Gökhan Çapoğlu

Siyasi Parti Genel Başkanı, İktisat Profesörü, Araştırmacı Yazar, Milletvekili, Akademisyen, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Akademisyen, iktisat profesörü, yazar, siyaset adamı, XX. Dönem Ankara Milletvekili, Değişen Türkiye Partisi'ni (DEPAR) kurucusu ve genel başkanı. 1956'da Diyarbakır'da doğdu. Hüseyin bey ile Gülser hanımın oğludur. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Denver Üniversitesinde master, California Üniversitesi Berkeley Ekonomi Bölümünde doktora yaptı. Akademik kariyerini yükselterek Doçent ve Profesör unvanlarını aldı.

Bir süre Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Danışmanı, Vergi Konseyi Üyesi, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Fakülte Kurulu Üyesi, Stratejik Araştırmalar Vakfı Kurucu Başkanı oldu.

24 Aralık 1995 genel seçimlerinde Demokratik Sol Parti (DSP) listesinden XX. Dönem (24.12.1995 – 18.04.1999) Ankara Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Bülent Ecevit ekibiyle anlaşamadı. Bir süre sonra Partisinden istifa ederek önce bağımsız kaldı.

 Prof. Gökhan Çapoğlu, 24 Şubat 1998 tarihinde arkadaşlarıyla birlikte Değişen Türkiye Partisi'ni (DEPAR) kurdu. 1999 Genel Seçimlerinde % 0.12 oy alan partisini 3 Mart 2002 tarihinde kapattı. Milletvekili olarak 18 Nisan 1999 tarihine kadar TBMM'de görev yapmıştır.

Prof. Dr. Gökhan Çapoğlu, bir süre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Danışmanı, Vergi Konseyi Üyesi, Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı (ANSAV) Kurucu Başkanı olarak da görev yaptı. İngilizce biliyor. Bekârdır.

 

Ödülleri:

 

Profesör Dr. Gökhan Çapoğlu, Kasım 2014’te,  Meksika Ulusal Üniversitesi UNAM Ekonomi Fakültesi’nden 1991 yılında İngiltere'de yayınlanan 'Modern Ekonomi'de Yeni Yönler' serisinde yayınlanan kitabı nedeniyle ödül almıştır.

 

Kitapları:

 

Türkiye İstikrar İçinde Nasıl Kalkınır? (1992), Türkiye'de Siyasi Tıkanıklığı Aşmak İçin (1994), Yepyeni Bir Türkiye İçin (1997), Küresel Güç Dengesi ve Türkiye (2019).

 

KAYNAKÇA: Çapoğlu: Genel başkanlığa adayım - İhraç istemiyle disipline sevkedilen DSP Ankara Milletvekili Gökhan Çapoğlu, genel başkan adaylığını ilan etti  (sabah.com.tr, 22 Mart 1997), TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013), Hülya Polat / İktisatçı Türk Profesöre Meksika’dan Ödül (amerikaninsesi.com, 6 Kasım 2014), Gökhan Çapoğlu kitapları  (ilknokta.com, kitantik.com, kitapyurdu.com, nadirkitap.com, 26.05.2019).

KÜRESEL GÜÇ DENGESİ VE TÜRKİYE

KÜRESEL GÜÇ DENGESİ VE TÜRKİYE

 

Gökhan Çapoğlu

 

Küresel güç dengelerinin yeniden kurulduğu tarihsel bir dönemden geçmekteyiz. ABD hegemonik konumunu kaybederken, Avrupa Birliği, Rusya ve Çin yeni güç dengesinde konumlarını güçlendirecek ve söz sahibi olmalarını sağlayacak pozisyon almaya çalışıyorlar. Mücadele ekonomii, askeri ve enerji alanlarında yoğunlaşıyor. ABD ekonomi ve enerji alanlarındaki açıklarını askeri gücüyle aşmaya çalışıyor, Rusya enerjiye dayalı, Çin ve Avrupa Birliği ise ekonomik gelişmeye öncelik veren stratejiler izliyorlar. ABD'nin Irak ve Afganistan işgali sonrasında yaşadığı başarısızlıklar ve 1980 sonrasında yükselen finans sermayesinin 2007 sonrasında içine girdiği kriz yayıldıkça küresel belirsizlikler her alanda artıyor. Rusya ve Çin cazibe merkezi olabilirler mi? ABD, Rusya'nın enerji silahına karşılık verebilecek mi? Finansal kriz doların çökmesine ve dünya ekonomisinde bir depreme yol açacak mı? Avrupa Birliği dağılacak, Çin karışacak mı?

Küresel güç dengelerinin yeniden kurulduğu bir dönemde Türkiye hedef olmaktan çıkabilecek mi, alternatif politikalar geliştirebilir mi? Dış güçlerin desteğini alan bu iktidar döneminde, toplanma, ifade, iletişim, basın özgürlükleri gibi demokrasinin en temel özgürlükleri Türkiye Cumhuriyetinin hiç bir döneminde olmadığı kadar baskı altına alınmış, Cumhuriyet'in temel ilkeleri konusunda hassasiyetleri paylaşan ordu ve yargı kurumlarına karşı yoğun bir yıpratma kampanyası başlatılmış, yürütme ve yasama yanında yargıyı kontrol altına alma çabaları artmıştır. İktidar partisinin demokratik rejimlerin çalışması için olmazsa olmaz üç temel ilkeyi, güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğünü tehdit eder hale gelmiş olması meşruiyetini ve yönetme yeteneğini kaybetmiş olduğunu göstermektedir. İktidarın oluşturduğu tehlike demokrasi ve hukuku yollarıyla bertaraf edikebilecek mi, yoksa demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyetinin kendisi mi bertaraf olacak? Bu kitap, bu sorulara cevap arayan bir çerçeveyi tartışmaya açmaktadır.

 

(Tanıtım Bülteninden)

 

İKTİSATÇI TÜRK PROFESÖRE MEKSİKA’DAN ÖDÜL

İKTİSATÇI TÜRK PROFESÖRE MEKSİKA’DAN ÖDÜL

 

Hülya Polat

 

 

Profesör Dr. Gökhan Çapoğlu Meksika Ulusal Üniversitesi UNAM Ekonomi Fakültesi’nden 1991 yılında İngiltere'de yayınlanan 'Modern Ekonomi'de Yeni Yönler' serisinde yayınlanan kitabı nedeniyle ödül aldı

 

Washington

 

İktisatçı Profesör Dr. Gökhan Çapoğlu, Meksiko City'de Meksika Ulusal Otonomi Üniversitesi (UNAM) Ekonomi Fakültesi’nin geçen hafta düzenlediği 5. Uluslararası Heterodox Mikroiktisat seminerine konuşmacı olarak katıldı.

Meksika Ulusal Otonomi Üniversitesi (UNAM) 300,000 öğrencisi, 3 Nobel ödülü ile Meksika'nın en köklü ve etkili üniversitesi. UNAM Ekonomi Fakültesi, bu yıl beşincisi yapılan uluslararası seminerin konusu olarak Profesör Dr. Gökhan Çapoğlu’nun 1991 yılında İngiltere'de Edward Elgar yayınevinin 'Modern Ekonomi'de Yeni Yönler' serisinde yayınlanan "Fiyatlar, Karlar ve Mali Yapılar; Rekabete Post-Keynesian Bir Yaklaşım" başlıklı kitabını seçti.

Profesör Çapoğlu kitabında rekabeti mevcut egemen neoklasik anlayışın statik piyasa yapısı anlayışı yerine dinamik yaşam mücadelesi olarak kavramlaştırdı. Bu şekilde firmaların fiyatlama, yatırım ve mali yapı davranışlarını yorumladı. 1991’den sonra yapılan bütün çalışmalar Profesör Çapoğlu’nun yaklaşımını destekleyince, mevcut egemen neoklasik iktisat anlayışının artık geçerli olmadığını gören UNAM Ekonomi Fakültesi iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Heteredox Mikro İktisat Semineri’ne Çapoğlu’nun davet etti ve ana konu olarak da Çapoğlu’nun 23 yıl önce yayınladığı kitabı ele aldı.

Profesör Çapoğlu’nun kitabı son iki yüzyıllık kapitalist dünya ekonomisinde teknolojik gelişmeleri ve güç dağılımında ülkelerin yerlerinin neden değiştiğini, nasıl politikalar izlenmesi gerektiğini açıklıyor.

Profesör Dr. Çapoğlu üniversitede üç gün boyunca seminer verirken, Meksikalı iktisatçılar Çapoğlu’nun kitabında yer alan konuların Meksika ekonomisine uyarlanması çağrısında bulundu.

UNAM Ekonomi Fakültesi Profesör Çapoğlu’nun kitabının İspanyolca versiyonunu yayınlamaya da karar verdi. Profesör Gökhan Çapoğlu kitabı İspanyolca’ya çevrilecek ilk Türk iktisatçısı olacak.

Eski Ankara milletvekili olan Gökhan Çapoğlu, şu anda Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı ANSAV’ın başkanlığını yürütüyor.

 

KAYNAK: Hülya Polat / İktisatçı Türk Profesöre Meksika’dan Ödül (amerikaninsesi.com, 6 Kasım 2014).

 

Yazar: Hülya Polat

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör