İsmail Altınok

Araştırmacı Yazar, Ressam, Eğitimci

Doğum
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü

Eğitimci, ressam, yazar. 1920 yılında Burdur'da doğdu. İlk ve ortaokulu Burdur'da tamamladı. 1935 yılında öğretmen okuluna gitti. Bir yıl İzmir Öğretmen Okulu'nda, iki yıl Balıkesir Öğretmen Okulu'nda okudu. Öğretmen çıktıktan sonra Burdur'un Çavdır, Karamanlı köylerinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'ne girdi. 1943 yılında bu bölümü bitirerek resim-iş öğretmeni oldu. Mezun olduktan sonra askere gitti. 1946 yılında terhis olarak Eskişehir Lisesi'ne resim öğretmeni olarak atandı.

1950 yılında Ankara Atatürk Lisesi resim öğretmenliğine nakledildi. Ankara'da Namık Kemal Ortaokulu ve Ankara Koleji'nde çalıştı. 1961-1963 yıllarında Kıbrıs Limasol 19 Mayıs Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. 1973 yılında emekli oldu.

Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Malik Aksel ve Refik Epikman'ın, İzmir Öğretmen Okulu'nda da Abidin Elderoğlu'nun öğrencisi oldu. 1942 yılının yaz aylarında Burdur'da tanıştığı ressam Cemal Tollu ile askerlik yıllarında İstanbul'da dostluğunu geliştirdi. Ankara'da ressam Eşref Üren ve Cemal Bingöl ile dostluklar kurdu.

1955 yılında bir grupla Fransa'ya gitti. Bir ay Paris'te incelemelerde bulundu. 1959 yılında İtalyan hükümetinin bursunu alarak dört ay Roma'da kaldı.

1943 yılından beri Devlet Resim Sergilerine katılıyor.

Yirminin üzerinde kişisel sergi açtı ve birçok karma sergiye katıldı. Bir trafik kazası sonucu yitirdiğimiz eski Burdur Belediye Başkanı adını Burdur'da bir sokağa verdi.

İlk sergisi Ankara'da Devrim İlkokulu'nda, sonuncusu ise 2001 yılı Aralık ayında Ankara İş Bankası Sanat Galerisi'nde açtığı retrospektif sergidir.

Resim sanatı alanında çeşitli konferanslar vermiştir. "Bugünkü Türk Resmi", "Türk Resminin Sorunları", "Sanatın Tanımı", "Vasarely", "Toplumcu Görüş ve f Resim Sanatı", "Olumlu Sanat, Olumsuz Sanat", Resimde Kimlik Arayışı" bunlardan belli başlılarıdır.

Ödülleri:

1943 yılında Ankara Halkevi'nin açtığı Resim ve Fotoğraf Sergisi'nde ikincilik ödülü aldı. 1954yılında Devlet Sergisi'ndeki ödül usulü kaldırıldığı için "Burdur Dağları" adlı resmim Bakanlığın hazırladığı Sanat Takvimi'ne basıldı ve devletçe satın alındı. 1959 yılında açılan Devlet Resim Sergisi'nde "Dağdaki Evler" adlı resmi ikincilik ödülü, 1975 yılındaki Devlet Sergisi'nde de "Soyut Kompozisyon" adlı resmim başarı ödülü aldı.

Kitapları:

Bugünkü Türk Resmi (1971), Yeni Resim-İş Dersleri (1975), Bir Ressamın Notları (1980).

KAYNAKÇA: Sanatın öteki adı; arayış (evrensel.net, 06 Ekim 2011), İsmail Altonok, Doku Sanat Galerisi Broşürü (31 Ocak 2018).      

Resim 1

Resim 2

Resim 3

Resim 4

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör