Devlet Bahçeli

Devlet Bakanı, Siyasi Parti Genel Başkanı, Siyaset ve devlet adamı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomist, Akademisyen

Doğum
Eğitim
Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi

Ekonomist, akademisyen, doçent, siyasetçi ve devlet adamı, siyasi parti lideri, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı, Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. 1948, Osmaniye doğumlu. Baba adı Salih, anne adı Samiye. Yöresinde Fettahoğulları olarak bilinen geniş bir aileye mensuptur.

İlköğrenimini Osmaniye'de, ortaöğrenimini İstanbul'da, üniversite öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde yaptı. 1972 yılından itibaren Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bu eğitim kurumuna bağlı yüksek okullarda iktisat dersleri asistanı olarak görev aldı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikası Anabilim Dalında 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Öğretim üyeliği yıllarında Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk tarihi ve dış politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı. Bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetlerini yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarına devam etti.

Devlet Bahçeli, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde öğrenci iken Ülkü Ocağı kurucusu ve yöneticisi olarak görev aldı. 1970-71 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonunun genel sekreterliği görevlerinde bulundu. 1970'li yıllarda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneğinin kurucuları, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneğinin (ÜMİD-BİR) kurucuları, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar  Asistanları Derneğinin (ÜNAY) kurucuları arasında yer aldı ve bu kuruluşlarda genel başkanlık görevlerinde bulundu.

Devlet Bahçeli, 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa ederek ayrıldı. 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Büyük Kurultayında parti yönetimine seçildi ve genel sekreterlik görevine getirildi. MÇP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'nin yönetim kadrolarındaki görevlerini uzun yıllar sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda genel sekreterlik, genel başkan yardımcılığı, merkez yürütme kurulu üyeliği, merkez karar kurulu üyeliği, genel başkan başdanışmanlığı görevlerinde bulundu. 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresinde MHP Genel Başkanlığına seçildi. 1999'da yapılan genel seçimler sonucunda MHP'nin ikinci parti olması üzerine Demokratik Sol Parti (DSP) ve Anavatan Partisi (ANAP) ile birlikte oluşturulan koalisyon hükümetinde (57. Hükümet) başbakan yardımcılığı görevine (28.5.1999 - 18.11.2002) getirildi. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde MHP’nin parlamento dışında kalmasından sonra çalışmalarını MHP Genel Başkanı olarak sürdürdü. Partisi sonraki seçimlerde TBMM’de grup kurarak yerini aldı.

1999, 2007, 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 genel seçimlerine Milliyetçi Hareket Partisi’nden XXI., XXIII., XXIV., XXV., XXVI. ve XXVII. Dönem Osmaniye  Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı.

 

Cumhur İttifakı

 

Genel Başkanı olduğu MHP, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde CHP – İYİ Parti ve Sadet Partisinin oluşturduğu MİLLET İTTİFAKI’na karşı, Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan lideliğindeki AK Parti’yle birlikte CUMHUR İTTİFAKI’nı kurarak katıldı ve bu seçimlerden CUMHUR İTTİFAKI galip çıktı. Ancak 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde üç büyük şehir başta olmak üzere büyük şehirlerin çoğu MİLLET İTTİFAKI partilerince kazanıldı.

Rahatsızlığı nedeniyle Eylül 2019’da bir süre çalışmalarını evde sürdüren Bahçeli, Ekim 2019’dan itibaren iyilşerek çalışmalarına MHP genel Merkezinde devam etti.

Halen siyasi parti çalışmalarını MHP Genel Başkanı olarak sürdüren Doç. Dr. Devlet Bahçeli, iyi düzeyde İngilizce biliyor, bekârdır. Nurten Fettahlıoğlu, Turan Bahçeli, Servet Bahçeli, Serpil Bahçeli, Semiha Bahçeli adlarında dört kardeşi vardır.

 

HAKKINDA: Devlet Bahçeli Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey (YouTube - 20 Eylül 2015), Devlet Bahçeli Kimdir?' 'Hiç Bilinmeyen Yönleri DETAYLI(.youtube.com, 1 Temmuz 2018), Devlet Bahçeli'nin Sağlık Durumu İyi (TGRT Haber TV YouTube - 3 Ekim 2019), Rahatsızlığının ardından Devlet Bahçeli MHP Genel Merkezi'nde - CNN TÜRK (YouTube - 14 Ekim 2019), MHP Lideri Devlet Bahçeli MHP Genel Merkezinde (YouTube - 14 Ekim 2019), Bahçeli: Erdoğan'a sahip çıksınlar .... (Bahçeli, NTV-STAR ... (YouTube - 20 Mart 2019), Devlet Bahçeli kimdir neden evlenmemiş (internethaber.com,  21 Mart 2019), Devlet Bahçeli 'Karanlık Emel Sahipleri Bilmelidir Ki Dirimiz ... (İhlas Haber Ajansı YouTube - 3 Mart 2020), 27. Yasama Dönemi Milletvekilleri (tbmm.gov.tr, 24.04.2020), Devlet Bahçeli Kimdir? (haberler.com, 29.04.2020), Devlet Bahçeli Kimdir? (sabah.com.tr, 29.04.2020), Devlet Bahçeli kimdir? (yeniakit.com.tr, 29.04.2020), Devlet Bahçeli Kimdir (timeturk.com, 29.04.2020), Şaban İba / Türkeş'ten Bahçeli'ye MHP’nin Devletle Bitmeyen Dansı (kidega.com, 05.04.2021).

TÜRKEŞ'TEN BAHÇELİ'YE MHP’NİN DEVLETLE BİTMEYEN DANSI

1 Kasım 2015 erken genel seçimlerine gidilmesinin öncülüğünü yapan Bahçeli'nin asıl amacı, 1990'lı yıllardaki güvenlikçi politika konseptine dönen AKP ile birlikte yeni bir ‘Milliyetçi Cephe Hükümeti' kurmaktı. Ancak bu seçimde MHP'nin önemli oranda oy kaybetmesi üzerine Bahçeli, yeniden tek başına iktidar olan AKP'nin gizli koalisyon ortağı olmaya karar verdi.

Seçim yenilgisinin ardından MHP muhalefetinin parti yönetimini ele geçirme düzeyine kadar güçlenmesi Bahçeli'yi kendi beka sorunuyla yüz yüze getirdi. Bu nedenle Bahçeli AKP ile beka ittifakına yöneldi. AKP-Erdoğan iktidarını ve Bahçeli'nin parti liderliğini sürdürme amacını taşıyan bu kutsal ittifak, başkanlık sistemine geçiş operasyonunu başlattı.

Türkeş'in ölümünden beri MHP liderliğini sürdüren Bahçeli, Türkiye'nin son 20 yıllık tarihinde siyasette üç kez tarihsel önemde rol üstelenmiştir : Bunlardan biri, Ecevit koalisyonunu bozarak ABD'nin ılımlı İslam politikalarına göre gerçekleştirilen siyaset ve toplum mühendisliğinin bir sonucu olarak AKP'nin iktidara gelmesine yardımcı olmasıdır. İkincisi, 7 Haziran 2015'de tek parti iktidarını kaybeden AKP'nin yeniden tek başına iktidara gelmesine imkan hazırlayan 1 Kasım 2015 seçimlerinin yapılmasını sağlamasıdır. Üçüncüsü, AKP'nin rejim değişikliğini amaçlayan 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu'na, daha doğrusu Türk tipi başkanlık rejimine giden yolu açmasıdır.

KAYNAK: Şaban İba / Türkeş'ten Bahçeli'ye MHP’nin Devletle Bitmeyen Dansı (kidega.com, 05.04.2021).

Yazar: Şaban İBA

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör