Semahat Arsel

Hayırsever, İş İnsanı

Doğum
Eğitim
Goethe Institute

Hayırsever iş kadını.1928 yılında Ankara’da doğdu. Vehbi Koç ile Sadberk Hanım’ın en büyük çocuklarıdır. Ünlü iş adamı Rahmi Koç ile Suna Kıraç’ın ablası, Mustafa Koç’un halasıdır. Öğrenimini İstanbul Amerikan Kız Koleji ile Almanya Goethe Institute’de yaptı. İngilizce ve Almanca bilmektedir. 1956 yılında Dr. Nusret Arsel ile evlendi.

Semahat Arsel sırasıyla; Koç Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği (1964-72), Koç Holding AŞYönetim Kurulu Üyeliği (1972-96), Koç Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği (1996), Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı, TURYAT Yönetim Kurulu Başkanlığı, SANERC (Semahat Arsel Nursing Education & Research Center) Başkanlığı, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Florance Nightingale Vakfı İkinci Başkanı ve Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu kurucusudur. Kuruluşunda Amerikan Hastanesi bünyesinde yer alan SANERC, 2004 yılında Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu’na bağlanmıştır. Arsel ayrıca, TEGV in de kurucu üyelerindendir.

Sahibi ve ortağı olduğu büyük şirketler; Koç Holding, Arçelik,  Opet,  TÜPRAŞ, Yapı Kredi Bankası, TOFAŞ,  Otokar, Aygaz, Vehbi Koç Vakfı, Rahmi M. Koç Müzesi, Çengelhan Rahmi Koç Müzesi, Koç Üniversitesi, Sadberk Hanım Müzesi, Koç Özel Lisesi olarak sıralanabilir. Katkıda bulunduğu kuruluşlar ise; Vehbi Koç Göz Bankası (1963), İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Enstitüsü (1964), Türk Eğitim Vakfı (1967), Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (1985), Pera Müzesi (2005)’dir.

Semahat Arsel’in Yönetim Kurulu Banlığını yürüttüğü, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk büyük özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969 tarihinde Vehbi Koç tarafından hayata geçirilmişti.Yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yoğun faaliyet göstermeye başlayan Vehbi Koç Vakfı, kuruluşundan itibaren geçen süre içinde çok sayıda hayırsevere örnek hizmetler verdi. Vakıf kurulduktan sonra bağış ve katkılarıyla çok sayıda okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi sağlık tesisi kurdu ve bunları işletilmek üzere ilgili kamu kuruluşlarına devretti. Maddi ihtiyacı olan binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs verdi.

Vakıf yönetimi 1980’li yılların başında, faaliyet gösterdiği alanlarda kaynağı sağlanmış, iyi organize edilmiş projeler gerçekleştirmek için yoğun bir çalışmaya girdi. Türkiye’nin ilk özel müzesi Sadberk Hanım Müzesi ve Koç Özel Lisesi kuruldu. Ardından, eğitimde bütünlüğe olan inançla, 1988’de Koç Üniversitesi’nin hazırlık çalışmalarına girişildi. Türkiye'de kendi türündeki ilk vakıf üniversitesi olan üniversite beş yıl gibi kısa bir süre içinde,1993 yılında öğretime geçti.

Bunlarla yetinmeyen Vakfın kültür alanındaki diğer kuruluşları Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi, Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü birbiri ardına hizmete girdi. 2000 yılında Antalya’da açılan Kaleiçi Müzesi, Vakfın ikinci özel müzesi oldu.

Uzun yıllar desteklediği Amerikan Hastanesi’ni 1995 tarihinde bünyesine dahil eden Vehbi Koç Vakfı, örnek bir sağlık tesisi yaratmak için çok büyük bir yatırıma girişti. Vakıf özel bir önem verdiği hemşirelik mesleğine iki önemli kuruluşuyla destek sağlamaya başladı: Amerikan Hastanesi’yle birlikte Vakfa devredilen Özel Amiral Bristol Sağlık Meslek Lisesi ve hemşirelerin çok yönlü bilgiyle donatılmasını hedefleyen Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi kuruldu. Vakıf, Cumhuriyetin 75. yılı kutlamaları çerçevesinde giriştiği İlköğretim Okulları Projesi, Vehbi Koç Vakfı tarihinde yeni bir dönüm noktası oluşturdu. Vakıf ayrıca, 8 yıllık eğitime destek vermek amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında 13 ilköğretim okulu yaptırdı. Hayırseverlerce okul yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmesi geleneğine yeni bir boyut getiren Vehbi Koç Vakfı, bu çalışmasında “Yap, devret, sahip çık” anlayışını benimsedi.

HAKKINDA: Vehbi Koş Vakfı Internet Sitesi (http://www.vkv.org.tr, erişim tarihi: 16 Mayıs 2012), Vikipedi Özgür Ansiklopedi (Internet sitesi, erişim tarihi: 18 Haziran 2012).

  

 

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör