Leyla Neyzi

Antropolog, Yazar

Doğum
29 Temmuz, 1961
Eğitim
Stanford Üniversitesi Antropoloji Bölümü (ABD)
Burç

Antropolog, yazar. 29 Temmuz 1961, İstanbul doğumlu. Stanford Üniversitesi Antropoloji Bölümü (1982) mezunu. Gelişme Sosyolojisi üzerine doktorasını Cornell Üniversitesinde (ABD, 1991) yaptı. Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi (1992-94), Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Sözlü Tarih Projesi yöneticisi (1995-96) olarak görev yaptı. Population Council Orta Doğu Araştırmaları Programı tarafından desteklenen Araştırma Projesinde yöneticilik yaptı (1998-99), Oxford Üniversitesi Çağdaş Türkiye Programı ve St. Antony’s College’de misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.

Araştırma alanları; kültürel kimlik, milliyetçilik ve azınlıklar, bellek, öznellik, gençlik kültürü, Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa’da etnografi ve sözlü tarihtir. İngilizce makaleleri, Turcica, Comparative Studies in Society and History, Middle Eastern Studies, International Journal of Middle East Studies dergilerinde ve National Identities and National Memories in the Balkans kitabında yayımlandı. ABD Ortadoğu Çalışmaları Derneğinden Malcolm H. Kerr Doktora Ödülü (1992) aldı.

“İstanbul’da Hatırlamak ve Unutmak, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, uçlara dayalı imparatorluktan sınırlara dayalı ulus-devlete geçişin bu topraklardaki hikâyelerini anlatırken, bir yandan bu tarihselliği gözler önüne seriyor, bir yandan da bireylerin hayatlarının bu coğrafi bedene sığmayışını... (…) Bu kitap aracılığıyla yaşamöykülerini bizlerle paylaşan kişilerin zamanlarıyla, ulusal zaman arasındaki çelişkiler; bu kişilerin tekil (veya aile) masallarıyla, ulusal masal arasındaki ilişki (veya ilişkisizlik); ve onların hareketliliğiyle ulusal sınırların ifade ettiği katı ve değişmeyen Türkiye ‘coğrafi bedeni’ arasındaki kopukluk, bizi kanıksadığımız 20. Yüzyıl masallarını sorgulamaya zorluyor. Aynı zamanda, 21. Yüzyıla geçişi simgeleyen ‘küreselleşme’ masallarını da...” (Ayşegül Altınay, İstanbul’da Hatırlamak ve Unutmak üzerine)

“Bu kitap on sekiz yaşında bir liselinin ya da yirmilerinde bir üniversite öğrencisinin eline geçse, öyle tesadüflere bağlı olarak da değil, tavsiye edilen yardımcı kitap olarak… Kim bilir böyle bir genci nasıl çarpar, içinde nasıl tatlı bir karmaşaya yol açar, belki de yaşamına yön verir. Her şeyin ötesinde ona kendi topraklarında bulunan o eşsiz zenginliği, bu zenginlik adına bireysel yaşamlarda ödenen bedelleri öğretir…” (Karin Karakaşlı, İstanbul’da Hatırlamak ve Unutmak üzerine)

ESERLERİ:

İstanbul’da Hatırlamak ve Unutmak, Birey, Bellek, Aidiyet: Sözlü Tarih Çalışmaları (1999), Küçük Hanım’dan Rubu Asırlık Adama: Nezihe Neyzi’den Oğlu Nezih Neyzi’ye Mektuplar 1947-48 (1999).

KAYNAK: Vitrindekiler (Cumhuriyet Kitap, 9.12.1999), Esra Özyürek / Tarihle Kişisel Bir İlişkiye Girmek (Virgül, Mart 2000), Ayşegül Altınay / Tarihle Masal Arasında İstanbul’un 20. Yüzyılı (Cumhuriyet Kitap, 4.5.2000), Karin Karakaşlı / Nefes Alan Kitap (Virgül, Eylül 2000), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör