H. Elçibey Temel

Şair ve Yazar

Doğum
Eğitim
Adana Teknik Lisesi
Diğer İsimler
Halil Temel, Elçibey

Şair ve yazar, makina ressamı. 1953, Adana doğumlu. Tam adı Halil Temel Elçi’dir. Kitaplarında  Halil Temel, Elçibey, H. Elçibey Temel imzalarını kullandı. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladı. 1972’de Adana Teknik Lisesinden makine ressamı olarak mezun oldu. Uzun yıllar özel sektörde çalıştı.

Ortaokul yıllarından itibaren yazmak hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. İlk romanı ve ilk gazete yazısı lise yıllarında yayınlandı. Haber Ekspres Gazetesi’nde Sosyal Psikoloji konulu, Bizim Kadıköy dergisinde Tarihten Sayfalar ve Sanat Yaprağı’nda ise “Zamanda Yolculuk” başlığı altında yazılar yazdı.

2000 yılında kurduğu Elçi Edebiyat Dergisi ile Elçi Yayınlarını, Elçi Kültür ve Edebiyat Dergisi ile Gökçe Tarih ve Edebiyat dergisini uzun süre yönetti. Ayrıca Yeditepe İstanbul gazetesinin genel yayın yönetmeni ve Haberde Ekspres gazetesinin koordinatörlüğünü yaptı. Çalışmalarını İstanbul’da sürdürdü.

İlk öyküsü 1977’de Adana gazetesinde, ilk şiiri yine 1977’de Şairler Antolojisi’nde yer aldı. Sonraki yıllarda Tercüman, Yeni İstanbul, Adalet, Hürses ve Haberde Ekspres gazeteleri ile Size, Ana, Elçi, Ülker, Yeniden Diriliş, Anadolu Simav, Bizim Ece gibi birçok dergide şiir ve yazıları yayımlandı. Radyo Light’ta “Çevre ve İnsan” adlı bir program hazırlayıp sundu.

 

H. Elçibey Temel İçin Ne Dediler?

 

“Kökler toprak içerisinde uzanmış dallardır. Dallar havaya uzanmış köklerdir.’ diyen Temel şimdilik avuçlarıyla su dökmenin çabası içindedir. Eğer şiirlerini dikkat süzgecinden geçirecek olursanız daha çok mistik yanını da görebilirsiniz.” (M. Kuşçuoğlu)

 

ESERLERİ:

 

Roman: İçimizde Yaşayanlar (1978), Tanrı Bizi Dinliyor Gülümseyiniz (1986), Kırgülü (2005).

 

Araştırma: Atatürk’ün Ellinci Yılı (1980), Mistik Güneş Mevlana (2016), Otuz Üç Yıllık Mücadele ve Sürgün (2019)

 

Şiir: Mevsim Düşmesi (2001), Çiçeklerin Ölümü (2002).

 

Deneme: Dinmiş Suskunluklarımın Türküsü (2003), Sakin Fısıltıların Çığlığı (2005), Bahçıvan (2005), Tuzda Balı Tadanlar (2016), Yeşeren İfadeler (2017), Düşüncelerim İnsanı Öptü (2017), İstanbul'da Aşk Kırgülü (2017), Varoluşun Bireysel Anlamı (2018), Evren Ötesi ve İnsan (2019), Velespit (2019),

 

Derleme: İstanbul ve Şiir (2003), Kadıköy Yazıları ve Şiirleri (2005), Öykü ve Yazılarıyla İstanbul (2005), Elçi Yıllığı 2004 (2005).

 

Mektup: Mektup … Sana Yazdım (2005).

 

Günce: 2004 Elçi Güncesi, 2005 Elçi Güncesi, 2006 Elçi Güncesi, 2012 Elçi Güncesi, 2014 Elçi Güncesi.

 

Çocuk Kitabı: Vahşi Kuş ve Ben (2018), Bir Çocuğun Sakin Sesi (2018), Dünya İle Kuyruklu Yıldız (2018), Yaşlı Kazık (2018), Sevgili Oğlum (2018), Gözleri Görmeyen Köpeğin Macerası (2019), Şekerci ve Kız (2019), Büyükbabam Doğru Yolu Seçti (2019),

 

KAYNAKÇA: Mustafa Çifçi / Çiçeklerin Ölümü (Kitap Rehberi, Kasım 2002), Şakir Elifoğlu / Kredo gazetesi (13.9.2003), M. Kuşçuoğlu / Dinmiş Suskunluklarımın Türküsü (Haberde Ekspres gazetesi, 2.12.2003), Elçibey / Mektup …Sana Yazdım (2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006,  2007), H. Elçibey Temel kitapları (sozcukitabevi.com, odakitap.com, babil.com,  kabalci.com, pandora.com.tr,  ucuzkitapal.com, pegem.net, ilknokta.com, kidega.com, 25.06.2019), Bilgi teyidi (25.06.2019).

 

DİLEK

Bakınız;

duramıyor bu çocuk yerinde,

cıvıl cıvıl.

Ay gecede kutsalyıldızlar kandil

Öyle kî:

Kirli duygular yıkanıyor gülüşlerinde.

 

Umurunda değil boyası çizilmiş ayakkabılar

ve saçlarında dans eden rüzgâr

Umurunda değil, önlüğü yırtılmış,

biryana kaymış yaka.

Umurunda değil duman duman yükselen hava

.

Umurunda köşeden köşeye koşmak.

Ölesiye neşe,

Mutluluk içinde kahkaha atmak.

Büyümek tarihler kadar.

Tarihten bu güne sevgi satmak.

 

İşte görüyorum Tanrı gülüyor ona.

Saçlarında dolaşıyor güneş inatla.

Bir telaş bir coşku ki a dostlar;

Diyorum taş değmesin ayaklarına.

 

(Mevsim Düşmesi, 2001)

HAYATIN BASİT ZEVKLERİ

Yaşlılık günlerinde insanların oturup dünyanın eğlence, neşe, para, kuvvet, prestij ve kendini tatmin etmek hırsı içinde çabalamalarını seyrederken; birinin çıkıp da hayatın basit zevkleri hakkında bir şeyler yazmasını istiyorum.

  Bu günlerde, dolaşabilmem hergün biraz daha zorlaştıkça, kırlık bir yoldan yürümenin veya akan bir nehrin kenarında dolaşmanın ve tabiatı en güzel şeklinde seyretmenin zevklerini düşünüyorum. Yahut da sadece, bir insanın gündelik zevklerini en iyi bir şekilde yerine getirmesini veya sadece zevki için birşey meydana getirmesini hayal ediyorum. Duyma hissim yavaş yavaş zayıfladıkça, sevdiğim bir insanın sesini, oyun oynayan çocukların sesini, müziği, bir kuşun şarkısını, uzaktaki mabedin ezanını duymanın zevkini hatırlıyorum. Hatta bir gök gürültüsünün ve yağmurun sesi, yavaş yavaş yağan karın intizamlı ve sakinlik aşılayan beyaz görünümlü, duyunumlu sesi bile insana neşe ve zevk verir. Görüş hassasiyetim zayıfladıkça, mektup olsun, kitap olsun, bir şey okumanın zevkini hatırlıyorum da yıldızları dahi kucaklamıştım. Yıldızlarla dolu mehtaplı bir geceyi, doğan ve doğmaya ramak kalmış güneş ve onun muhteşem rengi, günün sonunda batan güneşi seyredebilmek ne kadar fevkalade bir şey. Komşunun renkli çiçeklerle dolu büyük bahçesini, vadinin ve sağ tarafında görünen denizin muhteşemliğini... Vadide kendi başlarına otlayan çeşitli hayvanların tasasızlığını, yine uzakta ve yakındaki irili ufaklı tepelerin yeşil urbasını, sonradan dalgalanan başaklarla onlara dinlenmesi için fırsat vermeyen tatlı lâkin haşin rüzgarın uğultusunu, iyi sürülmüş bereketli bir tarlayı ve ardındaki önündeki gerçekleri görebilmek ve yaşamak ne güzel. Sağlığım için perhizlerim arttıkça umursamazlığım daha doğrusu bütün güzellikleri kendimde hissedişim... İyi hazırlanmış basitçe bir yemeğin zevklerini düşünüyorum. Sabahleyin yumurta ile beraberindeki kahvaltı malzemeleri, bir arkadaş veya komşu ile yemek yemek, sonrasında etraflı, koyuca, mutluluk içinde sohbet etmek, işler bitince akşam bütün aile hep birlikte yediğimiz kuvvetli et ve sebze yemekleri. Ve ülkemizin bize bahşettiği çeşitli nimetleri düşünüyorum.

  Bir zamanlar bunlar gibi sayısız zevkleri tattım. Şimdi zor hayatın ağırlığıyla yaşıyorsamda, görme ve duyabilme, hatırlama gibi özelliklerim çok şükür yerinde. Ayrıca boş zamanların, dinlenecek veya dua edecek olumlu zamanlarımızın bulunuşunun zevklerini, on-onbeş sayfalık bir öykü ya da şiir, ya da denemeler yazabilmenin sonsuzluk için kuş hafifliğini ve diğerlerini düşünüyorumda, nihayetsiz mutluluklar ile yaşıyorum.

  Ve nihayet en büyük zevkim de var: Bizi her zaman koruyan, sevgi, doğruluk veren adil bir Tanrı'ya, O Büyük Yaratıcı'ya sonsuz inanıyorum.

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör