Zuhal Kuyaş

Roman Yazarı, Yazar

Doğum
Ölüm
03 Kasım, 2014
Eğitim
İstanbul Kız Lisesi

Yazar, romancı (D. 1923, İstanbul - Ö. 3 Kasım 2014, İstanbul). Ticaretle uğraşan bir baba ile Gürcistan asıllı ve köklü bir aileden gelen bir annenin kızı olup; tarihçi Ahmet Kuyaş ile gazeteci ve romancı Nilüfer Kuyaş’ın anneleridir. Okula başlamadan önce evde okuyup yazmayı öğrendi ve mürebbiyesinden Fransızca dersleri aldı. Daha sonra İstanbul / Osmanbey’deki özel Ecole Moderne adlı, sonra Yeni Türkiye adlı okula devam etti ve İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdi. Ailesi yüksek okula göndermedi onu, ama o eline geçen kitapları yutarcasına okuyarak kendisini yetiştirdi.

Zuhal Kuyaş, mühendis olan eşinin Bayındırlık Bakanlığı’ndaki görevi nedeniyle bir yıl kadar Ankara’da kaldıktan sonra, kendi işini kurarak müteahhitliğe başlayan eşiyle birlikte beş yıl Aydın’da, beş yıl da İzmir’de oturduktan sonra yeniden İstanbul'a yerleşti.

İlk kadın polisiye roman yazarlarımızdan sayılan Kuyaş, yazarlığa bu türde yazdığı ve gazetelerde tefrika edilen üç roman başladı: Kraliçe'nin Şamdanları, Kartal Yuvası, Sonuncu Oda (1970). Zaman zaman sinemayla da ilgilendi, yazdığı İnleyen Dağlar adlı senaryosu filme çekildi. Tarihçi olan oğlu Ahmet Kuyaş’ın kitaplarından yararlanarak tarih bilgisini yoğunlaştırdı ve 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nın (93 Harbi) doğu cephesini anlatan Aşela (1985) adlı romanı yazdı. Konusu Batum - Erzurum - Trabzon üçgeninde geçen bu tarihi roman, başından sonuna, bir Gürcü kızı olan Aşela’ın aşk öyküsü izleği eşliğinde yürür ve sonlanır.

“Romancı Zuhal Kuyaş, Aşela’nın yazılışından  yüzyıl önceki Btum-Trabzon-Erzurum üçgenindeki çevrenin görüntülerini, yöredeki Gürcü vb. halkların birbirleriyle ilişkilerini, geleneklerini, o dönemin derebeylik yaşantısından kesitleri, ‘93 Harbi’ diye bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşının son derece ilgi çekici ve ayrıntılı seyrini, güzel bir roman örgüsü ve hüzünlü bir aşk öyküsü çerçevesinde, yalın bir anlatımla sunuyor. Ülkemiz edebiyatında, yapıt denilebilecek düzeyde tarihi roman azlığı dikkate alınacak olursa, Zuhal Kuyaş’ın romanı, edebiyatımızdaki bu gediği gidermeye hizmet verecek nitelikte; mutlaka okunması gereken bir kitap.”  (Hüseyin Atabaş)

ESERLERİ (Roman):

Kraliçe’nin Şamdanları (polisiye / Son Dakika, 1940’lar), Kartal Yuvası (polisiye / Yeni Sabah, 1959), Sonuncu Oda (1970), Aşela (tarihi roman, 1985).

KAYNAKÇA: Hasan Azaklı (Artvin, Halkın Sesi gazetesi, 30 Mart 2008), Radikal (11 Kasım 1998), Hüseyin Atabaş / İnsan Bu Unutur da Unutulur da (Kıyı, Ekim-Kasım 2011), Beyazıt Kahraman / İlk Kadın Polisiye Roman Yazarımız: Zuhal Kuyaş (söyleşi, Aydınlık Kitap, 27 Eylül 2013), Sevin Okyay / Bir İstanbul hanımefendisi (Milliyet Kitap, Kasım 2013), Vefat ilanı (vefathaber.com, 3 Kasım 2014),  İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör