Orhan Kural

Gezi Yazarı, Fotoğraf Sanatçısı

Doğum
Ölüm
23 Aralık, 2020
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü

Gezi ve anı yazarı, fotoğraf sanatçısı (D. 1950, İstanbul – Ö. 23 Aralık 2020, İstanbul). Kadıköy Maarif Koleji, İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü (1972) mezunu. New York Kolombia Üniversitesinde Henry Krumb bursuyla aynı branşta öğrenimini sürdürdü, maden yüksek mühendisi (1973) oldu ve İTÜ Maden Fakültesine asistan olarak girdi. 1978 yılında doktorasını yaptı. Alman hükümetinden aldığı DAAD bursuyla gittiği Aachen Teknik Üniversitesinde araştırmalar yaptı. Acaristan, Andorra, Bostwana, Belize, Maldivler, Seyşeller vd. 185 ülkeyi gezerek gözlemlerini yazdı. İngilizce hazırlanan ve çok sayıda devlet başkanının önsöz yazdığı Coal adlı kitabın editörlüğünü yaptı. Kitap bu özelliği ile Guiness Rekorlar Kitabına girdi. Biri TÜBİTAK tarafından desteklenen dört araştırma projesinin yürütücülük ve danışmanlık görevlerinde bulundu. Yeditepe Üniversitesinde bir sömestr İngilizce olarak istatistik dersi verdi. İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2002’den itibaren Gana Fahrî Başkonsolosluğu yardımcılığına, 2003’te de Benin Cumhuriyeti Fahrî Başkonsolosluğuna atandı.  

Değişik illerde otuz altı kişisel ve iki karma fotoğraf sergisi açan Kural, yurtiçinde ve yurtdışında dört yüze yakın televizyon ve radyo programına konuk oldu. Gezi ve gezi edebiyatı hakkında değişik kuruluşlarda yüz elliye yakın söyleşi, kitap imza günü ve saydam gösterisi yaptı. Ayrıca Esin Afşar, Nasuh Mahruki, Leyla Tekül ve Füsun Önal ile birlikte toplam iki bin beş yüze yakın konferans verdi. Televizyon kanallarında çevre programlarıyaptı. Açık Radyo, Kent Radyo, Yapı Radyo, Radyo Çağ, ve TRT İstanbul Radyosu ve Radyo Kosmosta “Abbas Yolcu” başlıklı bir gezi programı hazırlayıp sunan Kural, ayrıca Kulvar, İTO, Metro, Ekonomik Çözüm, İdealist, Üsküdar Tercüman ve Beşiktaş gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Hürriyet, Art Decor, Çepeçevre ve Ekonomik Bülten, Aktüel Life gibi yayınlarda süreli gezi yazıları yayımladı. Türk Millî Komitesi, Uluslararası Turba Cemiyeti, İTÜ Vakfı, İFSAK, Yeşilay, Gezginler Kulübü Derneği (kurucu başkan) üyesidir.

 

Vefatı:

 

Prof. Dr. Orhan Kural, Koronavirüs nedeniyle 28 Kasım'da kaldırıldığı 9 Aralık'tan beri de yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğü İstanbul Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nde 70 yaşında, 23 Aralık 2020 günü hayatını kaybetti.

Prof. Kural'ın diyaliz makinesine bağlı olarak yaşam mücadelesi verdiğini haber veren sanatçı Onur Akay, “Prof. Dr. Orhan Kural’ın, Kasım ayı sonunda Covid-19 testi pozitif çıkmış ve 30 Kasım tarihinde Sancaktepe Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nde tedavisine başlanmıştı. Daha sonra durumu iyiye giden Kural, Instagram adresinden fotoğraf paylaşarak sağlık çalışanlarına teşekkür bile etmişti. Ancak Orhan Hoca'nın durumu çok ağırlaştı ve entübe durumda, diyaliz makinesine bağlı olarak yaşam mücadelesi veriyor. Lütfen dualarınızı esirgemeyin” ifadelerini kullanmıştı.

 

Cem Yılmaz'dan Prof. kural paylaşımı:

 

Prof. Dr. Kural, komedyen Cem Yılmaz'a açtığı davalar ve eleştirileriyle sık sık gündeme gelmişti. Prof. Dr. Kural’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kendisini hedef alarak kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla ünlü komedyen Cem Yılmaz’a açtığı 10 bin liralık tazminat davası reddedilmişti. Duruşma çıkışı gözyaşlarına hakim olamayan Prof. Kural, “Çok üzüntülüyüm. Hep güçlüler kazanıyor. Bu ülkede hep ünlüler kazanıyor maalesef” demişti.

Cem Yılmaz, mahkemelik olduğu Orhan Kural'ın ölümünün ardından sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Yılmaz, ''Yıllardır aramız pek iyi olmasa da Orhan Kural'a çok üzüldüm. Huzur içinde yatsın sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum" dedi.

 

 

ORHAN KURAL İÇİN NE DEDİLER?

 

 

Aziz Nesin:

 

 “Bu güzel ve yararlı gezi kitabını, eskiden altmış, yetmiş yıl önceleri bir yandan klarnet çala çala mahalle arasında dolaşarak bakır sini içinde sattıkları o renk renk macunlara benzettim. Anlatılan ülkeler ve oradaki canlı coğrafya da renk renkti. Bir çubuğa sarılı olarak, yağmur sonunun bu ebem kuşağı renklerini çocuklar doyumsuzcasına yalar, emerlerdi. Değişik ülkelerin insan ilişkilerini tatlı bir biçimde anlatan bu kitaptan ben işte bu tadı aldım.”  

 

***

 

Gülten Dayıoğlu:

 

“Prof. Orhan Kural hem bilim adamı, hem de gezi tutkunu. Kendisi ile çıktığımız gezilerde sergilediği kültür birikimi, duyarlılık ve gözlem yeteneği beni çok etkiledi. Dünyanın dört bir yanında ölçüsüz bir coşku ve özveri ile gerçekleştirdiği görkemli gezilerini kitap haline getirip, okuyucularla paylaşmasını önerdiğimde, böylesine ustaca gezi kitapları yazabileceğini düşünmemiştim doğrusu.”

 

***

 

Buket Uzuner:

 

“Orhan Kural bir akademisyen olmasına ve bilinen akademik gezilere sık sık çıkmasına karşın, gezi notlarını akademik söylemin kuruluk tuzağına düşmemeye özen göstererek yazan bir gezgin. Kitabında yer yer kişisel deneyim ve anılarını da aktararak, yediğini içtiğini kendisine saklayan Orhan Kural, gördüklerini yazıp, paylaşmak için emek harcayan bir aydın.” ()

 

ESERLERİ:

 

Gezi:

 

Büyük Dünyada Küçük Adamlar (1993), Dünya Döndükçe İnsan Gezdikçe (1995), Bir Gezginin Dünyası, Dünya Kalemimin Ucında, Sibirya’dan Şili’ye, Gizemli Coğrafyalar, Yol Çağrısı (2001), Ve Sekiz Oldu (2002).

 

Anı:

 

Anılar (2000), Bu Kitap Başka, Sefername (iki cilt, editör Orhan Kural).

 

Antoloji:

 

Çevre Şiirleri Antolojisi (Kubilay Köseoğlu ile, 2003).

 

HAKKINDA: Milliyet (16.6.1995), Hürriyet (20.9.1995-1.6.1997-28.10.1998 -17.1.1999), Yeni Yüzyıl (sayı: 912, Haziran 1997), Zaman (26.7.1996), Mustafa Balbay / Prof. Dr. Orhan Kural (Cumhuriyet gazetesi, 17.11.1997), Bekir Coşkun /, Bugün Keyfim Yok (Hürriyet, 19.11.1997), Salim Alpaslan / Eşkıya Hükümdar Oldu (Radikal, 17.11.1997), Mıgırdiç Margosyan / Üzerinize Vazife Olmayan İşlere Karışın (Yeni Yüzyıl gazetesi, 26.11.1997), Türkiye (12.9.1998), Akşam (10.2.1999), Vecdi Erbay / Orhan Kural ile Yollarda (Virgül, sayı: 19, Mayıs 1999), Bedri Baykam / Magandalarla Orhan Kural Gibi Mücadele Etmek (Aydınlık Gazetesi, 26.9.1999), Sabah (30.12.1999-24.5.2002), Ve Sekiz Oldu (Radikal Kitap, 20.6.2002), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), Prof. Dr. Orhan Kural, Koronavirüs'e yenik düştü (t24.com.tr, 23 Aralık 2020), Prof. Dr. Orhan Kural kimdir, ölüm nedeni belli oldu mu? (cnnturk.com, 23.12.2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör