Rahime Henden

Öykü Yazarı, Yazar, Şair

Doğum
04 Temmuz, 1961
Burç

Şair, öykücü. 4 Temmuz 1961 (nüfusta 25 Kasım 1961), Arifli köyü / Bulancak / Giresun doğumlu. İlkokulu köyünde, ortaokulu İstanbul’da okudu. Lise öğreniminin ilk yılını Eyüp Lisesinde okudu, Bulancak Lisesi ikinci sınıftayken öğrenimini yarıda bıraktı. İstanbul’a yerleşerek birçok tekstil fabrikasında çalıştı. 1982-88 arası Cibali Tekel Sigara Fabrikasında imalat işçisi, sonra İnter Yayınevinde sorumlu müdür olarak görev yaptı. O dönemde çiçek satan çingenelerle dostluk kurup çiçekçilik yapmak üzere yayınevindeki işinden ayrıldı. Ancak birlikte çiçek satma sözü veren çiçek satıcısı Romanlar onu yanıltınca çiçekçilik yapamadı.

Bunun üzerine Gedikpaşa yokuşunda kundura işçiliğine başladı. Ardından muhasebe yardımcılığı ve avukat sekreterliği gibi işlerde çalıştı. Bir süre de bir matbaada basın işçiliği yaptıktan sonra, aynı matbaanın müşteri temsilciliğine ve Ajans Pelé Sorun reklam bölümü yöneticiliğine başladı, bu işini uzun yıllar sürdürdü. Son işi tüm zamanını almıyordu, bu nedenle Ekimler dergisi ile Kızıl Bayrak gazetesinin gönüllü muhabirliğini üstlendi. Emekli olduktan sonra Kadın Eserleri Kütüphanesi ile Kültür Dostları Derneğinde gönüllü olarak görev aldı. Demokratik Kadın Derneği ve Emekçi Kadınlar Birliği gibi oluşumların kuruluş çalışmalarına katıldı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Kültür Dostları Derneği ve İnsan Hakları Derneği üyesidir.

Edebiyata, ilkokul öğrencisiyken okuduğu Kelebek romanıyla ilgi duymaya başladı. On altı yaşındayken taşlama tarzında şiirler yazmaya, 80’li yıllarda kısa öykü yazarlığına yöneldi. 1987’de toplantı ve gösteri yasasına muhalefetten kısa süreliğine tutuklanıp konulduğu Sağmalcılar Cezaevi Kadınlar Koğuşunda açlık grevindeyken, dönemini ve yaşadıklarını kaleme aldı. Ancak, roman olarak tasarladığı bu eserinin ilk bölümü cezaevindeyken kayboldu. İkinci bölümü birkaç yıl sonra Güneş Tutkunları adıyla yayımlandı. 1986-87 arası amatör tiyatro gruplarında çalışan Henden’in, tiyatro eleştirileri 90’lı yıllarda Sermaye Kültüründen Kopuş dergisinde; makale ve röportajları haftalık Newroz dergisi, Emekçi Kadınlar Birliğinin bülteni, İnsancıl ve Güzel Yazılar dergilerinde yer aldı.

ESERLERİ:

ŞİİR: Kahkahasız Bebelerim (1994), Barikat Çiçekleri (1996), Gül Yangını Yürek (1997), Sokaklar Bahar (1998), Yüreğimin Yongası (2000), Ses Veriyordu Sessizlik (2002), Tanyeri Işıltıları (2005).

ÖYKÜ: Güneş Tutkunları (1999).

HAKKINDA: Rahime Henden / Ses Veriyordu Sessizlik (2002) - Tanyeri Işıltıları (2005), Hülya Tozlu / Ses Veriyordu Sessizlik (Berfin Bahar, Şubat 2003), Direnen İnsan Soluğu (Cumhuriyet Kitap, 2.10.2003).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör