Fehim Işık

Eğitimci, Siyasetçi, Yazar

Doğum
Eğitim
Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü

Eğitimci, siyasetçi, yazar. 1961 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. 12 Eylül’de kesintiye uğrayan üniversite eğitimini 1988 yılında Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünü bitirerek tamamladı. Mezuniyetinin hemen akabinde kısa bir dönem Batman’da öğretmenlik yaptı. 1989 yılında öğretmenliği bırakıp gazeteciliğe başladı. Merkezi İstanbul’da bulunan aylık Deng dergisinin Diyarbakır temsilciliğini yaptı.

1990 yılının başında bir yazısı nedeniyle yargılanarak dönemin düşünceyi suç sayan ünlü yasası 142. maddeden 4 yıl 2 ay ceza aldı. 2 yıla yakın Diyarbakır Cezaevinde yattıktan sonra 1991 yılının ortalarında 141-142 ve 163. maddelerin ceza yasasından çıkarılmasıyla serbest kaldı. Cezaevinden sonra da gazeteciliğini sürdürdü. Bu kez Kürtçe-Türkçe yayımlanan Azadi gazetesinin Diyarbakır temsilciliğini yürüttü. 1993 yılının başlarında Diyarbakır Demokrasi Platformu bünyesinde yaptıkları ortak bir açıklama nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkınca, Irak Kürdistanı bölgesine geçti. 1995 yılının başına kadar yaşamını gazeteci olarak bölgedeki Duhok, Erbil ve Süleymaniye kentlerinde sürdürdü. 1995 yılında kaçak yollardan Türkiye’ye dönerek İstanbul’a yerleşti. Yaklaşık 1 yıl İstanbul’da kaçak yaşadı. 1996 yılında AB Uyum Yasaları kapsamında yasa maddelerinde yapılan değişikliklerden yararlanarak düşünceleri nedeniyle cezaevine bir kez daha girmekten kurtuldu. İstanbul’da haftalık gazetelerde çalıştı. En son Ronahi ve Hêvi adlı haftalık gazetelerin genel yayın yönetmenliğini üstlendi.

İstanbul’a döndükten sonra 1996 yılında kurulan Demokrasi ve Barış Partisinin kurucu üyesi olan Işık, bu parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılıncaya kadar İstanbul İl Örgütü Başkanlığı, Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı’nın (KÜRT-KAV) üyesi olan Işık, 2002 yılından sonra aralıklarla aynı vakfın yönetim kurulu üyeliğini de yaptı. Ağırlıkla Kürt dili, edebiyatı ve kültürü alanında olmak üzere birçok konferans, seminer ve panele konuşmacı olarak katılan Işık’ın; Kürt kültürü, tarihi ve edebiyatı alanında kaleme alınmış inceleme ve araştırmaları ile Kürtçeden Türkçeye, Türkçeden Kürtçeye çeviri kitapları da bulunmaktadır.

Tarih Vakfı bünyesinde yapılan bir çalışmada bir grup yazar ile birlikte Ortaöğretim İçin Kürt Dili ve Edebiyatı ders kitabını yazdı. Son birkaç yıldır Türkçe ve Kürtçe inceleme ve araştırma dergileri ile gazetelerin yanı sıra çeşitli internet sitelerinde de yazıları yayımlandı. Kürtçe radyo ve televizyon programları yaptı. İstanbul’da bölgesel yayın yapan Yaşam Radyo’da haftalık Kürtçe "Kültürname" programını yapan Işık, bu radyonun kapanmasından sonra da yayınını uydu üzerinden sürdüren Hayat Televizyonu’nda haftalık olarak yayınlanan Kürtçe "Çandiyar" programını yaptı.

Uzun yıllar ara verdiği öğretmenliğe 2000 yılında yeniden dönen Işık, bir müddet Mardin’in Midyat ilçesinde sürdürdüğü bu görevini, daha sonra İstanbul’da biyoloji öğretmeni olarak sürdürmeye devam etti. Evli olan Işık’ın; biri erkek, üçü kız, dört çocuğu vardır.

KAYNAKÇA: Şeyhmus Diken / "Işık, Fehmi" (İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi, 2013), İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör