Recep Acay

Gazeteci-yazar, Oyuncu, Araştırmacı

Doğum
Ölüm
30 Ekim, 2023
Eğitim
Ankara Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi
Diğer İsimler
Yeni Bir Hayat Kahveci Recep. Ortabereket Rüştü.

Tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu. Gazeteci Yazar. Araştırmacı, sporcu, futbolcu (D. 1946, Diyarbakır – Ö. 31 Ekim 2023, Ayvalık / Balıkesir).

Recep Acay, Diyarbakır’da Cumhuriyet İlkokulu, Ali Emiri Ortaokulu ve Ticaret Lisesini bitirdi. 1976’da Ankara Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. 1968 yılında girdiği TRT’de çeşitli görevlerde bulundu. 1997-2008 yılları arası Türkiye’nin Sesi Radyosunda, müdür olarak görev yaptı. Bu dönemde, birlikte çalıştığı prodüktör arkadaşlarının yaptığı programlarla birçok ödül aldı.

Yaklaşık on beş yıl futbol oynayan Recep Acay, futbolu Diyarbakırspor’a transfer olduktan iki yıl sonra bıraktı. Tiyatroya ortaokul öğrencisiyken başladı. Aralıksız 25 yıl oyuncu ve yönetmen olarak sanat yaşamını sürdürdü. Buzlar Çözülmeden, Duvarların Ötesi, Hababam Sınıfı, Mezarsız Ölüler, Kurban, Fareler ve İnsanlar ve Ocak gibi oyunlarda önemli roller aldı. 1968’de Ankara’da Yenişehir Tiyatrosu Dönem Sahnesi adlı tiyatronun ortaklarından oldu ve burada profesyonel olarak sanat yaşamını sürdürdü.

39 yıl TRT'nin bünyesinde çalışan Acay, farklı birimlerde çok sayıda yapımda ve yayında görev üstlendi. Radyo Dairesi Başkanlığı ile Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nda yöneticilik de yapan Recep Acay, 2007 yılında emekli oldu.

Recep Acay, 1987-1990 yılları arasında TRT’nin birinci kanalında yayımlanan çeşitli dizilerde rol aldı. Özellikle “Akşama Doğru” adlı televizyon programının içinde yer alan “Yeni Bir Hayat” dizisinde canlandırdığı ‘Kahveci Recep’ tiplemesiyle ilgi topladı. Diyarbakır’la ilgili olarak düzenlenen festivaller ve gecelerde Diyarbakır ağzıyla okuduğu şiirlerle beğeni kazandı. Sanatçılarla yaptığı söyleşileri Çaba dergisinde yer aldı.

Diyarbakır'ı ve Diyarbakırlıları anlattığı Ben-u Sen Gülleri adlı eserini birkaç kez genişleterek yayımladı. Amcası kızı Mekiye Hanım'la evli olan Recep Acay'ın; Kerem, Firuzan, Elif ve Özge adında dört çocuğu vardır. Son yıllarını Ayvalık’tan önce Ankara'da sürdürüyordu.

 

Vefatı:

 

Son aylarında sağlık sorunları yaşayan Recep Acay, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde tedavi gördüğü hastanede, 31 Ekim 2023 günü 77 yaşında hayatını kaybetti.

77 yaşında hayata veda eden TRT'nin emektarlarından Recep Acay, memleketi Diyarbakır'da sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

 

Kitapları:

 

Ben-ü Sen

Diyarbakır Dört Kapı

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Yeni Bir Hayat (Kahveci Recep, TV Dizisi 2008

Ortabereket (Rüştü, TV Dizisi 1990)

 

HAKKINDA: Recep Acay / Ben-u Sen Gülleri (2002), Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007) - İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014), TRT ailesinin emektarlarından Recep Acay vefat etti (trthaber.com, 31.10.2023).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör