Hıfzı Topuz

Gazeteci-yazar, Öğretim Görevlisi, STK Yöneticisi

Doğum
25 Ocak, 1923
Ölüm
26 Eylül, 2023
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Mustafa Hıfzı Topuz. Topuzoğlu

Gazeteci yazar, öğretim görevlisi, STK yöneticisi (D. 25 Ocak 1923, İstanbul – Ö. 26 Eylül 2023, İstanbul).

Tam adı Mustafa Hıfzı Topuz’dur. Topuzoğlu imzasını da kullandı. Galatasaray Lisesi (1942), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Strasbourg Üniversitesinde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisansını (1957-59), aynı kentin Hukuk Fakültesinde “Türk Basınında Haberleşme” konulu tezini tamamlayarak doktorasını (1960) verdi.

1947-58 yılları arasında Akşam gazetesinde önce istihbarat şefi, sonra dış politika yazarı, daha sonra yazı işleri müdürü olarak çalıştı. 1974-75 yıllarında TRT’de radyolardan sorumlu genel müdür yardımcılığı görevinde bulundu.

Paris’te UNESCO genel merkezinde Özgür Haber Dolaşımı şefi olarak çalıştı (1959-83). Uluslararası gazetecilik meslek örgütleri arasında işbirliği, basın ahlâkı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika’da kırsal basın projesini oluşturdu. İstanbul Gazeteciler Sendikası (kurucu, bir süre başkan) İletişim Araştırmaları Derneği İLAD (kurucu, bir süre başkan) üyesidir.

Vatan, Öncü, Millet, Cumhuriyet, Milliyet Sanat gazete ve dergilerinde yazı ve röportajları yayımlandı. ANKA Ajansında danışmanlık görevi yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu ile Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1993'te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı. 1986'da İletişim Araştırmaları Derneği'ni (İLAD) kurdu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nda iletişim Komitesi Başkanlığında bulundu. 1997'de İzmir'de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998'de de İstanbul'da Kültür Politikaları Sempozyumu'nu düzenledi.

Topuz çeşitli konularda 51 kitap yayınladı.

 

Vefatı:

 

Duayen gazeteci yazar Hıfzı Topuz, 26 Eylül 2023 günü 100 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.

100 yaşında hayatını kaybeden Topuz, çeşitli konularda 51 kitap kitap yazmıştı. Topuz, 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, 2020 yılında Nazım Hikmet Dostluk Ödülü'nü aldı.

 

Hıfzı Topuz İçin Ne Dediler?

 

“Taif’te Ölüm, gerçekten çok keyifle okunan ve aynı derecede öğretici olan bir roman. (Prof. Toktamış Ateş, Taif’te Ölüm üzerine)

***

“Hıfzı Topuz çocukluk günlerinden başlayarak kişisel yaşantısını, bu yaşantının etrafında göze çarpan isim ve olayları kayıt altına almış. Belleğinde kalanlara, mektuplar başta olmak üzere belgeleri de ekleyince ortaya otobiyografi ötesinde değerlendirilmesi gereken seçkin bir anı kitabı çıkmış. Kitap salt kişisel bir anı birikimi olmanın ötesinde, Stalin’in ölümü, 68’li yıllar ve benzeri olaylara ışık tutması yönüyle önem taşıyor. (…) Topuz’un kitabı kişisel anılardan daha çok bilinmeyen bir coğrafyayı öne çıkarıp okuyucuyu aydınlatmakta, yine sanat ve edebiyat dünyasında birçok yönü az bilinen insanları ayrıntılı olarak tanıtmaktadır. Kitap akıcı bir anlatım ve dil özelliği taşıdığından hızla ve keyifle okunuyor…” (Abdullah Tekin, Elveda Afrika Hoşçakal Paris üzerine)

 

ESERLERİ:

 

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Türk Basınında Dış Haberler ve Uluslararası İletişim (1960), Information Internationale dans la Presse Turque (Strasbourg, 1961), Kongo Kurtuluş Savaşı (1965), Kara Afrika (1970), Türk Basın Tarihi (1973), Afrika’dan Geliyorum (1975), Uluslararası İletişim (1985), İletişimde Karikatür ve Toplum (1985), Lumumba (1987), Status, Rights and Responsibilities of Journalists (Prag, 1989), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo-TV Düzeni (1990), Siyasal Reklamcılık (1991), Seçim Savaşları, Cumhuriyetin Beş Dönemeci, Karikatür ve Toplum (1995, Caricature et Société adıyla, 1974), Dünya Karikatür Tarihi (1997), Dünyada ve Türkiye’de Kültür Politikaları (1998).

 

ANI: Parisli Yıllar (1994), Eski Dostlar (2000), Elveda Afrika, Hoşçakal Paris (2005).

 

SÖYLEŞİ: Konuklar Geçiyor (1974).

 

SÖZLÜK: Türkçe-Fransızca, Fransızca-Türkçe ve İngilizce Karşılıklı Basın Sözlüğü (1966).

 

ROMAN: Meyyale (1998), Taif’te Ölüm (1999), Paris’te Son Osmanlılar (1999), Mediha Sultan ve Damat Ferit (1999), Hatice Sultan (2000), Gazi ve Fikriye (2001), Çamlıca’nın Üç Gülü (2002), Devrim Yılları (2004), Çılgın ve Özgür (2014).

 

DERLEME: Hoşgörü (1995).

 

KAYNAKÇA: TDE Ansiklopedisi (c. 8, 1976-98), Seyit Kemal Karaalioğlu / Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü (1982), Vitrindekiler (Cumhuriyet Kitap, 26.11.1998), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), Toktamış Ateş / Hıfzı Topuz’dan Keyifle Okunan Bir Roman (Cumhuriyet Kitap, 6.1.2000), TBE Ansiklopedisi (2001), Hıfzı Topuz’la Dostlar Arasında Bir Gezi: Eski Dostlar (Cumhuriyet Kitap, 11.1.2001), Abdullah Tekin / Hıfzı Topuz’dan Bir Anılar Demeti: Elveda Afrika Hoşça Kal Paris (Cumhuriyet Kitap, 10.3.2005), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007) - Ünlü Fikir ve Kültür Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 3, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013), Hıfzı Topuz'dan bir Neyzen Tevfik romanı: “Çılgın ve Özgür" (cumhuriyet.com.tr, 9 Eylül 2014), Gazeteci yazar Hıfzı Topuz hayatını kaybetti (DHA – hürriyet.com.tr, 26 Eylül 2023).

GENÇLİK YILLARI

 GENÇLİK YILLARI

 

Fikriye büyümüş, serpilmiş, güzel bir kız olmuştu. 16 yaşında, kumral dalgalı saçlı, yeşil gözlü, ince uzun boylu, zarif bir Rumeli güzeliydi. Akbıyık’ta, Kazasker Molla’nın konağında oturuyorlardı. Akbıyık Mahallesi, o yıllarda seçkin insanların yaşadığı, Ahırkapı Feneri’nden Sultanahmet Camisi’ne kadar uzanan, İshak Paşa Camisi’ni de içine alan ahşap konaklardan oluşan temiz ve düzenli bir mahalleydi.

Fikriye’nin ailesi o konağa, daha Fikriye dünyaya gelmeden Önce, 1894’te Selanik’ten taşınmıştı. Ama onlar aslında Selânikli değildi. Aile oraya, Teselya’nın Yenişehir (Larissa) kasabasından gelip yerleşmişti. Yenişehir’de babadan kalma büyük çiftlikleri vardı. Halleri vakitleri yerindeydi. Ama Yunanistan bağımsız olduktan sonra orada barınamadılar. Teselya Savaşı’ndan sonra Yunanlılar o topraklara el koydu. Çeteciler Türk ailelerine musallat oldu, babadan kalma topraklarda rahat huzur kalmadı. Çoğu Selânik’e göç etmekten başka çare bulamadı.

Fikriye’nin babası Memduh Hayrettin Bey ile amcası Ragıp Bey de mallarını mülklerini satarak göçmen kafilelerine katıldılar. Altınlarını, paralarını ve kadınların takılarını at arabalarının gizli köşelerine yerleştirdiler. Yenişehir’deki çiftlikten 16 öküz arabası, 2 at arabası, binek atları, koyun ve davar sürüleriyle yola çıktılar. Selanik’te yakınlarını bulacak ve o çevrede arazi alarak tarım ve hayvancılığı sürdüreceklerdi.

Ama o dönemde kolay mı Larisa’dan Selânik’e gidebilmek? Koyunları, sığırları, atları ve arabalarıyla Olympos Dağı’nın eteklerinden ve ormanlardan geçmek gerekiyordu. Yolda öküz arabalarının tekerleri kırıldı, sürüler dağıldı. Çoluk çocuk yollarda perişan oldular. Dere boylarında mola verirlerken Yunan çeteleri kuşattı kafileyi. Asker de çetecilerden yana. Neleri var, neleri yok, hepsini ellerinden aldılar. Atlar ve arabalar da gitti, içlerindeki altınlar da, takılar da. Çeteciler, bakır kap kacağa, yorganlarına bile el koydular. Ama canlarına dokunmadılar, kadınlara ve kızlara da sataşmadılar. Yollarına devam etsinler diye, sadece İki öküz arabası bıraktıktan sonra, yok olup gittiler.

Memduh Bey ile Ragıp Bey, işte bu perişan durumda ertesi gün Selânik’e vardılar. Kadınlar ve çocuklar ağlaşırken, Memduh Bey onlara şöyle dedi:

 “Ahmak odur ki dünya malı için gam yiye, kim bilir kim kazana kim yiye.”

Ellerinde kalan iki sıska öküzle arabaları satarak çoluk çocuk Selanik’te bir ev kiralayıp oraya yerleştiler.

Kimler vardı o kafilede? Memduh Bey, eşi Vasfiye Hanım, oğulları Ali Enver ve kızları Melâhat; Ragıp Bey, eşi ve çocukları. Beraberlerinde de uşaklar, arabacılar ve hizmetçi kadınlar.

Hiçbir yerden gelir yoktu. Memduh Bey Hicaz’da defterdar olan bir kardeşine hemen bir telgraf çekerek biraz para istemek zorunda kaldı. Ondan acil yardım gelene kadar da üstlerinde başlarında palto, yeldirme, ne var ne yok satarak karınlarını doyurdular. Bir yandan da iki kardeş kendilerine uygun bir iş aradılar. Memduh Bey bir gaz bayiliği buldu, Ragıp Bey de Reji idaresinde, yani Tekel’de kolculuk, yani bir tür koruculuk.

  Ne var ki Memduh Bey sıkıldı bu gaz bayiliğinden, aklı fikri İstanbul’a gidip yerleşmekti. Eşini ve çocuklarını alıp Selanik’ten göç ederek, Akbıyık Mahallesindeki konağa yerleştiler.

  Ragıp Bey ise Reji’deki işinden hoşnuttu. Büyük oğlu büyümüş ve asker olmuştu, eşi de bir süre sonra ölünce Ragıp Bey hep orada kaldı.

  Fikriye bu olayları annesi Vasfiye Hanım’dan o kadar çok dinlemişti ki zaman zaman bunlara tanık olduğunu bile sanıyor, sonra birden kendine gelerek, ‘Ben nereden bileceğim bunları, diyordu. ‘Selânik’i hiç görmedim ki...’

  Fikriye’nin annesinden çok sık dinlediği aileyle ilgili bir olay da, amcası Ragıp Bey’in ikinci evliliğiydi. Ragıp Bey eşini yitirdikten sonra, Zübeyde Hanım’la evlenmişti. Peki, kimdi bu Zübeyde Hanım?

  Zübeyde Hanım, 1857 yılında Langaza’da doğmuştu. Ailesi, soy olarak Anadolu’dan Rumeli’ye göçmüş Yörüklerdendi. Babasının orada büyük bir çiftliği vardı. Zübeyde çok güzel bir kızdı, çiftlikte büyüdü. Bütün gençler onunla evlenebilmek için çiftliğin kapısını aşındırıyordu ama o kimseleri beğenmiyordu.

  Bir gün evde yorgan kaplarken Zübeyde’nin dizine iğne battı ve dizinin içinde kırıldı. Ana-baba, bütün herkes telaşa kapıldı. Langaza’da iğneyi çıkartabilecek cerrah bulamadılar. Tek çare kızı Selanik’te bir hastaneye götürmekti. Bunun üzerine Zübeyde’nin babası kızını bir arabaya bindirerek Selânik’e götürdü. Cerrah bu işin ufak bir operasyonu gerektirdiğini söyledi. Kızı ameliyathaneye alarak iğneyi çıkardılar. Ama iğne derinlere saplanmış olduğu için Zübeyde’nin birkaç kez pansumana gelmesi gerekiyordu. Yakınlarından birinin evine yerleştiler ve on gün kadar orada kaldılar.

  Yara kısa zamanda iyileşti ama Zübeyde Selânik’i çok sevmişti, çiftliğe dönmek istemiyordu.

  İşte tam o günlerde Ali Rıza Efendi çıktı karşısına. Ali Rıza Efendi, Manastır’ın Kocaali Bucağı’ndandı. Ataları oraya, Fatih Sultan Mehmet’in zamanında Konya ve Aydın tarafından, sınırları korumak için gönderilen Yörük Türklerindendi. Bütün o Yörükler iri yapılı insanlardı. Onlara o zamanlar, sınır gazileri deniyordu.

  Ali Rıza Efendi, böyle bir soydan geliyordu, ince ve zarif bir adamdı. Önceleri Asakiri Milliye Taburu’na gönüllü olarak katıldı. Çetecilere ve komitacılara karşı savaştı, teğmenliğe yükseldi. Uzun bir süre de Selanik Evkaf Dairesi’nde kâtip olarak çalıştı.

  Rıza Efendi o sıralarda bir rüya gördü ve rüyasında gördüğü kıza âşık oldu. Kararını da verdi, rüyada gördüğü kıza benzer bir kız görürse ne yapıp yapıp onunla evlenecekti.

  Rıza Efendi bir türlü bu rüyanın etkisinden kurtulamıyor ve her yerde o peri kızını arıyordu. Ama gördüğü kızlardan hiçbiri rüyasındakine benzemiyordu.

  İşte tam o günlerde, Rıza Efendi hastanenin önünden geçerken Zübeyde Hanım’a rastladı. Ne zamandır aradığı kız buydu. Onu uzaktan bir süre izledi, hangi eve girdiğini gördü. Konu komşuya sorup kızın kim olduğunu araştırdı. Kararı kesindi, ertesi gün gidip kızı ailesinden isteyecekti, istedi de.

  Ama Zübeyde’nin annesi Rıza Efendi’yi görünce,

  “Yok,” dedi, “olmaz, benim bir memurla evlenecek kızım yok. Ben Zübeyde’yi sokakta bulmadım.”

  Rıza Efendi yılmadı, araya dostlarını koydu, yeniden haber gönderdi. Zübeyde’nin annesi, “Olmaz da olmaz, kızımı vermem de vermem,” diyordu. Ama baktı ki olacak gibi değil,

  “Ben kızıma sırmalı kaftan isterim, sırmalı fotin isterim, sırmalı yorgan isterim,” diye tutturdu.

  Rıza Efendi’de nerede onları alacak para? Adamcağızın maaşı topu topu üç altın liraydı. Yaşı da ilerlemiş sayılıyordu, çünkü Zübeyde 14 yaşındaydı, Rıza Efendi 32 Ama Rıza Efendi aklına koymuştu bir kez, illâki rüyasında gördüğü bu kızı alacaktı. Baktı ki kaynana, vermem de vermem, diyor, bu kez de, Zübeyde’nin üvey kardeşini bulup ona yalvardı.

  “Ne olursun,” dedi, “bana yardım et, bu kızı alamazsam ölürüm.”

  Araya üvey kardeş girip de,

  “Artık sen de uzun etme ver şu kızı gitsin, deyince, Zübeyde’nin annesi razı oldu, evlendiler.

  Zübeyde Hanım çok mutluydu, 1871’de ilk kızını doğurdu, adını Fatma koydular. Arkasından iki oğlu oldu: Ahmet ve Ömer. Bu çocukların üçü de küçük yaşlarda öldüler.

  Rıza Efendi’nin, ailesini memur aylığıyla geçindirmesi kolay değildi. O zamanlar tepeleri hep karla örtülü Olympos Dağı’nın eteğinde, Papazköprüsü denilen yerde Gümrük koruma memurluğu yapıyordu. Baktı ki olacak gibi değil, görevinden ayrıldı. Dostları ona, kereste ticaretinde çok iş olduğunu söylediler, o da onlara uydu ve kereste işine girişti. Ne var ki, oralarda Yunan çeteleri vardı, eşkıya ikide bir depoları basıp keresteleri kaçırıyordu. Rıza Efendi bu işin yürümeyeceğini anlayınca, Selânik’e taşınmaya karar verdi. Ahmet Subaşı Mahallesi’nde boş bir arsaya üç katlı bir ev yaptırdı.

  Zübeyde Hanım ve Rıza Efendi’nin evliliklerinin on birinci yılında, Mustafa bu evin ikinci katında, sol yandaki odada dünyaya geldi. Rıza Efendi, o dönemde Çayağzı denilen bir yerde de çalışıyor ve bazı geceler eve gelemiyordu. Ev işlerine bakmak için bir zenci kadın tutuldu. Aile gül gibi geçinip gidiyordu. Mustafa’dan sonra Makbule, ondan sonra da Naciye, yine bu evde doğdu.

  Zübeyde Hanım Mustafa’yı mahalle mektebinde okutmak istiyordu, babası ise o zamanlarda çağdaş sayılan bir ilkokulda. Ama Rıza Efendi eşini ikna edemeyince Mustafa, 5 yaşında mahalle mektebine verildi. Bu okullar din eğitimine dayanıyor ve çocuklara orada Kuran ve ilahiler öğretiliyordu.

  Annesi, okula başlayacağı sabah Mustafa’ya bir beyaz entari giydirmiş, başına sırma işlemeli bir sarık geçirmiş, boyuna cüz denen bir çanta asmış, eline de yaldızlı bir dal vermişti. Okulun hocası bütün çocuklarla birlikte evin kapısına geldi. Mustafa önce annesinin, sonra da Hoca Efendi’nin elini öperek kafileye katıldı. Önde Hoca Efendi, arkada okula başlayan çocuklar, hep birlikte sokakları dolaştılar, hep bir ağızdan dualar ettiler, ilahiler söylediler, sonra okula geldiler. Hoca Efendi, Mustafa’yı elinden tutarak dersaneye götürdü. Üzerinde bir elifba bulunan rahlenin arkasına oturdu ve, “Elif, be, pe, te, se,” dîye ilk dersini vermeye başladı.

  Mustafa bu mahalle mektebinden pek hoşlanmamış, ancak babası Rıza Efendi Zübeyde Hanım’ı kırmamak için çocuğun bu okula gitmesine göz yummuştu. Sonunda Rıza Efendi daha fazla dayanamayarak Mustafa’yı mahalle mektebinden aldı ve Şemsi Efendi okuluna götürdü. Mustafa ilahilerle mektebe başladığı için Zübeyde Hanım’ın gönlü olmuştu ve oğlunun Şemsi Efendi okuluna gitmesine karşı koyamadı.                                                                       

(Gazi ve Fikriye, 2001)

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör