Kâni

Yazar, Şair

Doğum
Ölüm
Diğer İsimler
Ebubekir Kâni (asıl adı)

Şair ve yazar (D. 1712, Tokat - Ö. 1791, İstanbul). Asıl adı Ebubekir Kâni. Kırk yaşına kadar Tokat Mevlevihanesinde bulundu. Trabzon Valisi Hekimoğlu Ali Paşa tarafından İstanbul’a getirtilerek Divan-ı Hümayun Kalemine yerleştirildi. Daha sonra Silistre ve Bükreş’te divan kâtibi oldu. İstanbul’a döndükten (1782) sonra bir ara Limni adasına sürüldü.

Basılmış bir Divan’ı olan Kâni, ince bir mizah anlayışının ürünü olan Letâif ve Hezliyyât adlarıyla da anılan Münşeat adlı eseriyle ünlüdür. Yüz yirmi kadar mektubu ihtiva eden bu eser, döneminin ifade zenginliği ve üslûp özelliklerini yansıtan zarif nükteler ve hiciv örnekleriyle doludur. Bir kedinin ağzından uyku düşkünü bir dostuna yazılmış mektuplardan oluşan Hirrenâme adlı eseri başla ilgili deyim ve atasözleriyle örülüdür. Divan nesir yazarları arasında kendisine özel bir yer sağlayan başka mektupları ile Yeğen Mehmet Paşa’ya mektupları şakacı, rind bir ruhun içtenliğini taşır. 

HAKKINDA: Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), İsa Kayalp / TDV İslâm Ansiklopedisi (c. 24, 2001), Mehmet Nuri Yardım / Edebiyatımızın Güleryüzü (2002).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör