Sadun Boro

Gezi Yazarı, Denizci, Yazar

Doğum
Ölüm
05 Haziran, 2015
Eğitim
Manchester Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi, gezi yazarı (D. 1928, İstanbul – Ö. 5 Haziran 2015, Marmaris / Muğla). İstanbul Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi’nde okudu. 1948’de İngiltere’ye giderek Manchester Üniversitesi’nin Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. İngiltere’deki eğitimi sırasında, 1952’de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere’den Karayip Adaları’na kadar uzanan ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ay sürede gerçekleştirdi. O tarihlerde Cumhuriyet gazetesinde dizi olan bu gezinin anıları 2002’de "Bir Hayalin Peşinde" adlı kitaba dönüştü. 10,5 metre boyunda Kısmet isimli teknesi 1963’te Salacak’ta Athar Beşpınar’ın atölyesinde yapımı gerçekleştirildi. 1965’te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları’nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesinde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra "Pupa Yelken" adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz’le beraber Karayip Adaları’nı, Amerika’nın doğu sahillerini gezdi. 1980’den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi’nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı.

Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu’nun ortasına Denizkızı heykeli yaptırdı. “Vira Demir” adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor.

Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil ’Kısmet’ adlı teknesini İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’ne bağışladı. Peşinden yeni satın aldığı ’Sonbahar’ isimli Katamaran teknede Okluk Koyu’nda sürdürdü. 5 Haziran 2015’te tedavi gördüğü Marmaris’teki Özel Ahu Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

ESERLERİ:

Bir Hayalin Peşinde (Yarım Asır Evvel Bir Atlantik Serüveni, 2002), Kısmet'in Dümen Suyunda (Kısmet'in Karadeniz ve Akdeniz Türkiye Sahilleri, İyon Denizi, Kuzey ve Güney Adaları, Adriyatik Gezilerinin Anıları, 2006), Yeni Dünya'ya Fora Yelken (Kısmet'in Atlantik ve Amerika Seyahati, 2007), Pupa Yelken (2008), Vira Demir - İstanbul'dan İskenderun'a Denizciler İçin Rehber (2010).

KAYNAK: Ünlü Türk denizci Sadun Boro hayatını kaybetti (milliyet.com.tr, 5 Haziran 2015), Sadun Boro (idefix.com, 12.12.2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör