Hacı Mehmet Zorlu

Sanayici, Hayırsever, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
05 Temmuz, 2005
Eğitim
Rüşdiye Mektebi

Zorlu Holding ve Mehmet Zorlu Vakfı kurucusu D. 1919, Denizli - Ö. 5 Temmuz 2005, İstanbul). Doğum yeri olan, dokumalarıyla ünlü Denizli’nin Babadağ ilçesinde Rüştiye eğitimini tamamladıktan sonra, tekstilin yüzyıllardır tek geçim kaynağı olduğu Babadağ’da, aile mesleği olan dokumacılığa başladı.

Hayatları dokuma tezgâhının başında geçen diğer Babadağlılar gibi, Mehmet Zorlu ve eşi Saide Hanım da evlerine zor sığdırdıkları dokuma tezgâhının başından ayrılmıyorlardı. Oğulları Zeki ve Ahmet de, çocukluklarının geçtiği 1950’lerde, babalarının en büyük yardımcısıydı.

Her iki kardeşin de çocukluk anılarının arka planında, evde gece gündüz, anne ve babanın nöbetleşe çalıştığı, neredeyse hiç durmadan işleyen o tezgâhın sesi vardı. Henüz 4-5 yaşlarındayken iplik yumaklarıyla oynayan kardeşler, ilkokul yıllarında usta birer dokumacı olup çıkmıştı.

Bugün, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri olan Zorlu’nun temeli işte o küçük evde, Mehmet Zorlu tarafından atıldı. 1953 yılında Babadağ’da kurulan Yükselen Kolektif Şirketi ile dokumacılığın yanına ticaret de eklendi ve bugünkü Zorlu Holding’in temelleri atılmış oldu.

Ticarette dürüstlük ve kaliteyi ilke edinen Mehmet Zorlu ve kardeşi, Anadolu’yu gezip, kendi ürünlerinin yanı sıra ilçede üretilen diğer çarşafları da satıyorlardı. Yıllar sonra Ahmet Zorlu’nun ısrarıyla açılan Trabzon’daki mağaza, ailenin iş yaşamında ikinci bir dönüm noktası oldu.

Dokumacılık gibi, ticareti de babalarından öğrenen Zorlu kardeşler, “Hayata dair ne varsa, ilk bilgileri babamızdan aldık” diyorlar.

Bugün hâlâ kulaklarında olan “Ey oğul; dürüst olacaksın, çalışkan olacaksın, sorumluluk sahibi olacaksın. Oldum demeyeceksin; daima yeni ekmek tekneleri kuracaksın. Memleketini seveceksin, vefalı olacaksın ve mutlaka yarınlarla da dost olacaksın!” sözleri Zorlu kardeşlerin iş yaşamını şekillendirdi.

Ahmet Zorlu, “Babamızın bize bıraktığı miras 'Güven'di; nereye gitsek o güven de bizi izliyor, kimden mal alsak ya da satsak, ‘Onlar Mehmet Zorlu’nun oğulları, güvenilir insanlardır’ deniliyordu. Bu nedenle ben, yağmur yolları kapattığında herkes geri dönerken, sırtımda kırk kiloluk çuvalları bir araçtan bir araca aktardım ki, müşteriye verdiğim sözü yerine getirebileyim” sözleriyle, babasından kalan en önemli mirası anlatıyor.

Oğulları ticaretten sanayiciliğe atılırken sürekli yanlarında olan, işlerine karışmadan, sohbet eder gibi nasihatlerde bulunan, görüşlerini paylaşan Mehmet Zorlu, ömrünün sonuna kadar doğduğu topraklarda yaşadı ve Babadağlıların “Mehmet Baba”sı oldu.

Zorlu Grubu, 60 yılı aşan serüveninde kimi zaman tatlı, kimi zaman sıkıntılı anlar yaşadı. Yaklaşık 26 bin kişilik Zorlu Ailesi, 5 Temmuz 2005’te, gece yarısı, bu sıkıntılı anlardan en büyüğünü yaşadı ve kurucusu Hacı Mehmet Zorlu’yu kaybetti.

Hacı Mehmet Zorlu, 1999 yılında adına kurulan vakıf aracılığıyla, bugün de Türkiye’nin geleceği için çalışmaya devam ediyor.

Zorlu Holding web sitesinde Mehmet Zorlu'nun şu uyarılarına yer veriliyor:

" Kurucumuz Mehmet Zorlu’nun her fırsatta dile getirdiği “Dürüst olacaksın, çalışkan olacaksın, sorumluluk sahibi olacaksın. Oldum demeyeceksin; hayaller kuracak, o hayallerin peşinden gidecek, daima yeni ekmek tekneleri kuracaksın. Memleketini seveceksin, vefalı olacaksın ve mutlaka yarınlarla da dost olacaksın!” sözleri, Zorlu Holding çalışanlarının yolunu aydınlatmaya devam ediyor. "

KAYNAK: Kurucumuz Mehmet Zorlu (zorlu.com.tr, 02.04.2016).

 

 

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör