Hadîdî Çelebi

Tarihçi, Şair

Ölüm
Diğer İsimler
Hadîdî

Şair, tarihçi (D. ?, Ferecik (Ferea) / Yunanistan - Ö. 1523-24?, İstanbul). Hadîdî mahlasını kullandı. Bu mahlası alması bazı kaynaklara göre baba mesleğine, bazılarına göre ise kendi sanatının demircilik olmasına dayanmaktadır. Demircilik ve hatiplik yaptı. Zeyniye Tarikatına girdi. Sultan II. Bayezid devrine yetiştiğini söyleyen Çelebi, padişahın ihsanına mazhar olan şairlere dair bir listede yer aldı. Medrese öğrenimi görerek kısa bir süre müderrislik yaptığı, ancak daha sonra bu görevinden ayrıldığına dair bilgiler de bulunmaktadır. 1500-01’de Ferecik’teki Süleyman Paşa Camiinin minaresindeki kitabeyi kaleme aldığı ve 1516’da Süleyman Paşa vakıflarının nazırı olduğu bilinmektedir.  

Kaside ve gazelleri ile tanındı. Tek eseri manzum Osmanlı Tarihi’dir. Sehi Bey ve Latifi Tevarih-i Al-i Osman diye; Hammer ve Bursalı Mehmed Tahir Şehnâme-i Al-i Osman adıyla kaydetmiştir. Yazma nüshaları: Esad Efendi Kütüphanesi 2081 (Süleymaniye), Ali Emiri Kütüphanesi 1317 (Millet Kütüphanesi), İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Tarih Yazmaları 1268, Königliche Bibliothek: 76 numaralarda kayıtlıdır (Berlin).

Hezec (âruz) vezninde yazılmış olan Tarih’i 6646 beyittir. Esas tarih kısmına girmeden önce geleneğe uyarak eserine tevhid, münacat ve na‘tla başlayan Hadîdî, daha sonra kitabın telif sebebine geçer. Bunun ardından Kanuni Sultan Süleyman’ın methine dair iki uzun manzume vardır. Tarihçi, kimi tasvirlerde sanatlı bir üslûp kullandı. Âşık Çelebi tarafından beğenilmeyen şairlik yönünü Sehi Bey ve Latifî takdir ederler. Tarih’inin sonlarında gazellerinin bulunduğu bir divanından bahseder, fakat günümüzde bunun varlığını gösterebilecek bir kayıt mevcut değildir. Ancak bazı kaynaklarda şiirleri kaydedilmiştir.

HAKKINDA: Hoca Sadeddin / Tacü’t-tevarih (c. 1, 1862), İbrahim Peçuylu / Ta’rih-i Peçevi (c. 1, 1866), Mehmed Süreyya / Sicill-i Osmani (c. 2, 1893), Bursalı Mehmed Tahir / Osmanlı Mü’ellifleri (c. 3, 1923), Türk Ansiklopedisi (c. 13, 1970), İsmail Erünsal / Türk Edebiyat Tarihinin Arşiv Kaynakları I: II. Bâyezid Devrine Ait Bir İnamât Defteri (Tarih Enstitüsü Dergisi, sayı: 10-11, 1979-80), TDE Ansiklopedisi (c. 4, 1981), Necdet Öztürk / TDV İslâm Ansiklopedisi (c. 15, 1999), Özlem Ağırgan / Dünden Bugüne Edirne İsimler Sözlüğü (2004).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör