Mehmet Kutlular

Gazeteci-yazar, Kanaat Önderi, Medya Patronu

Doğum
Ölüm
06 Nisan, 2021

Kanaat önderi, gazeteci, medya patronu, Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi (D. 1938 Balıkesir'in Gönen ilçesi – Ö. 6 Nisan 2021, İstanbul). Aslen Çanakkale Bigalıdır. 14 yaşına kadar Gönen’de kaldı. Daha sonra İstanbul'a geldi. 1957 yılında asker olduğu Manisa'da Said Nursi'nin yazdığı Risale-i Nur kitaplarıyla tanıştı. 1963 yılında haftalık dergiler çıkartarak gazeteciliğe adım attı. Yeni Asya gazetesini çıkardı ve yönetti.

Mehmet Kutlular, Türkiye’nin gündemine, “postmodern darbe” denilen 28 Şubat sürecinde (28 Şubat 1997) ge(tiri)lmişti. Askerî cenahtan birilerinin sesinin çok çıktığı ve “bin yıl süreceğini” belirttiği o meş’um süreçte yaşanan  sert baskılar karşısında, “Marmara depremi” (17 Ağustos 1999) vesilesiyle Kutlular’ın sarf ettiği “Deprem İlahî ikazdır” mesajı, dine muarız askerî-sivil kesimleri ayağa kaldırmıştı…

“Deprem İlâhî İkazdır” dediği için 276 gün hapis yatan Kutlular’a sembolik bir tazminat ödenmesine dair mahkeme kararı Yargıtay’dan döndü.

2001 yılında 2 yıl 1 günlük kesinleşmiş hapis cezasının infazı Metris Cezaevi'ne konuldu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2001 yılında haksız yere hapis cezasına çarptırılan ve 276 gün hapis yatan Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kutlular’a “maddi ve manevi tazminat talebine” ilişkin Bakırköy 13. Ceza Mahkemesi’nin verdiği ‘kısmen kabul’ kararını bozdu. 1999 yılında Deprem ilahi ikazdır dediği için dönemin Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesinde yargılanan ve hakkında 2 yıl 1 gün hapis cezası verilen Mehmet Kutlular, kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımış AİHM, hapis kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10. Maddesi’ne aykırı bularak Türkiye’yi tazminata mahkûm etmişti.

Evli ve bir çocuk babasıydı. Anılarını 2009 yılında İşte Hayatım adlı kitabında toplamıştır.

 

Vefatı:

 

Yeni Asya Gazetesi'nin imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular, Alzheimer tedavisinin yanında zatüree teşhisi de konulan Kutlular, 4 Nisan 2*21 günü  kaldırıldığı Birinci Özel Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavisi devam ederken 6 Nisan 2021 günü vefat etti.

Kutlular'ın cenazesi  7 Nisan 2021 Çarşamba günü saat 14'te Eyüp Sultan Camii'nde kılınan namazın ardından Eyüp Sultan mezarlığına defnedildi.

Vefat haberini, Yeni Asya Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz, “Mehmet Kutlular Ağabeyin az önce gelen vefat haberini teessürle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Ailesinin ve camiamızın başı sağ olsun. Rabbimiz Cennetinde buluştursun” ifadeleriyle duyurdu.

  

Kendi dilinden hayat hikâyesi şöyledir:

 

Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular:

"Asıl kökenimiz Çanakkale’nin Biga kazasının Balıklı nahiyesinden. Ailem oradan. İstiklâl mücadelesinde devlet olmadığı zaman, oralarda birtakım çeteler vardı. Dedemin de malî durumu iyi olduğu için, bu beldeden ayrılıp Gönen’i sakin bulmuşlar ve üç yıl burada ikamet etmişler. Sonra İstiklâl mücadelesi kazanılınca ev ve arazileri orada olduğu için dedemler, tekrar Çanakkale’ye geri dönmüş.

Babam hafız olduğu için, Gönen’de imamlık görevi alıp burada kalmış. Bütün sülâlemiz gitmesine rağmen babam gitmemiş. Ben de 1938’de Balıkesir’in Gönen kazasında doğmuşum. 14 yaşına kadar Gönen’de büyüdüm. Babam ve annem vefat edince daha sonra İstanbul’a geldim. 1952’den beri de İstanbul’dayım. Askerlik görevim için, Manisa’da iki sene kaldım. 1957’de Manisa’da Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin eserleri olan Risâle-i Nurları tanıdım. Bir sene de öyle kaldım. Bu nedenle bazıları beni Manisalı bilir. Daha sonra yine İstanbul’a geldim. O gün bu gün Risâle-i Nur hizmetinin içinde bulunuyorum. Risâle-i Nur talebelerinin çıkardığı neşriyatın başında bulunan bir insanım. Evli ve bir çocuk babasıyım."

KAYNAKÇA: Yeni Asya gazetesi sahibi Mehmet Kutlular cezaevine konuldu (Milliyet, 23 Mayıs 2001), Mehmet Kutlular / İşte hayatım (2009), Cemaat içi demokrasiye ilk adım (Rotahaber, 12 Mayıs 2014), Mahkeme kararı Yargıtay’dan döndü (Zaman, 26 Şubat 2015), Risale-i Nur hizmetine adanmış bir hayat (Yeni Asya, 30 Nisan 2017), Sözlerimin arkasındayım (yeniasya.com.tr, 30 Temmuz 2018), Mehmet Kutlular vefat etti - İnna lillahi ve inna ileyhi raciun (risalehaber.com, 06.04.2021).

CEMAAT İÇİ DEMOKRASİYE İLK ADIM


CEMAAT İÇİ DEMOKRASİYE İLK ADIM

 

Yeni Asya'da yeni yönetim kurulu seçimleri gerçekleşti. 11 kişilik kurula girmek için 33 aday yarıştı. Yeni Asya camiasının lideri Mehmet Kutlular birinci sıradan kurula seçildi. Şimdi yönetim kurulu başkanının kim olacağı merak ediliyor.

Nurcuların en önemli kollarından biri olan Yeni Asyacıların yayın faaliyetlerini yürüten Yeni Asya Medya Grubu yeni dönemde yeni yönetim kurulu üyelerini seçti.

Grubun yurtiçi ve yurtdışı temsilcileri Yeni Asya Gazetesi'nin Güneşli’deki merkez binasında “Bahar 2014” toplantısını gerçekleştirdi.

Neşriyat ve hizmetler ile ilgili düşüncelerini dile getiren grubun temsilcileri, yeni dönem ile ilgili çetin tartışmalar yaşadı.

Son dönemlerde Kültür Bakanlığı'nın bandrol yasağı uygulaması sebebiyle Risale-i Nur basımı gerçekleştiremeyen Yeni Asya'nın toplantısında bu hukuksuz uygulama da gündeme geldi. Kültür bakanlığının yasağına karşı nasıl bir mücadele verileceği tartışıldı. Yeni Asya, Risale-i nur yayıncılığında en köklü kuruluş olarak biliniyor...

 

Yeni Yönetim Kurulu Seçildi

 

Öte yandan Temsilciler müzakerelerin ardından, yeni Yönetim Kurulu seçimini de gerçekleştirdi.

Yeni Asya Medya Grubu, Genel Müdürü'nün görevine son verilmesinin ardından bir müddettir bir heyet tarafından yönetiliyordu.

Yeni Asya Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular'ın görevi bırakacağı söylentileri eşliğinde oldukça kıyasıya geçen seçimlerde tam 33 kişi yönetim kurulu için aday oldu.

 

33 Aday Kıyasıya Yarıştı, 11 Kişi Seçildi

 

Demokratik bir ortamda gerçekleştirilen yönetim kurulu seçimlerinde uzun yıllardır Yeni Asya camiasının yükünü sırtlayan Mehmet Kutlular yönetim kuruluna yine birinci sıradan girmeyi başardı. Seçimde yönetim kurulunun 11 üyesi belirlendi ancak henüz yönetim kurulu üyeleri kendi aralarında yeni dönemde kimin Yönetim Kurulu Başkanlığı yapacağını dolayısıyla cemaatin başına geçeceğini kararlaştırmadı. Öte yandan listede son iki sıradaki isim aynı oyu alınca aralarında kura çekilmeye karar verildiği ancak üyelerden Selamet Arslan'ın feragatıyla Şemsettin Çakır'ın 11. isim olarak yönetim kuruluna girdiği belirtildi.

Yeni oluşan Yönetim Kurulu listesinden biri şimdi Yeni Asya camiasının en tepe noktasına yerleşecek. En büyük adayın yine Mehmet Kutlular olduğu bilinirken, yönetim kurulu listesi içinden başka isimlerin de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine talip olabileceği ifade ediliyor. Yeni yönetim şekillendikten sonra Grubun başına bir de genel müdür atanması bekleniyor.

Bu arada Mehmet Kutlular'ın yine Yönetim Kurulu Başkanı olacağı ve kuruldan iki ismin de ona vekalet edeceği ifade ediliyor.

Yönetim kurulu başkanı seçimi ve genel müdür atanması kesin olarak netleşince Yeni Asya'da bir müddettir devam eden yönetim boşluğu da sona ermiş olacak.

İşte 33 adayın yarıştığı kıyasıya seçimlerde 11 kişilik yönetim kurulu üyeleri ve aldıkları oylar:

 

1. Mehmet Kutlular - 124 oy

2.Şükrü Bulut - 111 oy

3. Hamza Kara - 100 oy

4. Ali Vapur - 98 oy

5. Nejat Eren - 78 oy

6. Sami Cebeci - 73 oy

7. Ali Yılmazcan - 68 oy

8. İsmail Özdemir - 68 oy

9. Nurettin Abut - 68 oy

10. İzzet Atik - 64 oy

11. Selamet Arslan - 61 oy (Kendi isteğiyle çekildi)

12. Şemsettin Çakır - 61 oy

 

KAYNAK: Cemaat içi demokrasiye ilk adım (Rotahaber, 12 Mayıs 2014).

 


Yazar: (Rotahaber, 12 Mayıs 2014).

MAHKEME KARARI YARGITAY’DAN DÖNDÜ

MAHKEME KARARI YARGITAY’DAN DÖNDÜ

 

“Deprem İlâhî İkazdır” dediği için 276 gün hapis yatan Kutlular’a sembolik bir tazminat ödenmesine dair mahkeme kararı Yargıtay’dan döndü.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2001 yılında haksız yere hapis cezasına çarptırılan ve 276 gün hapis yatan Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kutlular’a “maddi ve manevi tazminat talebine” ilişkin Bakırköy 13. Ceza Mahkemesi’nin verdiği ‘kısmen kabul’ kararını bozdu. 1999 yılında Deprem ilahi ikazdır dediği için dönemin Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesinde yargılanan ve hakkında 2 yıl 1 gün hapis cezası verilen Mehmet Kutlular, kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımış AİHM, hapis kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10. Maddesi’ne aykırı bularak Türkiye’yi tazminata mahkûm etmişti.

KAYNAK: Mahkeme kararı Yargıtay’dan döndü (Zaman, 26 Şubat 2015).

Yazar: (Zaman, 26 Şubat 2015).

SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

 

Kutlular’ın “Sözlerimin arkasındayım” açıklaması haksızlığa uğrayan farklı kesimlerce bir Âlem olarak kabullenildi ve kullanılageldi. Nihayetinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Kutlular’ı haklı bulan kararı, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalkmasına, Nurculuk hizmet ekolünün bir katkısıydı.

 

Mehmet Kutlular'ın dilinden hizmet hatıraları -1

 

Takdim: “İşte Hayatım,” ömrünün yaklaşık 50 yılını Risale-i Nur hizmetine adamış bir dâvâ adamının, Mehmet Kutlular’ın hayatını sizlere kendi anlatımıyla sunan bir otobiyografi. Şahsî hayatının ayrıntılarından çok, Nur hizmetiyle ilgili yönleri ortaya koyan bir çalışma.

 

Mehmet Kutlular, kamuoyunda, Türk basın tarihinin son 40-50 yılında, başta Yeni Asya olmak üzere Yeni Nesil, Tasvir gibi günlük ve İttihad benzeri haftalık mevkuteler ile birlikte anılan, aynı zamanda ilgi ile takip edilen bir isim. Tanınması, elbette sadece adı geçen mevkutelerin imtiyaz sahibi olmasından kaynaklanmıyor. O, çeşitli sosyal faaliyetler vesilesiyle düzenlediği basın toplantıları, TV’lerde dâvet edildiği tartışma programları ve verdiği beyanatlar ile de gündeme geliyor.

 

***

 

28 ŞUBAT

 

1999 Marmara Depremi’nden sonra yaptığı “Deprem İlâhî ikazdır” açıklaması 28 Şubat sürecini bile etkileyen bir derinlik ve tesir gücüne sahipti. Bu beyan, toplumun farklı katmanlarınca, âdeta cesaret aşısı olarak algılandı. Sonrasında o günkü ceza kanununda yer alan 312. maddeden açılan dâvâ ve gelişen mahkeme süreci demokratikleşme vetiresine güçlü bir destek sağladı.

Bu süreçte Kutlular’ın “Sözlerimin arkasındayım” açıklaması haksızlığa uğrayan farklı kesimlerce bir âlem olarak kabullenildi ve kullanılageldi. Nihayetinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kutlular’ı haklı bulan kararı, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalkmasına, Nurculuk hizmet ekolünün bir katkısıydı. İlâhî ikaz çağrısı o kadar isabetli idi ki, dünyada meydana gelen benzeri olaylar ardından verilen beyanatlar, iç kamuoyu tarafından bu uyarı ibaresi ile anıldı. Medya, benzeri olayları, manşetlerinde, bu ifade ile görür oldu.

Geniş halk kesimleri ve kamuoyu onu gazetesi, süreli-süresiz yayınları, temsil ettiği diğer kuruluş ve kurumlar aracılığıyla tanıyor zannedilse de, aslında o, bütün bunlara da rengini veren “Nurcu” sıfatı ile öne çıkmaktadır. (...)

 

HATIRALARINDAKİ BAKIŞ AÇISI

 

Hayatının gayesini “Risale-i Nur Külliyatı’nın neşri ve müellifi Bediüzzaman’ın tanıtılması” olarak ifade eden Mehmet Kutlular, hatıralarını bu bakış açısı ile kaleme almış.

İstibdat döneminin (1923-1950) son yirmi yılı ile başlayan bu hatıralar, demokratikleşmenin, yarım yamalak da olsa başladığı 1946 seçimlerinden itibaren Türkiye’nin yaşadığı baş döndürücü değişime şahitlik ediyor, siyasî ve sosyal hayatın değişim vetiresinin en önemli kilometre taşlarını Nurculuk açısından yorumluyor.

Bu değişimi derinden etkileyen, zaman zaman yönlendiren, elbette kendi de çeşitli yönlerden belli oranda etkilenen İslâmî hizmet ekolü “Nurculuk”un en ileri safında yer alan Mehmet Kutlular’ın “İşte Hayatım” isimli bu kitabı, aynı zamanda Türk basın - yayın hayatında 40 yıllık bir birikimi de aktarıyor.

İmtiyaz sahipliğini yaptığı Yeni Asya gazetesi ve neşriyatından yetişen onlarca, hatta yüzlerce elemanın, ilerleyen yıllarda sayıları giderek artan “din ve dindara saygılı, dinî değerlere önem veren mevkuteler”in kadro ihtiyacını karşılaması, bu birikimin sadece bir yönüne işaret etmektedir.

 

ZÜBEYİR GÜNDÜZALP

 

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin dünyaya değişmeyeceği kadar önemsediği ve ömrünü onun hizmetine adayan sadık talebesi Zübeyir Gündüzalp ile birlikte geçen 11 yıl boyunca Mehmet Kutlular, ondan Nur hizmetinin meslek ve meşrep esaslarına dair incelikleri ders aldı. Diğer Nur hizmetkârı ağabey ve kardeşleriyle birlikte öğrendiklerini hayata geçirerek tam anlamıyla “hizmette fâni oldu.”

Hem talebe yetişmesinde, hem de neşriyat hizmetlerinde ilklere imza atma basiret, kararlılık ve cesaretini gösterdi. Pek çok bedel ödedi, ama neşriyat ve talebe hizmetlerinin yanında Bediüzzaman Hazretleri’ne ait siyasî ve içtimaî görüşlerin Risale-i Nur meslek ve meşrep esasları çerçevesinden taşma, o çizgiden çıkarılma gayretlerine ve bu “çizgi dışı” akımlara karşı, başta Yeni Asya gazetesi olmak üzere diğer mevkuteler ve Yeni Asya Vakfı’nın faaliyetleri ile müsbet hareket metodu ile mücadele etti.

Bir dâvâ adamı için canı dahil, gözden çıkaramayacağı şahsî bir değerin bulunmaması sıradan sayılabilir. Ancak ailesi, hele hele çocukları söz konusu olunca çok az dâvâ adamı aynı kararlılığı gösterebilir. Mehmet Kutlular, kızını kurban verme pahasına, bu çok azlar içinde yer almasını bildi.

 

MÜSBET HAREKET

 

O hakkı söylemekten çekinmedi, resmî makamlarla başı derde girse bile, sözünün arkasında durabildi; ama müsbet hareket çizgisinden asla ayrılmadı.

Elinizdeki eserde sadece çocukluktan itibaren çok hızlı, dağdağalı, fırtına gibi yaşanan Risale-i Nur dâvâsına adanmış bir hayata şahit olmayacak, zaman zaman o dâvâ adamının iç hesaplaşmalarına da şahitlik edeceksiniz. Bu arada İslâmın hayat düsturlarının pratiğe yansımasını ve Nur hizmetinde esas alınması gereken meslek ve meşrep inceliklerinin hizmet prensipleri halinde şekillenmesini de müşahede edeceksiniz.

Türkiye’nin demokratikleşme serüvenine bir başka cepheden bakış, elinizdeki eserin dikkat çekici bir başka yönüdür. Bu bakış oldukça geniş bir kesimi ilgilendirmektedir. Toplumun sosyal bir gerçekliği olan ve onun imanına, ahlâkına hizmet eden tarikatlar, cemaatler ve hizmet grupları adına değerlendirmeleri ihtiva etmektedir. Temelinde ise Bediüzzaman Hazretleri’nin konu ile ilgili ölçüleri yer almaktadır.

“İşte Hayatım” Mehmet Kutlular’ın sohbet üslûbu ile oluşmuştur. (...)

Nur hizmetini daha yakından tanıma ve Türkiye’nin son elli, elli beş yılını Nurculuk perspektifinden değerlendirme için “İşte Hayatım” iyi bir fırsat olabilir. Yeni Asya Neşriyat

 

 KAYNAK: Sözlerimin arkasındayım (yeniasya.com.tr, 30 Temmuz 2018).

Yazar: yeniasya.com.tr, 30 Temmuz 2018

YENİ ASYA GAZETESİ SAHİBİ MEHMET KUTLULAR CEZAEVİNE KONULDU

YENİ ASYA GAZETESİ SAHİBİ MEHMET KUTLULAR CEZAEVİNE KONULDU

 

Yeni Asya Gazetesi'nin sahibi Mehmet Kutlular, Saidi Nursi'nin ölümünün 39. yılında Kocatepe Camii'nde okutulan mevlidin ardından yaptığı açıklamadan dolayı, Ankara 1 No'lu DGM'ce çarptırıldığı 2 yıl 1 günlük kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla cezaevine gönderildi.

İhlas Marmara Evleri'ndeki dairesinden dün akşam jandarma ekiplerince gözlem altına alınan Kutlular, Büyükçekmece Adliyesi'ndeki işlemlerden sonra bugün 2 yıl 1 günlük hapis cezasının infazı için Metris Cezaevi'ne konuldu.

KAYNAK: Yeni Asya gazetesi sahibi Mehmet Kutlular cezaevine konuldu (Milliyet, 23 Mayıs 2001).

Yazar: (Milliyet, 23 Mayıs 2001).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör