Muhammed Raşid Erol

Kanaat Önderi, Tasavvufçu, İslam Bilgini

Doğum
23 Mart, 1930
Ölüm
22 Ekim, 1993
Eğitim
Medrese mezunu
Burç
Diğer İsimler
Seyda Muhammed Raşid El Hüseynî, Esseyyid Muhammed Raşid Erol, Muhammet Raşit Erol, Menzil Şeyhi

Tasavvufçu, kanaat önderi, Menzil cemaati ve Nakşibendi şeyhlerinden (D. 23 Mart 1930, Siirt – Ö. 22 Ekim 1993, Adıyaman).

Çeşitli kaynaklarda ve medyada adı Seyda Muhammed Raşid El Hüseynî,  Esseyyid Muhammed Raşid Erol, Muhammet Raşit Erol, Menzil Şeyhi olarak da yer almaktadır.

23 Mart 1930 tarihinde Siirt'in Baykan ilçesine bağlı Siyanüs köyünde doğdu. Bölgelerinde seyyid olarak tanınan bir şeyh ailesine mensuptur. Nakşibendi büyüklerinden sayılan babası Seyyid Abdulhakim Hüseyni’nin Hz. Hüseyin (r.a.) soyundan geldiği kanaatiyle "El-Hüseyni" lakabıyla anılmıştır. Dedeleri Seyyid Muhammed, Şeyh Muhammed Diyauddin’in halifelerindendir. Baba ve dedeleri ilim ve tarikat ehli olarak tanınmıştır

Babası Seyyid Abdulhakim Hüseyni ilk hanımı Fatıma’dan Seyyid Muhammed, Seyyid Muhammed Raşid, ve Seyyid ZeynelAbidin isimlerinde üç oğlu ile Halime ve Hatice isminde iki kızı; ikinci hanımı Sıdıka’dan da Seyyid Abdülbaki (k.s.), Seyyid Ahmed, Seyyid Abdülhalim, Seyyid Muhyiddin ve Seyyid Enver ile birlikte Aynulhayat, Refiate, Raikate, Naciye adlı çocukları olmuştur.

Evini Siyanuş köyünden Taruni köyüne taşıdığında Seyda Muhammed Raşid Erol 2 yaşında idi. Burada 13 sene kaldıktan sonra tekrar Bilvanis köyüne hicret ettiler. Babası, bu köyde seyyide olarak tanınan Sekine hanımla evlendi. Bu evlilikten Seyyid Fevzeddin, Seyyid Abdülgani, Seyyid Taceddin, Seyyid Mazhar, Seyyid Abdurrakib isimli oğulları ile Hasine, Muhsine, Hasibe, Rukiye, Münevver, Mukaddes, Mümine ve Hediye isimli kızları dünyaya geldi.

Muhammed Raşid Erol, babası (Gavs Seyyid) Abdulhakim Hüseyni ile birlikte Bilvanis köyünde 6 sene kaldıktan sonra sırasıyla önce Bitlis'in Kasrik köyünde 11 sene, Siirt'in Kozluk kazasının Gadir köyünde 9 sene ikamet edip, oradan da hayatının sonuna kadar ikamet edecekleri Adıyaman ilinin Kâhta kazasının Menzil köyüne yerleştiler. Babası 1 Haziran 1972 yılında vefat edince başlayan irşad görevi 21 sene 4 ay 19 gün devam etmiştir.

1968 yılında halifelik icazetini alan Muhammed Raşid Erol’un 1972 yılında başlayan irşad görevi bilfiil 11 yıl süren sürmüş, yurt ve yurt dışından aşırı ziyaretçileri gelmiş, bu sebeple de 12 Eylül Askeri darbesi sonunda, Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde mecburi ikamete tabi tutulmuştur.

 Önce Adıyaman'a, sonra Adana'ya oradan da Gökçeada'ya götürülen Raşid Erol çektiği sıkıntı ve adanın havasının sıhhatini etkilemesi sonucu Ankara'ya nakledilmiştir. Burada da 16 ay gözetim altında tutulduktan sonra Merkezi idarenin izniyle Menzil'e dönmüştür.

Muhammed Raşi Erol, tekrar tebliğ ve irşad hizmetine devam ederken 1991 yılının Ramazan Bayramı bayramlaşması sırasında kendisine, içine zehirli böcek ilacı çekilmiş şırıngayla suikast yapılmış, eline isabet eden zehir etkisini göstermiş, acil müdahaleyle hastaneye yatırılarak hayati tehlikeyi atlatmış, fakat elinin üstündeki ve içindeki yaralar sebebiyle uzun süre ızdırap çekmiştir.

Şeker, damar sertliği, tansiyon ve romatizma hastalıkları nedeniyle uzun yıllar tedavi gören M. Raşid Erol’un, ölümünden bir yıl önce ayağı kırılmış çektiği ızdıraplarına bir yenisi eklenmiş, fakat irşad faaliyetleri kesintisiz devam etmiştir.

Romatizma sebebiyle her yaz gittiği Afyon’daki kaplıcalardan Ankara'ya dönüşünden birkaç gün sonra, 22 Ekim 1993 Cuma günü cuma namazından iki saat sonra 63 yaşında vefat etmiştir. Cenazesi, vefat haberini alan onbinlerce bağlısının katılımıyla ertesi gün Adıyaman’ın Kahta ilçesi Menzil köyünde babası Esseyyid Şeyh El-Hüseyni’nin yanı başında toprağa verilmiştir.

 

 KAYNAKÇA: Babadağlı gencin iğnesi Menzil'i bölmeye yetti  (hurriyet.com.tr, 25 Ekim 2006), Muhammed Raşid Erol Hazretleri  (milligazete.com.tr, 30 Ağustos 2009), Muhammed Raşit Erol Hazretleri 1980 yılında Hz. Mehdi (a.s ... Yasemin İrem Yahya (YouTube - 15 Temmuz 2011), Muhammed Raşid Erol kimdir.? (Adnan Oktar) (YouTube - 8 Kasım 2012), Seyyid Muhammed Raşit Hz. Yaşadığı Dönemin Manevi ... Semerkand TV (YouTube - 15 Nisan 2018), Seyyid Muhammed Raşit Hz.'nin Amel Sohbeti "Kendi ... (Semerkand TV - YouTube - 24 Nisan 2018), "Seyyid Muhammed Raşid (ks) Hz. Son Hutbesi Vefatı ... Semerkand TvFan (YouTube - 6 Eylül 2018), Şeyh Seyyid Muhammed Raşid El-Hüseyni (KS)  (hasaneyn.org, 23.10.2019), Muhammed Raşid Erol’u rahmetle anıyoruz (yeniakit.com.tr, 23.10.2019), Muhammed Raşit Elhüseyni kimdir? Bir Allah dostu ... (yeniakit.com.tr , 23.10.2019), EROL, Muhammed Râşid - TDV İslâm Ansiklopedisi (islamansiklopedisi.org.tr, 23.10.2019), Muhammed Raşid Erol (eksisozluk.com,  23.10.2019), Seyyid Muhammed Raşid Erol Hazretleri Hayatı Kimdir (evliyalarimiz.com, 23.10.2019), İntizar Erol / Seyda - Resimlerle Seyyid Muhammed Raşid Erol Hazretlerinin Hayatı (perpakitap.com, 23.10.2019), Menzil Sahaf - Şeyh Seyyid Muhammed Raşid Erol Hayatı (kitapsafah.net, 23.10.2019), Dr. Selahaddin Kınacı / Seyyid Muhammed Raşid EROL (k.s.) Seyda Hazretleri'nin Hayatı (semerkandpazarlama.com 23.10.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör