İsa Hasan Cebeci

Eğitimci, Yazar, Şair

Doğum
06 Mayıs, 1942
Eğitim
Sofya Üniversitesi Şumnu Yüksek Pedagoji Enstitüsü Türkçe ve Coğrafya Bölümü
Burç
Diğer İsimler
İsa Cebeciev

 

Şair, yazar ve eğitimci. 6 Mayıs 1942, Bulgaristan / Dobriç / Pirli (Gradnitsa) köyü doğumlu. “İsa Cebeciev” imzasını da kullandı. İlk ve ortaokulu köyünde, öğretmen okulunu Hacıoğlu Pazarcığı (Tolbuhin)’nda tamamladı. Bulgaristan’da 1963-67 yılları arasında ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra Sofya Üniversitesi Şumnu (Şumen) Yüksek Pedagoji Enstitüsü Türkçe ve Coğrafya Bölümü’nü bitirerek, 1970-89 yılları arasında köyünde coğrafya öğretmenliği yaptı. Bu arada Sofya Üniversitesi Türkoloji Bölümü (1974)’nü de bitirdi. Köyünde çalışırken kütüphanenin başkanlığını yürüttü, dram ve folklor ekibinin çalışmalarını düzenledi...

Hasan İsa Cebeci; Bulgar yönetiminin asimilasyon politikasına karşı çıktığı için sürgüne gönderildi, işsiz kaldı. Bu arada gezileri sınırlandırıldıysa da 1980 yılında bir grup öğretmen arkadaşı ile birlikte Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü ziyaret etme imkanı buldu… 1989’da zorunlu göçe tabi tutularak, Türkiye’ye gelip İstanbul'a yerleşti. Dört yıl İstanbul Tepecik Lisesi’nde Türkçe öğretmeni olarak görev yaptı. 1995 yılında Çorlu’ya yerleşti, Çorlu Lisesi’nin Türkçe-edebiyat öğretmenliğini yaptı ve buradan emekli oldu.  

İsa Hasan Cebeci, ilk şiirini 1960 yılında “Halk Gençliği” (Bulgaristan) gazetesinde yayımlamıştı. Sonraki yıllarda ürünleri “Tuna”, “Sevgi Yolu”, “Bay” (Prizren),”Diyanet Çocuk”, “İnci” (Prizren), “Balkanlarda Türk Kültürü” dergilerinde yayımlandı. 2002 yılında düzenlenen II. Halk Kültürü Sempozyumu’na katılarak, “Deliorman’dan Birkaç Göç Destanı” başlıklı bildiriyi sundu. Bu bildiri aynı yıl çıkan sempozyum derleme kitabında yer aldı. Cebeci, Çorlu Yazarlar Topluluğu Başkanlığı görevinde de bulundu.

İsa Hasan Cebeci şiirin sadık dostudur. Şiirlerinde doğa, vatan ve milli duyguları dile getirir. Folklordan esinlenerek hece veznini ustaca kullanan şairlerimizdendir. Çocuk şiirleri ile ünlüdür.” (Şaban M. Kalkan)

ESERLERİ (Şiir):

Çocuk ve Fidan (İstanbul 1998), Sen Rüzgâra Benzeme (Çerkezköy 1998), Dilsiz Dostlar (2002), Hoyrat  Düşümceler (Çorlu 2005).

KAYNAK: İsa Cebeci / Dilsiz Dostlar (2002), Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy / Bulgaristan Türk Çocuk Edebiyatından Örnekler (2002), Sevgi Yolu Şairler Antolojisi (2003), Şaban M. Kalkan / İsa Hasan Çelebi (Önder gazetesi, 5 Mayıs 2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas. 2009. C. 12, 2015).

 

 

 

MERHABA AZERBAYCAN

Merhaba Azerbaycan!

Merhaba güneşin oğlu!

Ayakların Hazar'da

Başın Kafkaslar' da

Duruyorsun hep bu yerde

Çağlar, yüzyıllar boyu.

 

Hazar'ın ninnileriyle

Büyümüşsün tarihin beşiğinde

Kanla, terle yoğrulmuşsun

Kah yıkılmış, kah doğrulmuşsun

Harıl, harıl yaşıyorsun…

Mutlu günlerin eşiğinde

Seni sevenlere merhaba!

 

Damarlarında deli dolu akar

Siyah altın denen hazine

Dinceliş çağına girmişsin

Yükselirsin yıllardan beri

Atom hızı katarak hızına.

Seni yüceltenlere merhaba!

 

Merhaba Azerbaycan, Merhaba!

Toprağında yatanlara

Anıtlardan bakanlara merhaba!

Gönülleri ısıtanlara

Seni yaşatanlara

Merhaba.

 

Temmuz 1980, Baku

KAYNAK: Şaban M. Kalkan Arşivi (2014).

 

 

SEN RÜZGARA BENZEME

 

Sen sakın

Rüzgar gibi değişken olma

Esme kah soğuk, kah sıcak

Soğuk tipi olup içime dolma

Dolunay gibi doğ her geceme

Ama sakın rüzgara benzeme!

 

Sen sevdanı

Gel de işle nakış, nakış

Bitsin artık kalbimde kara kış!

Aşk ışıklarıyla okşa bağrımı

Aç kulağını da duy çağrımı

Sen ömrümün kadını

Sevgi balı doldur her deme

Sen gönlümün kadını

Sakın rüzgara benzeme. . .

 

1965, Pirli Köy

KAYNAK: Şaban M. Kalkan Arşivi (2014).

 

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör