Hasan Taşdemir

Ressam

Eğitim
Tiflis Devlet Resim Akademisi

Azerbaycanlı Türk Ressam, 1949 yılında Bakü’de doğdu. İlk resim eğitimini Bakü Azim Azimzade Okulunda aldı. Okulu birincilikle bitiren sanatçı, 1973- 79 yılları arasında Tiflis Devlet Resim Akademisine girdi ve orayı başarıyla bitirerek 1980 yılında Bakü Devlet Üniversitesi’nde öğretmenlik yaptı. Evli, iki çocuk babası, halen Türkiye ve Bakü'de çalışmalarına devam ediyor.

İstanbul ve Bodrum’da çalışmalarını sürdüren sanatçı, İstanbul doğasını konu alan birçok resminde; bizim eski ustaları anımsatan sıcaklığı, titizliği, incelikli yaklaşımı ve renkçi anlatımı, onu sevilen ve aranılan bir sanatçı olarak görmemize neden olmuştur.

Fırça vuruşlarındaki ustalık, araştırma ve gözlem zenginliği, resimlerine çağdaş ve alıcı bir nitelik kazandırmaktadır.

Sanatçının eserleri Almanya, Finlandiya, Çekoslovakya, Türkiye, Tiflis, Moskova’da birçok resim sergilerinde yeralmıştır. Rusya Ressamlar Birliği ve Azerbaycan Ressamlar Birliği üyesidir. Azerbaycan Kültüründe eserleri bulunmaktadır.

 

Ödülleri:

 

1975 Moskova Ressamlar Birliği Birincilik ödülü

1977 Moskova Ressamlar Akademisi Birincilik ödülü

1987 Çekoslovakya Exlibris Birincilik ödülü

1989 Bakü Exlibris birincilik ödülü

2008 Azerbyacna "Olimpiya, Kültür ve Spor" müsabakasında Grafik dalında Birincilik ödülü

 

Sergileri:

 

1968 Azerbaycan karma sergi

1998 Teku Sanat Galerisi kişisel sergi (Ankara)

2000 Doku Sanat Galerisi (Ankara)

2001 Doku Sanat Galerisi (İstanbul)

2001 Doku Sanat Galerisi (Ankara)

2001 Yılın Sanatçısı Ödülü (Azerbeycan)

2002 Doku Sanat Galerisi (İstanbul)

2002 Moskova Karma Sergi

2003 Doku Sanat Galerisi (İstanbul-Ankara)

2004 Doku Sanat Galerisi (İstanbul-Ankara)

2005 Doku Sanat Galerisi (İstanbul-Ankara)

2006 Emektar Ressam(Azerbaycan)

2006 Doku Sanat Galerisi (İstanbul-Ankara)

2007 Doku Sanat Galerisi (Ankara-İstanbul)

2008 Doku Sanat Galerisi (İstanbul-Ankara)

2009 Doku Sanat Galerisi (Ankara-İstanbul)

 

KAYNAK: Özgeçmiş, Hakkında (hasantashdemir.com, 18.11.2019), Hasan Taşdemir Doku Sanat Galerisi Sergi Broşürü (18.11.2019), Hasan Taşdemir (turkishpaintings.com, 18.11.2019), Sanatçılarımız – Doku Sanat Galerisi (dokusanat.com, 28.11.2019).

 

Örnek 1

Örnek 2

Örnek 3

Örnek 4

TAŞDEMİR'İN RESİMLERİNDEN YANSIYAN "AURA POPULARIS"

Bir resmin sevilme nedeni, o resimle, onu dışardan bakan kişinin oluşturduğu beraberlik kapsamında, daha çok da kişiye özgü tercih ölçütlerinin geçerli olduğu "intim" bir dialog çerçevesinde anlam kazanır. Tercih ölçütlerinin çesitliliği, kişinin beğeni yapısı ve görsel birikimiyle bağlantılı olduğu kadar, yapıtın dışarıya yaydığı çekim gücünün ya da esintinin ("aura") atmosferiyle de ilgilidir. Bu atmosfer, yapıtla izleyici arasındaki iletişimi olumlu yönde etkiler; yapıttan izleyiciye yansıyan esintiyi tinsel bir aktiviteye dönüştürür. İzleyicinin yaşamından yapıta, yapıttan izleyicinin görsel algı karakterine doğru akıp duran çekimsel dalgalar, belki de uzun süre geçerli olabilecek bir dostluk ilişkisinin doğmasına yol açar.

Bugün dağılmış bulunan doğu bloku ülkelerine özgü bir kültür ortamını içinden gelen ve Türkiye'de yaptığı sergilerle bu kültür ortamına özgü sanat pratiğinin başarılı örneklerini vermiş olan Hasan Taşdemir, zamanla, Türkiye'deki doğa ve yaşama atmosferinin odağına yerleşme yönünde ilginç ataklar gösteren resimlerini, bu açıdan, bir "aura popularis" gerçeğiyle bağlantılı görüyorum ben.

Son çalışmalarında bu sevilip tutulma havasını daha da gerekçeli bir temel üzerine oturtan İstanbul yaşamına ilişkin sahnelerin varlığı, Kapadokya yöresinden edinilmiş izlenimlerin yoğunluğu söz konusu ilginin, sanatçı yönünden özendirici bir sonuç yarattığına tanık oluyoruz.

Azeri kökenli olmasının, bu uyumlu esprinin oluşmasında etkili bir sonuç yarattığı görülebiliyor. Örneğin Ayasofya'yı gezen bir turist kafilesinin hayran bakışlarını, Boğaz'da kıyıya çekilmiş sandalların kıpırtılı görüntüsünü ya da çiçek Pasajı'nın önünde biriken insan kalabalığının ortamı renklendiren coşkulu havasını yansıtırken, konuya uzaktan bakan bir sanatçı olarak değil, ortamla bütünleşebilen bir gözlemci tavrının sıcaklığı içinde yaklaşabiliyor çevresine. Ölüdoğa (naturmort) resimlerinde, masanın üzerini süsleyen doğu nesnelerine, izlenimci ressamlara özgü incelikli bir gözle bakabiliyor.

Bu resimlerin İstanbul doğasıyla doğrudan bütünleşme başarısı yansıtıyor olması, Taşdemir'in anlatım biçimindeki renkçi eğilimle İstanbul ışığının buluşması da önemli bir etken oluşturuyor kuşkusuz.

Buna benzer bir sanat etkinliğini, Çallı ve arkadaşları da paylaşmışlardı. Onların resimleriyle Taşdemir'in yapıtlarını yan yana koyarak baktığımızda herhangi bir yabancılık sezmiyorsak, bunun nedeni, onlar gibi Taşdemir'in de gönüllerine göre resim yapan sanatçılar kuşağına mensup olmasından kaynaklanıyor.

Gerçekten de Hasan Taşdemir, günümüzde geçerli olan sanat akım ve eğilimlerine itibar etmemekle, kendi sanatçı doğasında zaten var olan bir tutumu yüceltmeye öncelik veren bir davranış içinde görünmekle, içtenlikli bir yorumu benimsemiş oluyor. En azından sahte-entelektüel bir tutumu üstlenmek yerine, inandığı ilkelerden ödün vermiyor. Bir başka deyişle, resmin yaşayan damarını elinde tutmak istiyor.

Birçoklarının taşıdığı kanının aksine, bu damar atmaya devam ediyor. Önemli olan, bu atışın ritmi ve onun sürekli kılacak görsellik deneyimi, bu deneyimin yaşamla özdeşlesen birikimidir.

 

KAYNAK: Hakkında (hasantashdemir.com, 18.11.2019)

 

Yazar: Kaya Özsezgin
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör