Ziya Selçuk

Milli Eğitim Bakanı, Araştırmacı Yazar, STK Yöneticisi, Akademisyen, Eğitimci

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi

Eğitimci, akademisyen, profesör, yazar, Özel Maya Okulları'nın kurucusu olan Selçuk, TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı, Türkiye Zekâ Vakfı Yönetim Kurulu ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi Üyesi, Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı, eski Milli Eğitim Bakanı.

1961 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde lisansını, aynı üniversitede gelişim psikolojisi alanında yüksek lisansını yaptı. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında doktorasını tamamladı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı.

TED Üniversitesi’nin yanı sıra, çok sayıda özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu gerçekleştirdi. Türkiye Zekâ Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi Üyesidir.

Prof. Dr. Ziya Selçuk, 2003-2006 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yapmış, müfredat reformunu yürütmüştür. AB müzakerelerinde de eğitim ve bilim başlığı görüşülürken ülkemizi temsil etmiştir.

İnsan ilişkileri, gelişim, öğrenme, çocuklarda dikkat eksikliği, rehberlik uygulamaları çoklu zeka kuramı gibi alanlarda çok sayıda kitabı, hakemli dergilerde basılmış makaleleri vardır.

İngilizce biliyor. Evli, üç çocuk sahibidir.

 

Bakanlıktan Ayrıldı

6 Ağustos 2021 günü Kabine değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yerine Bakan Yardımcısı Mahmut Özer atandı. Ziya Selçuk görevinin sonlanmasına dair açıklamada bulundu

Atama kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk görevden affını istedi. Selçuk'un yerine  Mahmut Özer atandı.

 

Ziya Selçuk'tan İlk Açıklama

 

Görevinden affını isteyen Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Millî Eğitim Bakanlığı görevim bugün itibarıyla nihayetlenmiştir. Bana ülkemin çocukları için çalışma imkânı sağlayan Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Milletimize, eğitim ailemize, birlikte görev yaptığım Bakan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Görev yaptığım süre boyunca birlikte çok kıymetli çalışmalara imza attığımız değerli çalışma arkadaşım Bakanımız Sayın Mahmut Özer Bey’e ve göreve yeni başlayan Bakan Yardımcılarımıza başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

ESERLERİ:

 

İnsan İlişkilerinde Kendini Açma (1995), Gelişim ve Öğrenme (1998), Okul Deneyimi ve Uygulama (1998), Dikkat Eksikliği ve Hiperaktif  Çocuklar (2000), Sınıf İçi Rehberlik Uygulamaları (2000).

 

Kitapta Bölümler:

 

İlköğretimde Rehberlik. Nobel Yayıncılık. Ankara 1999.(Bağımsız bölüm)

Çocuklarımız İçin Eğitim Sohbetleri. Pegem Yayıncılık. Ankara 2001. (Bağımsız bölüm)

 

Ulusal Hakemli Dergilerde Tam Metni Basılmış Makaleler:

 

Çocuk İstismarı ve İhmali. S.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi. 1988, Sayı 2.

Eğitimde Sınavın Yeri ve İlgili Görüşler. Milli Eğitim. 1988, Sayı 73, s.46

Sınav Kaygısı. Eğitim ve Bilim, 1987, Sayı 66, s.35

İlkokulda Matematik Öğretimi. S.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı II.

Eğitimde Bilgisayar Kullanımı. Çağdaş Eğitim. Mart 1989, Sayı 142, s.26.

Öğrenme ve Öğretme Sürecinin Etkililiğini Arttırmada Öğrenme Stratejilerinin Kullanılması: Genel Bir İnceleme. Eğitim. 1992, Sayı 1. (G.Ü. Araştırma Görevlisi B. Öztürk ile birlikte.)

Psikolojik Yardım İlişkilerinde İnformel Kaynaklar: Güzin Abla Örnek olayı. Eğitim. 1992, Sayı 2.

Çocuk Korkularıyla İlgili Danışma Yaklaşımları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 4. Ankara , 1995.

“Bir Eğitim ve Rehberlik Sorunu: Okullarda Kopya Çekme”. Eğitim Yönetimi. Sayı 3. Ankara , 1995.

10-16 Yaş Çocukların Merak Ettikleri Cinsel Konulara İlişkin Bir Araştırma. (Özet). Eğitim, Sayı 7, 90-96, 1994

“ Zorunlu Öğretim Üzerine” Türk Yurdu. C.17. s.123.

“Örnek Bir Oriyantasyon Programı”. Eğitim Yönetimi Dergisi. Sayı 5, 443

 

KAYNAKÇA: Yeni Milli Eğitim Bakanı'ndan 'Gezi Direnişi' paylaşımı: İlham kaynağı olabilir (cumhuriyet.com.tr, 18 Kas 2013), Ziya Selçuk kimdir maya okullarının sahibi eşi ve çocukları  (internethaber.com, 09-07-2018, - Güncelleme: 10-07-2018), Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk (haber7.com, 10.07.2018), Eğitimcileri mutlu eden Milli Eğitim Bakanı; Prof. Dr. Ziya Selçuk (sozcu.com.tr, 10 Temmuz 2018), Kabinede revizyon! Milli Eğitim Bakanı değişti (haberglobal.com.tr, 06.08.2021).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör