Tarkan

Şarkıcı, Şarkı Sözü Yazarı, Müzisyen

Doğum
17 Ekim, 1972
Burç
Diğer İsimler
Tarkan Tevetoğlu (tam adı)

Pop müzik şarkıcısı, besteci, söz yazarı, dansçı, müzisyen. 17 Ekim 1972’de Almanya’nın Alzey kentinde doğdu. Soyadı Tevetoğlu’dur. Aslen Rize’nin İkizdere ilçesinden gelen altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğudur. Baba adı Ali, anne adı Neşe (Ö. 1995)’dir. Dedesi Suphi Tevetoğlu’nun kardeşi Fethi Tevetoğlu, ünlü yazarlardandır. Dedelerinden Ali Dursun Kaptan ise Osmanlı dönemi Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olarak İngilizlerle mücadelede yararlı çalışmalar yapmış bir yurtseverdir.

Başarıları nedeniyle Türk basınında “Megastar”, yurtdışında ise “Popun Prensi” ve “Boğaz'ın Prensi” olarak nitelendirilen Tarkan Tevetoğlu, ilk eğitimine Almanya’da başladı. Bu eğitim 14 yaşına kadar sürdü. Aile 1986’da ana yurda dönme kararını verince çocukların eğitimlerini ana dillerinde sürdürmeleri önlerinde yeni ufuklar açtı. Önce Karamürsel’e yerleşildi. Karamürsel Musiki Cemiyeti’nde eğitim görmek Tarkan’ın kendini müziğe adama yolunda attığı ilk önemli adım oldu. Sonra İstanbul’a yerleştiler. Tarkan, lise eğitimini sürdürürken bir yandan da Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Klasik Türk müziğinin saygın ustalarından feyiz aldı.

Bu dönemde tanıştığı müzik yapımcısı Mehmet Söğütoğlu, Tarkan’da sıradışı bir sanatçının parıltısını gördü. “Güveniyorum sana, hodri meydan!” dedi. İstanbul Plak ile 1992’de bir anlaşma imzalandı. “Yine Sensiz” adlı albümü müzik dünyasında geniş yankılar uyandırdı. Albümün çıkış şarkısı “Kıl Oldum Abi” kısa sürede ulusal radyoların ve gece kulüplerinin vazgeçilmez gözdesi oldu. “Çok Ararsın Beni” ve “Vazgeçemem” de çok aranan, vazgeçilemeyen şarkılar arasındaydı. Tarkan, çocuksu sevimliliği, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, içten davranışlarıyla yalnız gençlerin değil, gençliklerini anımsattığı her yaştan müzikseverin hayranlığını kazandı. Türkiye’nin dört bucağını aşıp sınırların ötesine uzanacak bir sevginin, bir coşkunun ilk habercisiydi bu ilk albüm. Satışlar 700.000’i aştı.  Bir sonraki albüm 1994 yılında çıktı, “Aacayipsin”. Albüme adını veren şarkıda Tarkan, ünlü sanatçı Sezen Aksu ile birlikte çalıştı. Bu albümün yaklaşık 2,5 milyonluk bir satışı oldu ve yeni bir hit şarkının yolunu açtı. Kısa bir süre sonra Atlantic Records’un kurucusu ve dünyaca ünlü müzik yapımcısı Ahmet Ertegün ile tanıştı. Ahmet Ertegün, yakın dostlarına şunları söylemiştir: “Türkiye değerli müzik sanatçıları yetiştiren bir ülke ama dünya çapında bir yıldız olarak üne kavuşabilecek bir ikinci Tarkan göremiyorum.”

Ahmet Ertegün’ün Tarkan’ın sanat ve meslek yaşamında her zaman çok önemli bir yeri oldu. 1997 yılında satışa sunulan albümü “Ölürüm Sana”nın çıkış şarkısı olan “Şımarık”ın kazandığı benzersiz başarı sonucu, Tarkan 1998’de, dünyaca ünlü müzik şirketi Universal’in Fransa’daki temsilcisi ile lisans anlaşması imzaladı. Albüm “Tarkan” adıyla yeniden derlenerek Poly Gram etiketiyle uluslararası çapta satışa sunuldu. Dünya müzik sektöründe patlama yaratarak “Billboard Charts Hot 100” listesinin üst sıralarına yerleşen “Şımarık” başta İngilizce olmak üzere, Rusça, Yunanca gibi pek çok farklı dilde seslendirildi ve özellikle İngiltere’de çok başarılı oldu. Şarkının albenili video klibinin yarattığı etki ile, Tarkan, biletleri satışa çıktığı anda tükenen konserlerden oluşan bir Türkiye turnesi yaparak başarısını zirveye taşıdı. Türkiye turnesinin ardından Güney Amerika’da gittiği birkaç başkentten sonra Avrupa’nın 17 şehrini de dolaştı. Büyüleyici sesi, dinamik dansı ve görkemli sahne şovları ile tüm dünyayı çarpıcı biçimde etkileyen Tarkan’ı gittiği her yerde, kollarını ve kalplerini açmış onu dinlemeye hazır kalabalıklar bekliyordu.

“Ölürüm Sana”nın Türkiye’de 2 milyonu aşan satış adedinin yanı sıra “Tarkan” albümünün tüm dünyada 1.5 milyon adetlik satışı Tarkan’a, Meksika’da platin plak; Fransa, Hollanda, Almanya, Belçika, Lüksemburg, İsveç ve Kolombiya’da ise altın plak ödülleri kazandırdı. Bu başarıları sonucunda Tarkan, Monaco’da düzenlenen “1999 Dünya Müzik Ödülleri” nde “En iyi yabancı sanatçı” ödülüne layık görüldü. 

Dördüncü album “Karma” 2001 yılının Ağustos ayında piyasaya çıktı. Bu albüm, medyanın yakın merceği altında mücadeleli bir dönem geçiren Tarkan’ın o süreçte yaptığı derin kişisel gözlemi yansıtan dokunaklı bir çalışmaydı. Hayranları, bu yeni albüm ile karşılarında kendi özüne ve manevi değerlere daha odaklı bir Tarkan buldular. Albümün çıkış şarkısı olan “Kuzu Kuzu,” 2001 Mayıs’ında piyasaya çıktı ve üç ay boyunca listelerde 1 numara olmayı sürdürdü. İki milyonu aşan bir satış rakamına ulaşan “Karma”nın başarısı tüm Avrupa’dan, Orta Doğu’ya ve Rusya’ya kadar uzandı ve Rus müzik piyasasında beklenmeyen bir satış patlaması yaptı. Bu büyük başarıların ardından, 2002 yılında Tarkan’a Türk Milli Futbol Takımı’nın resmi şarkısını bestelemesi ve söylemesi teklifi geldi ve Tarkan “Bir Oluruz Yolunda” isimli şarkıyı yarattı. Bunun yanı sıra, müziğiyle ülkesinin tanıtımına etkin olarak katkıda bulunduğu ve Türkiye’yi etkili bir şekilde temsil ettiği için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödüllendirilen Tarkan’ın “Hüp” adlı şarkısı o yılın Türkiye tanıtım filminde kullanıldı. Beşinci albüm “Dudu” 2003 yazında satışa sunulması ile 1,5 milyon adedin üzerinde satarak benzersiz bir beğeni topladı. Albüme adını veren yeni hit “Dudu”nun Rusya’da “Yılın Şarkısı” seçilmesi Tarkan’ın Türkiye ve yurtdışındaki başarılarını perçinledi. 

 “Come Closer” ın titiz ve uzun bir hazırlık sürecinden sonra 2006’da çıkışı Tarkan için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Kendine özgü tarzını her birinde belirgin şekilde yansıttığı 15 şarkıdan oluşan bu İngilizce albüm ile Tarkan müziğini yeni bir dinleyici kitlesine duyurdu. Sayısı giderek artan hayranlarının tıka basa doldurduğu salonlarda konserler veren sanatçının hayalleri artık gerçekleşmişti. 2007 yılının sonunda çıktığı zaman, sevenlerinin karşılarında yeni bir Tarkan bulduğu “Metamorfoz” albümü, dijital alandaki talebin artması yüzünden dünya müzik endüstrisi genelinde yaşanan fiziki satışlardaki keskin düşüşe karşın, 500bin adede yakın bir satış rakamı yakalamayı başardı. Yaptığı “ilk”lerle her zaman öncü olan Tarkan, bu sefer de 1,5 milyona yakın internet satışı ile Türkiye dijital müzik platformunda en çok indirilen sanatçı oldu. Tümü Tarkan tarafından yazılmış şarkı sözlerinde müzik diline akıllıca uyarlanmış Türkçe deyimlerin şiirsel kullanımı ile övgü toplayan albümün, 2008 yazında Tarkan’ın Tiesto gibi dünyaca ünlü DJ’lerle birlikte hazırladığı remixlerden oluşan versiyonu satışa sunuldu. 

2008’de ünlü sanatçı Orhan Gencebay’ın da Tarkan’a sesi ve sazı ile eşlik ettiği “Uyan” şarkısının yarattığı etki, Türkiye’deki diğer sanatçıları da bu amaca katılmaya teşvik etmiştir. Tarkan, aktivist olarak yer almaya devam ettiği sosyal sorumluluk çalışmaları çerçevesinde PETA (Uluslararası Hayvan Koruma Derneği) ile işbirliği yapmış ve derneğin sokak hayvanlarının korunmasına yönelik kampanyasının tanıtım yüzü olmuştur.  Tüm Avrupa’ yı, Rusya’yı ve Türki Cumhuriyetleri’ni kapsayan, Orta Doğu’dan, Güney Amerika’ya ve hatta Avustralya’ya kadar uzanan başarılarıyla, Tarkan, tartışmasız, Türkiye’nin yurtdışındaki en önemli temsilcilerinden biridir.

Albümleri bugüne kadar 15 milyon adedin üzerinde satan ve “Dünya Müzik Ödülü” almış olan sanatçının 1992’den bugüne kadar piyasaya çıkan her hit şarkısı liste başı olmuştur. “Şımarık”, “Şıkıdım”, “Hüp”, “Kuzu Kuzu” ve “Dudu” gibi şarkıları ile çağdaş Türk pop müziğinin standartlarını belirleyen Tarkan’ın imajı, dünyanın önde gelen markalarının da ilgisini çekmiş ve sanatçıyla uzun süreli işbirliği yapmışlardır. Hem kişiliği hem de müziği Türk kültürünün zengin dokusuyla işlenmiş olan Tarkan’ın yarattığı etkinin kalıcılığı yadsınamaz. Müzik tutkusu ile beslenen ve daima bir adım önde duran Tarkan, bir sonra geleni hisseder. Bir sonra söylenecek onun şarkısıdır. Bir sonra beklenen de Tarkan’ın ta kendisi. Tarkan Tevetoğlu'nun Adnan ve Hakan isimlerinde 2 erkek kardeşi ve Nuray, Gülay ve Handan isimlerinde üç kız kardeşi bulunmaktadır. Tarkan Tevetoğlu, 2011 yılında "Uyuşturucu kullanmak" suçundan 17 sanıkla birlikte hakkında açılan davada ilk kez hakim karşısında ifade veren şarkıcı "Hayatın ve şöhretin zorluklarından dolayı hayatımda bir dönem çok kısa bir süre esrar kullandım. Pişmanım" demiştir.

Tarkan sıradışı tarzıyla modanın öncüsü oldu, milyonlarca genci etkiledi. Her albüm ve konserindeki farklı saç imajları, yeni giyim modelleri ile gençler onu takip eder hale geldi. Her yeni albümü ile kuaförlerde "Tarkan imajı olsun" kalıpları klasikleşti. Gençler tabuları yıkarak Tarkan'ı örnek almış, küpe takmak, deri ceket, gezmelik eşofmanla dolaşmak, yırtık kot pantolon giymek, spor dar smokin giymek gibi farklı, yenilikçi giyim ve aksesuar tarzlarıyla Tarkan her dönem modaya yön verdi.

Dans sanatına gösterdiği özenle, zamanla usta bir dansçı haline gelen Tarkan, her hit şarkısı için farklı bir koreografi yaparak, dünyada kendine ait dans tarzı olan sayılı sanatçılar arasındadır. Tarkan danslarının dünyanın dört yanındaki dans kurslarında "Tarkan dance" olarak eğitimi verilmektedir.

Tarkan röportajlarında kendisi dışında insanlar için bir şeyler yapmak istediğini, insanlara çok daha büyük faydalar sağlamak için uğraştığını ama destek göremediğini söylemektedir. Hayvanları ve doğayı korumak üzerine birçok kez girişimlerde bulunmuştur. Müzik çalışmalarından artan zamanının büyük bölümünü, kendisi için hayati önem taşıyan amaçlara adayan Tarkan, Doğa Derneği’nin çevre sorunlarına yönelik projelerinde sözcülük görevi üstlenerek özellikle doğayı koruma konusunda aktif olarak çalışmayı sürdürmektedir.

KAYNAK: Tarkan Tevetoğlu (haberler.com, 15 Eylül 2011), Tarkan Tevetoğlu kimdir (ensonhaber.com, 18.10.2012), Ferhat Ünlü / İstihbaratçı dedenin popçu torunu (sabah.com.tr, 8.9.2013), Hayırlı evlat Tarkan - Tarkan annesi Neşe Tevetoğlu'nu emlak zengini yaptı... (haberturk.com, 21 Aralık 2014), Sevgi Sanlı / Yaşamöyküsü (tarkan.com, 10.01.2016), Tarkan Tevetoğlu Kimdir? Aslen Nerelidir? (kimdirnerelidir.com, erişim: 10.01.2016), Tarkan Biography (imdb.com, 10.01.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör