grup Başkanı, METAŞ Genel Müdürü olarak, özel sektörde üst düzey görevlerde çalıştıktan sonra, siyasete atıldı.

ANAP’tan XVIII, XIX, XX. ve XXI. Dönem İzmir Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Türkiye - Avrupa Topluluğu Ortak Parlamento Komisyonu Üyesi oldu. Özal döneminde (46. ve 47. Hükümet) Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

Adnan Polat'ın başkan olduğu dönemde Galatasaray Spor Kulübü 2. başkanlığı görevini yürüttü. Çeşitli şirketlere danışmanlık yapmayı sürdürmektedir. 2012 Mayıs'ında Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyeliğine getirilmiştir.

Basılı kitapları da olan Işın Çelebi, İngilizce biliyor, evli ve üç çocuk babasıdır.

 

Kitapları:

 

Siyasette Kilitlenme ve Çözüm (1996),

Ne Olacak Ne Yapmalıyız? (2001),

Türkiye'nin Dönüşüm Yılları (2013),

Dünyanın Şu Haline Bak (2018),

Dijital Yönetim, Kırılma ve Yeni Bir Dünya Düzeni (2020)

 

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010).  Işın Çelebi (sabanci.com, 23.12.2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör