Suzan Sözen

Roman Yazarı, Yazar, Şair

Ölüm
Diğer İsimler
Fatma Esen

Romancı, şair (D. ?, Ö. 1996, İstanbul). Bazı romanlarında Fatma Esen adını da kullandı. İstanbul eski emniyet müdürlerinden Ferit Sözen’in eşidir. Soner Yalçın’ın Efendi adlı kitabı ve Yılmaz Karakoyunlu’nun Yorgun Mayıs Kısrakları adlı romanında Adnan Menderes’in sevgilisi olarak adı geçti. Buna rağmen, bir yazardan beklenecek ağırbaşlılıkla “hatıralarını anlatmayıp mahfuz tutacağını” söylemiş olan Suzan Sözen, 1950’li yıllarda Kerime Nadir, Muazzez Tahsin gibi yazarların başını çektiği popüler aşk romanı yazarlar kervanına katıldı. Kimi yazarlarca bu iki romancıdan daha başarılı bulundu. Sanera adlı romanında Adnan Menderes’ten esinlenen “Razminar” adlı bir karakter çizmişti. Bazı romanları, şiirleri İtalya’da Casa Editrice ve Fratelli Palumpi, Fransa’da ise Fasquelle ve Scorpion yayınevleri tarafından da basıldı.

Romancılığından çok Başbakan Adnan Menderes’in sevgilisi olması nedeniyle ilginç bir isim olmasına rağmen hakkında daha fazla biyografik bilgi bulunamadı. Bütün romanları aşk üçgenleri üzerine kuruludur.

Adnan  Menderes'in  son on yıllık yaşamında, Ayhan Aydan'dan sonra, 'ikinci büyük aşkı' Suzan Sözen'di. Sık sık Ankara'dan İstanbul'a gelen Menderes, 0073 plakalı Cadillac arabasıyla, Suzan ve Ferit Sözen çiftinin oturduğu Maçka'daki Belveder Palas'ın önünde görülür. Ferit Sözen'in Gümüşhane'ye tayini durdurulmuş ve İstanbul Emniyet Müdür Muavini olarak yeni görevine başlamıştır. Yassıada Duruşmaları sonucunda, Yüksek Adalet Divanı'nın kararıyla beraat eden Ferit Avni Sözen, Suzan Sözen'in ikinci eşidir. Daha önceki eşi fabrikatör Nejat Verdi'den ayrıldıktan sonra Ferit Sözen'le evlenen Suzan Hanım; anne Rus, baba Türk bir ailenin beş kızından birisidir.

Suzan Sözen, Adnan Menderes'le ilişki kurduğu yıllarda, 'Demokrat Parti Kadınlar Kolu' üyesi olarak, dillere destan güzelliğinin yanı sıra, siyasal açıdan da etkin bir güce sahipti.

'Başvekil' ile Suzan Sözen'in arasında, yaklaşık 30 yaş fark vardı. Suzan Sözen 1955 yılında, ilginç aşk mektuplarını kaleme aldığında, Adnan Menderes 62, kendisiyle 32 yaşındaydı. 'Yassıada Duruşmaları' günlerinde, Menderes'in özel kasasından çıkartılıp elden ele dolaştırılan, renkleri gök mavisi ve kenarları tırtırlı kâğıtlardaki aşk mektupları, İlhan Engin'in haftalık dergisi 'Sır'da tek tek yayımlanıyor ve ardından, iki kez kitaplaştırılıyordu: Nihat Özcan'ın editörlüğünde 'Aşk Mektupları' ve Melih Özbay'ın editörlüğünde 'Sabıkalıların Gizli Dosyaları' adıyla... Yine Menderes'in Taksim Parkotel'deki özel odasında bulunan 'Sanera' adlı romanın birinci sayfasında, şu ithaf yer alıyordu: "Adnan, her satırında sen varsın..." (Popüler Dergisi)

Suzan Sözen'in Menderes'e imzaladığı kitaptı bu. Ve yine beraberliklerinin bir anısı olarak imzalayıp Menderes'e verdiği kendi fotoğrafının altına Suzan Sözen şu satırları yazmıştı: "Bir kaş çatısıyla cihanı yerinden oynatan Menderes, selam sana..."

ESERLERİ (Roman):

Rahika (Fatma Esen imzasıyla, 1949), Kiralık Ruh (1952), Sahibini Arayan Kadın (1952), Sana Döneceğim (1952), Beni Unut (1958), Sanera (1959), Dördüncü Murat (1962), Batmayan Güneş (1963), İlahlar Affetmez (1967), Siyah Zambak.

ŞİİR: Pas Damlası.

KAYNAK: Agah Özgüç / Bir Suzan Sözen vardı (Popüler Tarih dergisi, Temmuz 2002, sayı: 23), Melih Özbay / Sabıkalıların Gizli Dosyaları (1960), 'Başvekil' Menderes'in Siyaset Gölgesindeki Aşkı  ‘Bir Suzan Sözen Vardı.’Popüler dergisi (Temmuz 2002, sayı: 23), Yılmaz Karakoyunlu / Yorgun Mayıs Kısrakları (2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007) – Ünlü Kadınlar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 6, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Fomous People (2013).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör