Arif Molu

Hayırsever, İş İnsanı

Doğum
-
Ölüm
23 Aralık, 1973

Hayırsever işadamı (D. 1901, Kayseri – Ö. 23 Aralık 1973, Kayseri). Karsu Holding Yönetim Kurulu'nda görev yapmakta olan dört Molu kardeşin babasıdır. 1920'li yıllardan itibaren özellikle Kayseri ve dolaylarında birçok gelişime öncülük etti. Kayseri – Sivas, Afyon – Sandıklı ve Diyarbakır – Cizre demiryolları ile Niğde Gebere Barajı, Kayseri Sümer Fabrikası sosyal tesisleri gibi projeleri gerçekleştirdi. İkinci Dünya Savaşından sonra, özellikle 1950’lerde çalışmalarını tamamen Kayseri’de yoğunlaştırdı.

İkinci Dünya Savaşı'nı takiben, demokrasi, liberalizm ve serbest girişimcilik rüzgarlarıyla birlikte Arif Molu, Kayseri'de zirai ve endüstriyel girişimler üzerine odaklanmıştır. Karasu Vadisi'ndeki çiftliğine su getirmek için su kanalları ve su kemerleri inşa etmiş, daha sonra sanayileşme projelerinde de geniş ölçekli özel yatırımlar oluşturmaya yönelmiştir. Öncülük ettiği Şeker Rafinerisi ve bugünkü adıyla "Orta Anadolu Tekstil" olan tekstil kombinesi ülkedeki özel girişimin ilk örneklerindendir.

50'li yılların sonu ve 60'lı yıllar boyunca süregelen, 1973'lerin politik ve ekonomik istikrarsızlıkların oluşturduğu aksamalara rağmen; Arif Molu, vatanının insanlarına devlet özel sanayi yatırımları aracılığıyla gelişmiş, modern, sanayileşmiş toplum olma yolunda yol gösterici bir yön çizmiştir.

Saygın bir işadamı, güvenilir bir müteahhit ve çoğu zaman da cesaretli bir girişimci olan Arif Molu, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin sadece Kayseri ve yöresinde değil ülke genelindeki bir  çok projeye imzasını atmıştır. Kayseri-Sivas, Afyon-Sandıklı, Diyarbakır-Cizre (Kurtalan)  demiryolları, Kayseri (Sümerbank) Tekstil Kombinesinin kuruluş çalışmaları Dicle (Tigris)  Köprüsü ve Gebere (Niğde)'de ülkenin ilk toprak barajı eserlerinden bazılarıdır. Karsu tekstilin şirket kuruluşunu tamamlamış, temel atma sırasında Kayseri’de 23 Aralık 1973’de vefat etmiştir.

Arif Molu'dan sonra, oğulları - Sait, Faruk, Metin ve Mustafa - misyonunu özenle üstlenmişlerdir. Kardeşlerden en büyüğü - Sait Molu - babasını takiben Karsu Tekstil'in kuruluşuna önderlik etmiş ve kuruluşundan beri Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini devam ettirmiştir.

KAYNAK: Vizyonu geniş bir İnsan, Arif Molu (karsu.com.tr, 12.02.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör