Aydın Selcen

Diplomat

Diplomat, Başkonsolos. Erbil Başkonsolosu iken 15 Haziran 2013 tarihinden bir video krizi sonucu görevinden ayrıldı. 1 Kasım 2015 genel seçimleri için HDP'den aday adayı oldu. Türkiye'nin ilk Erbil Başkonsolosu Selcen’in Başkonsolosluk  görevinden ayrılması olaylı olmuştu. 2013 Mayıs ayında, Selcen ile Ortadoğu Genel Müdürü Büyükelçi Ethem Tokdemir’in, 9 yıl önce Bağdat’ta görev yaparken veda yemeği sırasında çekilmiş ve iki diplomatı alkollü içki içerken ve hükümetin dış politikasına yönelik eleştirileri içerdiği iddia edilen bir videonun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na gönderildiği ortaya çıkmıştı. Bu olay üzerine büyükelçi Ethem Tokdemir emekli edildi, Aydın Selcen de görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Büyükelçi Tokdemir’in daha sonra görev yaptığı Kabil’deki konutundan çalındığı anlaşılan videoyu Davutoğlu’nun izlemesinden sonra, iki diplomatı kızağa aldığı ve Selcen’in bunun üzerine görevinden istifa ettiği öne sürülmüştü.

Aydın Selcen, görevden ayrıldıktan sonra İngiliz firması Genel Energy’de çalışmaya başladı ve uluslararası toplantılara Genel Energy’i temsilen katıldı. Medyada çıkan haber ve yorumlarda Selcen, emekli olmadan dışişlerinden özel sektöre geçen nadir örneklerden sayıldı.

Yüzde 50’si İngiliz, yüzde 50’si Türk yatırımcılara ait olan Genel Energy’nin 11 kişiden oluşan yönetim kurulunda sadece 3 Türk yöneticinin adı yer alıyor: Mehmet Öğütçü, Gülsün Karamehmet Williams ve Murat Yazıcı... Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri ise Rodney Chase, Tony Hayward, Julian Metherell, Sir Graham Hearne, George Rose, Nathaniel Rothschild ve Mark Parris‘ten oluşuyor.

KAYNAKÇA: Serpil Yılmaz / Eski Erbil Başkonsolosu Genel Energy’ye geçti (haberturk.com, 20.10.2013), Nesrin Yılmaz / HDP'ye flaş Başkonsolos aday! (internethaber.com, 28.10.2015), Cansu Çamlıbel - Yüzyüze Pazartesi / Aydın Selcen: Aksiyon başlarsa eldekinden olabiliriz (hurriyet.com, 30.10.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör