Hafize Beysim Gün

Müzisyen, Şair

Doğum
12 Eylül, 1945
Eğitim
Kız Meslek Lisesi
Burç
Diğer İsimler
Hafize Gün Besimova, Hafize Beysimova, Hafize Gün, Hafize (Besim) Gün,

Bulgaristan kökenli Türk Sanatçı, Yazar, Müzisyen, Şarkıcı, Tiyatro Oyuncusu. Bazı kaynaklarda Hafize Gün Besimova, Hafize Beysimova olarak da geçer. Kitaplarında Hafize Beysim Gün, Hafize Gün, Hafize (Besim) Gün imzalarını kullandı.

12 Eylül 1945 tarihinde çiftçi Besim Bey ile ev hanımı Hayriye Hanım'ın kızı olarak Bulgaristan’ın Varna kentine bağlı Staro Orahava Vameaski'de (Aşağı Çiftlik ilçesi) doğdu. İlk ve ortaokulu Staro Oryahovo köyünde okudu. Varna’da Kız Meslek Lisesi'nden mezun oldu.

Rumeli halk türküleri araştırmaları ve derlemeleri yaptı. Sofya radyosunda kendi sesinden kayıtlı elliden fazla türkü bulunmakta ve halen yayınlanmaktadır.

1969 yılında Razgrad'a bağılı Rakovski'de 70 kişilik Rumeli Halk Korosu kurdu ve yönetti. Ayni yıl Haskovo'da yapılan amatör grupları arası yarışmalarda birincilik ödülüne layık görüldü.

1970 yılında 'Balkanton' 'Devlet Müzik Araştırma ve Yapım Evi' tarafından ilk Türk sanatçısı olarak Longplay'i yapıldı. On iki yıl 'Anton Straşimirov' Razgrad Devlet Tiyatrosunda tiyatro sanatçısı olarak görev yaptı. Aynı dönemlerde dışarıdan dört yıllık Ziraat Teknisiyenliği okulundan mezun oldu.

Hafize Gün Besimova, 1977 yılında Türkiye'ye göç ederek Bursa'ya yerleşti. 1981 yılında Mahalli Sanatçı olarak TRT Radyolarında bantlar doldurdu. Dedesi, türküler söyleyen bir halk aşığıydı. Kaynak kişi olarak "Elveda Dost Deli Gönül Elveda", "Entarin Dikildi Mi", "Irmak Kenarında Bir Kuru Meşe", "Şu Karşıki Dağda Bir Fener Yanar", "Terzi De Başında Sıdıka'mın Altın Makası" adlı türküleri THM Repertuvarına kazandırdı.

Asıl meslek olarak "tiyatroculuk" yaptı. 1978 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün açmış olduğu Sanatçılık Sınavı'nı kazanarak Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürlüğünde sanatçı olarak göreve başladı. Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosunda sanatçı olarak çalışmaya devam etmektedir.

1985 yılından bu yana Balkan Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği fahri üyesidir.   

        

Kitapları:

 

Bellekteki Zaman / Anadolu’dan Rumeli’ye Rumeli’den Anadolu’ya Anılar, Birikim (Şiir), Sözcüklerin Dansı - Özlü Sözler, İki İnsan Boyu Güneş (Şiir), Dokunuşlar (Şiir), Yarı Uyanık Sokaklar (Şiir), Penceremde Çerçeveli Gökyüzü.

 

Türküleri:

 

- Kazarma'nın Önünde

- Şu Karşıki Dağda Bir Fener Yanar

- Irmak Kenarında Bir Kuru Meşe

- Terzi Başında (Sıdıka)

- Dost Deli Gönül Elveda

- Entarin Dikildi mi?

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (Oba Kadını Almagül, Sinema Filmi, 2005)

Yadigar (Aynur, TV Dizisi, 2004)

 

KAYNAKÇA: Hafize Gün Besimova (baris.free.bg/tr, 05.03.2019), Hafize Gün Besimova (turkudostlari.net, 05.03.2019), Hafize Gün Besimova (sinematurk.com, 05.03.2019), Hafize Gün Besimova (albumsozleri.com, 05.03.2019), Hafize Gün Besimova (turkuler.com, 05.03.2019), Hafize Gün Besimova (sarkisozudur.com, 05.03.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör