Ahu Özyurt

Televizyon Programı Sunucusu, Araştırmacı Yazar, Gazeteci

Doğum
Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü

Gazeteci, yazar, televizyon programı sunucusu. 1970, İstanbul doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden lisans, Columbia Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan Master derecesi bulunuyor. Daha önce CNN TÜRK Haber Merkezi'nde Gece Görüşü'nün editör sunuculuğunu yapan Özyurt, Deniz Bayramoğlu ile birlikte İş Yemeği’ni hazırlayıp sundu. 2007 yılının Kasım ayında CNN TÜRK ve Milliyet Washington muhabirliği görevine getirildi.

2009’da Türkiye’ye dönen ve Bloomberg HT kanalının kuruluş aşamasında görev alan Özyurt, 2011 Ağustos ayında yuvası olan CNN TÜRK’e döndü. Halen Chief Writer/Editor görevlerini üstlenmekte, aynı zamanda özel haberler için sahaya da çıkmaktadır. Van depremi sonrasında bölgede 15 gün aralıksız yayınlar yapmış, sosyal ağlarla bölgeye gönderilen yardımların doğru kanalize edilmesine aracılık etmiştir.

CNN TÜRK'ten önce CNBC-e'de öğle kuşağında yayınlanan Finans Cafe programının editörü ve sunucusuydu. NTV ve ATV’de İstanbul haber merkezlerinde ve Show TV Ankara bürosunda muhabirlik yaptı. CNN World Report programına Türkiye'den haberler gönderdi. 2001 yılındaki finansal krizi canlı yayınla duyuran Ahu Özyurt, piyasalar ve ekonomi çevrelerinin üst düzey yöneticileriyle mülakatlar yaptı. Irak Savaşı ve Kıbrıs görüşmeleri sırasında uzun soluklu özel yayınların da sunuculuğunu ve editörlüğünü yaptı. İsviçre ve New York'ta yapılan Davos Dünya Ekonomik Forumu Toplantıları’na dört kez davet edildi.

1996'da Saddam Rejimi’nin ABD tarafından bombalandığı günlerde Bağdat'ta bulunan Özyurt, Hatemi döneminin ilk günlerinde de İran'da görev yaptı. 1994'te NBC televizyonunun ‘Meet The Press’ programında Washington'da 6 ay staj yaptı. Bill Clinton'ın seçim sürecini Cumhuriyet gazetesi için takip etti ve yazdı.

1999'da Öcalan'ın İtalya'ya kaçışını iki ay boyunca NTV adına Roma'dan takip etti ve bu çalışmasıyla “Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Yavuz Gökmen Özel Ödülü”nü kazandı. 2001 yılında Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği'nin “En İyi Finans Programı Ödülü”nü aldı. Kazakistan petrolleri ile ilgili haberiyle “CNN World Report En İyi Ekonomi Haberi Ödülü” kazandı.

Özyurt, ABD Başkanı Barack Obama’nın kampanyasını 2008 yılı boyunca içeriden takip etti ve izlenimlerini “Obama: Bir Kusursuz Fırtına” isimli bir kitapta topladı. CNN TÜRK ekranlarında çok izlenen programından aldığı ilhamla, gazetecilikte 20 yılın en çarpıcı ve yazılmayan hikayelerini, eğlenceli gazetecilik maceralarını bir araya topladığı “Gece Görüşü” isimli kitabı 2014 yılında piyasaya çıktı.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi, Gazeteciler Cemiyeti Üyesi ve Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government Kadın ve Liderlik Bölümü Sertifikası sahibidir.

Özyurt, Radikal.com.tr ve Hurriyet Daily News gazetesine haftalık yazılar yazıyor, yurtdışında toplantılarda sunuculuk ve moderatörlük görevleri üstleniyor. İngilizce ve İtalyanca biliyor.

KAYNAKÇA: Berin Yavuzlar / Erkek Medyanın Kadın Neferi Ahu Özyurt (kuraldisi.com, Kasım 2010), Ahu Özyurt (cnnturk.com, 06.10.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör