Nevzat Sayın

Mimar, Yazar

Doğum
Eğitim
Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü

Mimar, yazar. 1954, Dörtyol / Hatay doğumlu. İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra Yüksek öğrenimini 1974-78 yılları arasında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde yaptı. 1978-80 yılları arasında aynı eğitim kurumunda yüksek lisans çalışmasına başladıysa da bitirmedi. 1980-84 yılları arasında okul sonrası mimarlık eğitimi uygulaması için mimar Cengiz Bektaş ile çalıştı. 1985 yılından itibaren, İstanbul’da kurduğu kendi mimarlık atölyesinde çalışmalarını sürdürmeye başladı. Bursa Uludağ Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde proje stüdyosu yöneticiliği yaptı. Bilgi Üniversitesi mimarlık yüksek lisans programının kurucu üyesidir. Türkiye’deki kimi mimarlık okullarında yaz okulu ve seçici kurul çalışmalarına katıldı. Kimi dergi ve gazetelerde mimarlık üzerine yazıları ve röportajları yayınlandı. Çeşitli mimarlık ve fotoğraf sergilerine katıldı.

Nevzat Sayın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık fakültelerinde proje jürilerine katıldı. 1999’da Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde konuk öğretim görevlisi olarak 7. Sömestr Proje Grubu’nu yönetti. 1999’da Bilgi Üniversitesi’nin yaz okulu kapsamında İhsan Bilgin ve Han Tümertekin ile mimarlık çalışması yürüttü. 

Nevzat Sayın, mimar olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: “Dünyayı değiştirme isteğiydi mimar olma kararımın en önemli etkisi. Devrimin ‘uzak ihtimal’ olduğunu anlayınca mimar olmaya karar verdim. Mimarlar hep ‘yeni’ bir şey yapmaya programlanırlar. Yapılan ne kadar yenidir tartışılır olsa bile, eğitimin doğrultusu budur. Bu doğrultu hep baştan başlama isteği oluşturur. Baştan başlama isteği de çözümlerden değil, sorunlardan yola çıkmanızı fısıldar kulağınıza. Elbette başlamadan ve içinde olmadan bu özelliklerini bilemezsiniz. Ancak ne olduğunu anlayacak kadar içinde olduğunuzda fark edilir olur.”

Sade, basit ve kolay anlaşılır bir mimarlık anlayışına sahip olduğunu söyleyen Sayın, günümüz Türk mimarlığının önde gelen isimlerinden biridir. Genel olarak tarzınız ve mimarlık anlayışınız nedir?” diye sorulduğunda ise; “Tarzım yok. Mimarlık anlayışım ise, basit, sade, kolay anlaşılır ve herkes için ‘iyi’ olanı bulmak ve yapmak. Çözümden değil de sorundan yola çıkıyorsanız bir tarzınızın olması beklenemez. Her konu kendi özgün koşullarına, bu koşulların belirlediği sorunlara ve bu sorunların talep ettiği çözüm seçeneklerine sahip olma potansiyeli taşır. Bütün mesele bu potansiyeli kinetik bir duruma geçirmek olarak kabul edilebilir. Her seferinde yeniden ve en baştan başlayabilme içtenliğini gösterebilmek önemlidir. Kuşkusuz nasıl biriyseniz öyle bir çözüm öneriniz de olacaktır. Bizim tercihimiz her zaman ve herkes için olanı bulup çıkarmaktır. İyi mimar her yerde iyidir.” gibi iddiasız bir cevap verir.

Sayın, mimarlık eğitiminin Türkiye’de ‘olması gerektiği gibi’ olmadığını düşünüyor ve oldurmak için arkadaşlarıyla birlikte elinden geleni yaptığına inanıyor. Hegel’in ‘Olgular kuramlara uymuyorsa kendileri bilirler’ deyişini hatırlayarak, kuramsal olanla olgular arasındaki bağlantıyı kurmaya çalışıyor. Meraklı, açık, çalışkan, dünyadan haberi olan, cesur, konuşkan ve iyi mimarlar yetişsin istiyor.

Mimar Nevzat Sayın; “Ürgüp Yeraltında Bir Boşluk” (1990), “Gön Deri Fabrikası 1. Yapı” (1992), “Gön Deri Fabrikası 2. Yapı” (1996), “Tekirdağ Saray / Boşluktaki Beyaz Ev” (1998) projeleri ile Mimarlar Odası ve Serbest Mimarlar Derneği’nin (1998) ödüllerini aldı. Birçok proje yarışmasında derece aldı. Uygulanan pek çok projeye imza attı. Nevzat Sayın imzalı projelerden birkaçı şunlardır:  “Astana Kule” (2004), “Ataköy Konutları” (2004), “Mesa Çengelköy Yerleşkesi” (2004), “Santral İstanbul” (2007), “Evidea Konutları” (2007), “Çengeldere Konutları” (2009), “Bermanbek Evi” (2009),  “Boyacıköy Yönetim Merkezi Binası” (2009), “Balparmak Tesisleri” (2009), “Türk Petrol Vakfı” (2009).

İzmir / Dikili Yahşibey Köyü’nde mevcut yapıların restorasyonu ve yeni yapılarla oluşturulan ürünler nedeniyle Ağa Han Mimarlık Ödülleri’ne 2 kez aday gösterildi. 2004 yılında “Nevzat Sayın Düşler Düşünceler İşler” adındaki kitabı yayımlandı. 

KAYNAKÇA: Metin Sözen / Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı (1984), Mimarlık Yıllığı: Türkiye’de Mimarlık 2000 (2000), M. Kadri Atabaş / Türk Mimarları (2000), Hakan Gence / En büyük zorluk egomuzu bastırmak oldu (Hürriyet, 22 Eylül 2007), Seda Tabak / Günümüz Türk mimarlığının önde gelen yaratıcılarından biri, Sayın ile mesleğini konuştuk  (Hürriyet, 26 Nisan 2010), İhsan Işık / Ünlü Sanatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, c. 5, 2013) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2017).

 

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör