Ayşe Tükrükçü

Hayırsever, İş İnsanı

Doğum
-

İş kadını, hayırsever. Gaziantep doğumlu. Gurbetçi bir ailenin 5 çocuğundan biri. Annesi ve babasının Almanya’ya göç etmesi ardından bir süre babaannesiyle yaşadı, 7 yaşında ise Almanya’ya gitti. 9 yaşında amcasının cinsel istismarına uğradıktan sonra 5 buçuk sene yurtta kaldı. 16 buçuk yaşında ailesinin yanına geri döndü. 23’üne kadar Almanya’da yaşadı. Bir alışveriş merkezinde personel müdürü olarak çalıştı. Türkiye’ye tekrar döndüğü yıl, 1989 yılında kendisine ilk evlenme teklifi eden kişiyle nikah masasına oturdu, iki buçuk sene evli kaldı.

Tekrar Antep’te yaşamaya başladığında bir avukatın yanında çalışmaya başladı, burada tanıştığı kişi ise hayatının en kötü günlerini başlatan kişi oldu. Ailesinin kendisine sahip çıkmadığını her röportajında anlatana Ayşe Tükrükçü, 2.5 yılını farklı bölgelerdeki 7 genelevde geçirdi. Genelevden kurtulduktan sonra bulaşıkçılık yaptı, yemek yaptı, hasta bakıcılığı yaptı.

Yarı aç yarı tok geçen günlerin ardından temizlik işlerine başlayarak o zorlu günlerden kurtulduğunu söyleyen Tükrükçü, önce Hayata Sarıl Derneği’ni, sonra da Hayata Sarıl Lokantası’nı kurdu. Beyoğlu'nda faaliyetini sürdüren ''Hayata Sarıl Lokantası” binlerce evsize ve ihtiyaç sahibine destek oluyor. Lokantada 11.00 – 18.00 arasında ücretli yemek servis ediliyor. Akşam 6’dan sonra ise orası evsizlerin yeri oluyor. İhtiyacı olan kim olursa olsun, orada ücretsiz karnını doyurabiliyor.

KAYNAK: Ayşe Arman / Ayşe Tükrükçü’nün akıllara durgunluk veren hikâyesi (Söyleşi, 24 Mayıs 2015), Ayşe Tükrükçü kimdir? İşte Hayata Sarıl Lokantası’nın mimarı Ayşe Tükrükçü’nün hayatı (hürriyet.com.tr, 26 Eylül 2020), Ayşe Tükrükçü (istekadinlar.com, 26 Eylül 2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör