Saçaklızâde

İslam Bilgini

Doğum
-
Diğer İsimler
Mehmed b. Bekir

İslâm bilgini (D. ?, Maraş - Ö. 1698, Maraş). Osmanlı bilginleri içinde ilmî ihatasıyla (tam ve mükemmel bir şekilde anlama) tanındı. İlköğrenimini Maraş’ta yaptıktan sonra Tefsîr-i Tibyân müellifi Mehmed Efendi ve Dârendeli Hamza efendilerden icazet (yeterlilik, diploma) aldı. Bir süre memleketine döndükten sonra Şam’a gitti ve Abdülganî en-Nâblûsî’den hadis, tefsir (Kur’an-ı Kerimi’i açıklama) ve tasavvuf ilimlerini öğrendi, icazet aldı. Maraş’a döndü ve öğrencilere ders verdi.

 BAŞLICA ESERLERİ:

Aynü’l-Hayât fî Beyâni’l-Münâsebât fî Sûreti’l-Fâtiha, Risâle fî Âyâti’l- Müteşâbihât, Risâle fî Îmâni Vâlideyi Resûli’llâh, Gâyetü’l-Burhân fî Tefsîri Âyeti’l-Kürsî, Teshîlü’l-Ferâiz, İsmetü’l-Ezhân, Sübhatü’l-Kadr fî Medhi Meleki’l-Kadîr, Selsebîlü’l-Meânî, Tavzîhü Zübdeti’l-Menâzir, Nehrü’n-Necât fî Tafsîli Ayni’l-Hayât, Andelîbü’l-Menâzır, Risâle fî Tecdîdi’l-Îmân, Câmiü’l-Künûz, Risâle-i Âdiliye, Tehzîbü’l-Kırâe (33 cüz), Risâle fî İtlâfi’l-Kilâbi’l-Muzırra, Tertîbü’l-Ulûm.

KAYNAK: Bursalı Mehmed Tahir / Osmanlı Müellifleri I (1972), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).  

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör