Muharrem Faiz

Kıbrıslı Yazar, Sosyolog

Doğum
12 Kasım, 1961
Eğitim
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü
Burç

Kıbrıslı  Sosyolog, Yazar, Yönetici. 12 Kasım 1961, Lefkoşa / Kıbrıs doğumlu. 1980’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünde başladığı yüksek öğrenimini 1984’te tamamladı. 1986- 1992 yıllarında öğretmenlik; 1993- 95 yıllarında KKTC Milli Eğitim Ve Kültür Bakanlığı’nda danışman ve Talim Terbiye Dairesi müdürü olarak görev yaptı.

Muharrem İz, Atatürk Öğretmen Koleji’nde (1993-1996) ders verdi. Devlet Planlama Teşkilatında  Sosyal Planlama Daire Başkanı (1993-1996) görevinde bulundu. 1988’den bu yana kamuoyu araştırma kuruluşu Comar’da çeşitli projeleri yürüttü, yürütmektedir.  Yayımlanan üç kitabı vardır.

 

Kitapları:

 

Neden Özel Ders (1988), Kültür Ve Yabancılaşma (1993,1996), Liseler İçin İnsan Hakları (1994).

KAYNAKÇA: “Birçok CTP’li, intikam için UBP’ye oy verdi” (kibrispostasi.com, 21 Nisan 2009), Faiz: "Ortada rasyonalite yok, anlık bir sürü eylem var" (adabasini.com, 1 Haziran 2015),  Bener Hakkı Hakeri / Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (2004), Muharrem Faiz  / Kültür ve Yabancılaşma / Lefkara İşleri Üzerine Bir Araştırma (kitapyurdu.com, 27.02.2019).

KÜLTÜR VE YABANCILAŞMA / LEFKARA İŞLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

KÜLTÜR VE YABANCILAŞMA / LEFKARA İŞLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

 

Muharrem Faiz

 

Kıbrıs'ta özellikle 'kültür', 'kimlik' gibi kavramlar üzerinde yıllardır sürdürülen tartışmalarda kendisini hissettiren en büyük eksiklik sınıfsal bakış açısıdır. Bu eksiklik pek çok kişiyi, tek tek her toplum üyesinin kabul edebileceği tanımlara ulaşma sevdasına saplamaktadır. Böyle bir yaklaşım, kavramların ele alınış tarzına sinmiş durumdaki politik - ideolojik işlevi ve bunun sınıfsal mücadelesi açısından taşıdığı önemi yadsır... 1983 yılında Lefkara işleriyle ilgili olarak hazırlanan bir mezuniyet tezinin önsözünde şu satırlar bulunuyordu: "Türk el sanatlarından bir tanesini teşkil eden Lefkara işini mezuniyet tezi olarak almamın başlıca nedeni bu işin bir Türk işi olduğunu ispatlamaktır"... Bu yaklaşım halkoyunlarından dil'e, türkülerden el işlerine kadar her şeye Anadolu'da kök arayan, her olguyu kendi canlı dirimsel yaşantısı içinde değerlendirmek yerine, başka bir şeylerin uzantısı olarak algılayan bir anlayışın özel bir ifadesi olmaktadır. Kuşkusuz ki bunun masum bir tercih olduğu söylenemez. Çünkü kendisini üreten nesnel koşulları belli sınıflar adına yeniden üreten oluşturucu bir işleve sahiptir. (Muharrem Faiz)

 

KAYNAK: Muharrem Faiz  / Kültür ve Yabancılaşma / Lefkara İşleri Üzerine Bir Araştırma (kitapyurdu.com, 27.02.2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör