Ömer Tuğrul İnançer

Araştırmacı Yazar, Avukat, Müzisyen, Mutasavvıf, Hukukçu

Doğum
Ölüm
04 Eylül, 2022
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Diğer İsimler
Ö. Tuğrul İnançer

Mutasavvıf, hukukçu, avukat, yazar, müzisyen, araştırmacı yazar (D. 1946’da Bursa - Ö. 4 Eylül 2022, İstanbul).

Kitaplarında Ö. Tuğrul İnançer imzasını kullanan Ömer Lütfü İnançer, 1946’da Bursa’da doğdu. Orta tahsilini Bursa’da tamamlayıp İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Tahsili sırasında özel olarak müzik dersleri aldı.

Yirmi yıl kadar muhtelif şirketlerde müşavir-avukatlık yaptıktan sonra 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunda sanatçı-müdür olarak çalışmaya başladı. 2011 Haziranında yaş haddinden emekli oldu.

Tahsili sırasında özel olarak müzik dersleri aldı. Çeşitli radyo ve televizyon programlarında misafir sanatçı ve konuşmacı olarak ekrana geldi. Birçok yurtiçi ve yurtdışı konserlerde müzik faaliyetlerinde bulundu.

Çeşitli radyo ve televizyon programlarında misafir sanatçı olarak yer almış olup, birçok yurt içi ve yurt dışı konserlerde müzik faaliyetlerinde bulundu. Tasavvuf konularında da yurt içi ve yurt dışında pek çok konferanslar verdi, seminerlere katıldı.

Ayrıca çeşitli makaleleri, röportajları ve sekiz kitabı yayımlanan Ö. Tuğrul İnançer, evli olup; biri psikolog, diğeri ekonomist, iki çocuk babasıdır.

Kitapları internette (sufi.com.tr) e kitap olarak ücretsiz okunup indirilebilmektedir.

 

Kitapları:

 

Gönül Sohbetleri (2006), Gönül Gözü (Kenan Gürsoy ile, 2006), Dinle Neyden & Mesnevi Sohbetleri (2009), Muhabbet Peygamberi Hz. Muhammed (sav) (2010), Vakte Karşı Sözler (2012), Bir Muhammedî Aşık: Hz. Mevlana (2012), Sohbetler (2013), Mübârek Vakitler (2014),

 

Sohbetleri:

 

Gönül Gözü (Kenan Gürsoy), Şarkılar Seni Söyler (Ahmet Özhan ile), Aşk Кağıda Yazılmıyor (Ayşe Şasa, Abdurrahim Кarakoç, Lale Müldür, Erol Göka, Sadık Yalsızuçanlar, Enis Batur, Laurent Mignon, Mahmud Erol Kılıç ile), Mübarek Vakitler

 

TV ve Radyo Programları:

 

Tuğrul İnançer ile Seyir Defteri (Burç FM)

Mesneviden : Mehmet Fatih Çıtlak ile birlikte (Mehtaρ TV)

Ömer Tuğrul İnançer ile Gönül Dünyamız (Saadettin Acar ile birlikte, TRT Türk)

 

Vefatı:

 

Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden yazar, hukukçu ve mutasavvıf Ömer Tuğrul İnançer 76 yaşında iken 4 Şubat 2022 günü İstanbul'da vefat etti.  İnançer'in cenazesi 5 Şubat 2022 günü İstanbul Fatih Camii'nden kaldırıldı.

Ömer Tuğrul İnançer için İstanbul'da cenaze töreni düzenlendi. Fatih Camii'ndeki törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Erdoğan, "Mutasavvıf, hukukçu, edebiyatçı, millete hizmet noktasında tereddütsüz hayatını sürdürmüş olan hocamıza tanıdım tanıyalı böyle gördüm, böyle bildim." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Ömer Tuğrul İnançer'in tabutuna da omuz verdi.

76 yaşında hayatını kaybeden Ömer Tuğrul İnançer'in cenazesi Karagümrük'teki Pir Nurettin Cerrahi Tekkesi'nden saat 14.00 sıralarında alınmıştı.

Aralarında Şarkıcı Ahmet Özhan'ın da bulunduğu kalabalık, cenazeyi taşırken dua edip ilahiler söyledi.

 

SİYASETÇİLERDEN TAZİYE MESAJLARI

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Çok kıymetli mutasavvıf ve gönül insanı Ömer Tuğrul İnançer Beyefendi’nin vefatından derin bir teessür duymaktayım. Sayın İnançer’e Allah’tan rahmet diliyor, ailesine ve tüm sevenlerine sabrı cemil niyaz ediyorum. Mekânı cennet, derecatı âli olsun.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Güzel insan ÖmerTuğrulİnançer beyefendi rahmet-i Rahman’a kavuştu. Rabbinin sevgili bir kulu, ebediyet yurdunun bir eri olarak yaşadı. İman, ahlak, erdem, şefkat, merhamet ve güzellik yoluna adanmış bir ömür... Cemali de güzeldi, celali de.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Âlem-i Cemâl'e göç eden, günümüzün tasavvuf bilgelerinden, gönül, fikir ve kültür insanı Ömer Tuğrul İnançer’e Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Mekânı cennet, makamı âlî olsun.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Tasavvuf dünyamızın öncülerinden, gönül eri, Ömer Tuğrul İnançer Efendi, can emanetini sahibine teslîm eylemiş. Rabbim, kabrini nûr, mekanını cennet, makamını âlî eylesin.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Anadolu İrfan geleneğimizin ulu çınarlarından, güzel insan Ömer Tuğrul İnançer emaneti hakka teslim etmiş. Mekanı cennet, makamı âli olsun. Ailesi ve muhiplerine başsağlığı diliyorum. Geride güzel bir hoş seda bıraktı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Kıymetli gönül ve fikir insanı Ömer Tuğrul İnançer hocamız rahmet-i Rahman’a kavuştu. Ailesinin, talebelerinin, sevenlerinin başı sağolsun. Allah rahmetiyle muamele eylesin, makamı âlî olsun

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Hakikat aşıklarından ÖmerTuğrulİnançer rahmete kavuştu. Mekanı cennet olsun. Tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Hakikatli bir insan olarak yaşama gayretiyle güzel izler bıraktı. Makamı ali olsun.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Hakk’a yürüyen,Türkiye’mizin mânevî çınarlarından,Hakk ve hakikat aşığı Ömer Tuğrul İnançer’e Allah’tan rahmet; ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Rabbim,merhameti ve mağfireti ile muamele eylesin. Mekânı cennet,makâmı âlî olsun,inşallah.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Gönül coğrafyamıza dokunan âlim, mutasavvıf, yazar ve irfan ehli Ömer Tuğrul İnançer Beyefendi'nin Hakk'ın rahmetine kavuştuğunu derin bir teessürle öğrendim. Allah mekânını cennet eylesin, ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Bakanlığımız İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğumuzun Kurucu Müdürü, mutasavvıf ve hukukçu Ömer Tuğrul İnançer’e Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop: Tasavvufun hikmetlerinin günümüzde neşvünema bulmasına vesile olan, gönül dünyamızın rehberlerinden kıymetli büyüğümüz Ömer Tuğrul İnançer, Rahmet-i Rahmana kavuşmuş. Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum. Menzili mübarek, mekanı cennet, makamı âli olsun.

 

KAYNAKÇA: Ömeɾ Tuğɾul İnançeɾ (sufi.com.tr, 30.06.2018), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2018), Robertli Cerrahi Şeyhi vefat etti! Hangi ünlüler Cerrahi Tekkesi müridi? (internethaber.com, 30.06.2018), İlber Ortaylı’yla Ömer Tuğrul İnançer’in karşılaşma anı gündem oldu (cumhuriyet.com.tr, 26.07.2019), İlber Ortaylı, Ömer Tuğrul İnançer'in elini neden öptü? (timeturk.com, 28.07.2019), Mutasavvıf Ömer Tuğrul İnançer Hakk'a yürüdü (yenisafak.com, 4 Şubat 2022), Ömer Tuğrul İnançer'e veda... Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı (5 Eylül 2022).

ÖMER TUĞRUL İNANÇER’İN GÜZEL SÖZLERİ

ÖMER TUĞRUL İNANÇER’İN GÜZEL SÖZLERİ

 

 

Her aklına geleni yapana, insan değil hayvan denir.

 

***

 

Düşünce, akılla olur. Tasavvuf gönülle olur. Akılla gönül, bir araya gelmez. Gönül devreye girdi mi, akıl firar eder.

 

***

 

Gönül işleri her-kesin işi değildir, er-kesin işidir.

 

***

 

Şiddetle sevmenin adına aşk derler!

 

***

 

Aşk verdikçe çoğalır. Muhabbet verdikçe çoğalır. Her mana gibi. Madde, verince azalır. Mana, verince çoğalır.

 

***

 

Mü'mine düşen; nefsini terbiye etmektir. Nefsin peşine düşmek değil!

 

***

 

İnanmak ve sevmek, inandığın ve sevdiğin şey olmaktır.

 

İLBER ORTAYLI’YLA ÖMER TUĞRUL İNANÇER’İN KARŞILAŞMA ANI GÜNDEM OLDU

İLBER ORTAYLI’YLA ÖMER TUĞRUL İNANÇER’İN KARŞILAŞMA ANI GÜNDEM OLDU

 

Tarihçi-yazar İlber Ortaylı’nın imza gününe gelen Ömer Tuğrul İnançer’le karşılaşması gündem oldu.

Sosyal medyada paylaşılan videoda, imza gününde kitaplarını imzaladığını gören Ortaylı, İnançer ve eşini görünce ayağa kalkıyor. İnançer’in elini öpmek isteyen Ortaylı’nın gösterdiği hürmet karşılıklı diyalogla devam ediyor.

 

‘Hamile Kadın Sokağa Çıkmasın’

 

Cerrahi Tarikatı’nın şeyhleri arasında anılan İnançer en son “Hamile kadının sokakta gezmesi uygun değil” sözleriyle büyük tepki çekmişti.

Gerici açıklamalarıyla dikkat çeken İnançer, “Çalışan kadın ben kocama muhtaç değilim deyip yuvasını dağıtıyor. Kocasına muhtaç değil ama elin adamının patronunun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor” sözleriyle de biliniyor.

Öte yandan Ortaylı, 1947; İnançer, 1946 doğumlu.

 

Neden Öptü?

 

Ortaylı ve İnançer’in karşılıklı birbirlerinin ellerini öpmesi de Mevlevilik’in bir ritüeli. Mevlevilik’te karşılaşanlar, birbirlerinin elini baş parmağından aynı anda öperler.

 

KAYNAK: İlber Ortaylı’yla Ömer Tuğrul İnançer’in karşılaşma anı gündem oldu (cumhuriyet.com.tr, 26.07.2019).

Yazar: HABER

İLBER ORTAYLI, ÖMER TUĞRUL İNANÇER'İN ELİNİ NEDEN ÖPTÜ?

İLBER ORTAYLI, ÖMER TUĞRUL İNANÇER'İN ELİNİ NEDEN ÖPTÜ?

 

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Tasavvuf Musikisi'nin önemli isimlerinden biri olan Ömer Tuğrul İnançer'in elini öpmesi çok konuşuldu. Esasen eski İstanbul'da yapılan bir selamlaşma şekli olan bu hareket sonrasında, Murat Bardakçı, İlber Ortaylı'nın el ve etek öperken çekilen başka fotoğraflarını yayınladı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Tasavvuf Musikisi'nin önemli isimlerinden biri olan Ömer Tuğrul İnançer ile karşılaştığı imza töreninde İnançer'in elini öpmüştü.

Sosyal medyada yüzlerce kez paylaşılan ve özellikle sol yayın organlarında gündeme getirilerek eleştirilen olaya ilişkin İlber Ortaylı açıklama yapmış ve "O benim elimi öpüyor ben de onun elini öpüyorum. Bu çok eski bir İstanbul âdetidir, yobazlık değildir" demişti.

Habertürk Yazarı Murat Bardakçı da bugünkü köşesinde İlber Ortaylı'nın İnançer'in elini öpmesinin nedenini açıkladı.

Bardakçı ayrıca Ortaylı'nın başka isimlerin ellerini ve eteğini öperken çekilmiş fotoğraflarını da yayınladı. İşte o yazının ilgili bölümü:

 

"Bu Mevlevilere Mahsus Bir Selamlaşma Şeklidir"

 

"Ama, ortada öyle el öpme falan yoktu, İlber Hoca ile muhatabı eski İstanbul'da, özellikle de Mevlevîler arasında hayli yaygın olan ve “görüşmek” denen şekilde selâmlaşıyorlardı! “Görüşmek”, “musafaha”nın, yani temeli sünnete dayanan selâmlaşmanın Mevlevîler'e mahsus şeklidir, sağ eller başparmaklar yukarıya dikilmiş olarak tutulur ve görüşenler birbirlerinin ellerini tutup aynı anda öperler. Ellerin bu şekilde öpülmesi söylediğim gibi selâmlaşmadır; görüşmede yaş, makam vesaire farkı bulunmadığı gibi bu işin eli öpme ile de alâkası yoktur, eski tekkelerden bugünlere kadar gelen bir şehir geleneğidir."

KAYNAK: İlber Ortaylı, Ömer Tuğrul İnançer'in elini neden öptü? (timeturk.com, 28.07.2019).

 

 

 

Yazar: HABER

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör