Ahmet Özer

Yazar, Şair

Doğum
19 Ocak, 1946
Eğitim
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi
Burç

Şair ve yazar. 19 Ocak 1946, Bahçekaya Köyü / Maçka / Trabzon doğumlu. Trabzon Lisesi (1964), Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü (1967), Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (1992) mezunu. Kandıra'nın (Kocaeli) Hacılar köyünde ilkokul öğretmeni olarak başladığı eğitimciliğini, Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak Beşikdüzü, Hamsiköy, Trabzon merkez Cumhuriyet Ortaokulu ile Mamak (Ankara) Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulunda sürdürdü. Çalışmalarını Bilkent Üniversitesi İnsanî Bilimler ve Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi olarak sürdürdü.

İlk şiiri 26 Ekim 1966'da Son Haber (Trabzon) gazetesinde çıkmıştı. Diğer şiirlerini Yansıma, Güney, Türkiye Yazıları, Dönemeç, Somut, Yaba, Edebiyat 81, Varlık, Damar, Milliyet Sanat, Su, Düşün, Karşı Edebiyat, Temmuz, Abece, Çerçeve, Kuzeysu, Kıyı, Dize, Kiraz vb. dergilerin yanı sıra Yugoslavya ve Almanya'da çıkan dergilerde yayımladı. Kıyı ve Bilkent 4 Mevsim dergilerini yönetti. 1981'de Nevzat Üstün Şiir Başarı Ödülü (1981), 1982'de Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü Yarışması'nda mansiyon, 1989’da İstanbul Radyosu Gecenin İçinden Programı Öykü Ödülü, 1991’de Kökten Kitabevi Öykü Ödülü ve 1993'te Yunus Nadi Armağanı'nda Yayımlanmamış Şiir Kitabı Ödülü, 1998’de Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü, 2000’de Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yılın Sanat Ödülü, Sözümüz Vardı adlı eseriyle 2002  Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü, 2002’de Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü aldı. Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği, PEN Klüp üyesidir. Adı Söke’nin Yuvaca köyünde bir sokağa verildi.

“1998 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü; Aşkın Taçyaprağı kitabındaki şiirlerinde, ‘bireyle toplum, doğayla kent yaşamı arasındaki ilişkileri ince bir duyarlıkla dile getirdiği için’ Ahmet Özer’e verilmiştir.(…) Ahmet Özer’in şiiri, geleneksel şiirimizin biçimsel izlerini pek de taşımayan çağdaş bir şiirdir. O şiiri Anadolu’da üstelik yaygın bir biçimde, bulmak öyle pek olanaklı değildir. (…) Hiçbir zaman, yurt sorunlarıyla birlikte, kent kültüründen kopmadı; kendini o kültürün ve sorunların bir parçası olarak algıladı. (…) Ahmet Özer, başından beri hep güzel umutların adamı oldu; hiçbir küçük hesabın peşine düşmeden, köylü kurnazlığına pirim vermeden. (…) Özer bu bağlamdaki şiirleriyle, 1940 Kuşağı şairlerinin umudunu ve duyarlığını 1970’li yıllara taşımaktadır. Sonraki şiirlerinde de yurduna ve dünya görüşüne duyduğu güven ve umut değişmeden sürecektir... Ahmet Özer yalnız şair değildir. Öykücüdür, denemecidir, köşe yazarıdır, araştırmacıdır, gezi yazarıdır, röportajcıdır, dergicidir, eğitimcidir... bunların yanında, kültür ve sanat insanlarının elinden tutmayı sever, kıyıda köşede kalanları gün yüzüne çıkarmayı dert edinir kendine. Hakkı yendiğini sandıklarının haklarını teslim etmeye çabalar üzerine görevmiş gibi!...” (Hüseyin Atabaş)

ESERLERİ:

ŞİİR: Ayrı Beraberlikler (1981), Günle Dokunan (1984), Gecenin Kanayan Yerinden (1987), Söyle Yüzüm Tanığımsın (1990), Aşklar Yedeğinde Ömrümüzün (1993), Aşkın Taçyaprağı (1998), Sözümüz Vardı (2001).

ÖYKÜ: Çocuklar Varken (1995).

DENEME-İNCELEME: Onlarla Yaşadım (1995), Yıldızlar Geceyle Gelir (1996), Sarkaç (1998), Sesimi Rüzgâra Verdim (1999), Yüzün Yeryüzüdür ( 2000), Bir Uzun Ölüm (derleme, 2002), Sözün Kanatlarında (2002), Yolcu Yolun Nereye (2004), Bir Düşün Ardından (2005). 

GEZİ: Atlastan Bir Yeryüzü (1996).

SÖYLEŞİ: Sordum Söylediler (1996).

BİYOGRAFİ: Cumhuriyetimizin Korkusuz  ve Coşkulu Şairi Şinasi Özdenoğlu / Yaşamı - Sanatı - Şiiri  (Muzaffer Uyguner ile, 2000).

Ayrıca çeşitli ortak kitaplarda da imzası vardır.

HAKKINDA: Yurt Ansiklopedisi (c. X, 1984), Ramis Dara / Ahmet Özer’in Şiiri (Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: VII, s: 1, 1992), Tuğrul Asi Balkar / Ahmet Özer’in Şiir Serüvenine Yaklaşmak (Kıyı, s:113, Ağustos), Vedat Yazıcı / Sözümüz Şairlerden Şiirlerden (1997), Öner Yağcı / Defterlerin, Gökyüzünün ve Hayatın Şiirleri (Cumhuriyet / Kitap, s: 469, 11.2.1999), İbrahim Dizman / Şiirden Düzyazıya (Cumhuriyet Kitap, s: 469, 11.2.1999), Osman Nuri Poyrazoğlu / Kitap Kitap Şiir Gelir Bizlere (2000), Hasan Akarsu / Şiirler Değdi Sevdaya (2000), Vedat Yazıcı / Martıya Mektuplar (2000), Mehmet Güler / Sesini Rüzgâra Veren Şair: Ahmet Özer (Çağdaş Türk Dili, s: 148, Haziran 2000), Sözümüz Vardı (Cumhuriyet Kitap,  20.12.2001), Sözümüz Vardı (Kitap Rehberi, Aralık 2001), Ahmet Günbaş/ Timuçin Özyürekli/ Mehmet Başaran / Hüseyin Atabaş/ Neşe Aksakal/ Dosya (Damar dergisi, sayı: 126, Eylül 2001), Dr. Mustafa Duman / Trabzon'u Anlatan Birkaç Kitap (Cumhuriyet Kitap, 11.7.2002).

ANLAT

gece dünyayı omuzlayıp yürürken

bir ağaç önümüzde gökyüzüne tanık

dallarında kar/sevinci tutuşturan çiçek

önümüzde gazeteci çocuklar

soluğunda bozgun haberler.

 

bir gece yüzün düştü

bir güzelin yürüyüşü savruldu düşlerime

sokaklar yalnızlığın sesiyle yıkanırken

yaşım yirmiydi/özgürlüğün bayrağıydı dilim.

 

günlerdir sevginin damarına uzanan

bir sevda şarkısı geziniyor tenimde

sen gittin karanlık damladı defterime

anlat/güzelliğin akıyor şiirime.

BAHAR İKLİMİYDİ

yağmur uğultulu rüzgârın kanadından

ağır bir akşamı bıraktı taze toprağa

bir annenin ardındaki uçuruma

tutundu çocukların sarışın perçemi.

 

kocaları uzak cephelerde kalmış

gencecik kadınların çocuklarıydı onlar

yaralı yıkık bir bahar ikliminin

kırlara savurduğu yapraktılar.

 

bedenleri yorgun / özlemleri kırık / sesleri boğuktu

vapurlar götürürdü sevdiklerini deniz aşırı ülkelere

onca kahır çiçek açardı saçlarında

biraz buluttular / çoğu yemiş yüklü dal / hep sonbahardılar.

 

Sarıkamış ağıttı kar cehennem haberler ölümdü

öksüz çocuklar korosunda çığlıktılar

bir babanın dizinde yeşerecek güller

bir annenin göğsünde hüzne geçit verirdi.

 

uzun selviler altında kar tutmuş omuzlarımız

çuha çiçekleri bahar donatan ispinozlar

gömüyor yüzümüzü avuçlarımıza

                bir çağlayana akan düşlerimiz

bir annenin uzun yolculuğudur özlemlerimizi kanatan

yaşadıklarımız paramparça / fırtınada bir gemiyiz

                                                    su alıyor küpeştemiz.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör