İsa Apaydın

Metalürji Mühendisi, Genel Müdür, Kamu Yöneticisi

Doğum
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü

Metalürji mühendisi, kamu yöneticisi, TCDD Genel Müdürü. 1965’te Ankara’da doğdu. 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1996’da Sakarya Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1987 yılında TCDD Genel Müdürlüğü’nde Mühendis olarak göreve başlayan ve çeşitli kademelerde görev alan Apaydın 2005 – 2015 yılları arasında TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2015’te Müşavir olarak atanan Apaydın 14.04.2016 tarihinden itibaren TCDD Genel Müdür Vekili olarak, 13.05.2016 tarihinden itibaren de asaleten göreve başlamıştır. Evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.

Aynı zamanda Anadolu Raylı Sistemler Kümelenmesi (ARUS) Başkanı olan Apaydın, TCDD Genel Müdür Yardımcılığı görevi esnasında birçok görev ve sorumluluk üstlendi. Yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projelerinin yapımı, işletmeye alınması,  mevcut sistemin bakımı ve yenilenmesi ile yerli demiryolu sanayinin oluşturulması için “ Milli Tren Projesi”, Ar-Ge ve eğitim altyapısının geliştirilmesi vb. alanlardaki birçok proje İsa Apaydın’ın sorumluluğunda yürütüldü.

Ayrıca Apaydın;

Milli Tren Proje Yürütme Grup Başkanlığı, Avrupa Demiryolu Araştırma Konseyinde Genel Kurul Üyeliği, I. Uluslararası Demiryolu Sempozyumunda Düzenleme Kurulu Başkanlığı, II. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu ve Fuarı ile birlikte I. Tren Kontrol Sistemleri Küresel Konferansı Uluslararası Demiryolu Birliği ile birlikte Düzenleme Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Yüksek teknolojiye sahip ürünlerin yerlileştirilmesi ve geliştirilmesi çalışmalarının yürütüldüğü Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezinin kurulmasını sağlayarak demiryolu yerli sanayinin geliştirilmesine, Üniversite – Sanayi işbirliklerinin oluşturulmasına öncülük etti.

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında toplam 8 adet Ar-Ge projesinin yürütülmesine ve TCDD’nin mevcut altyapısının geliştirilmesine katkı sağladı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Demiryolu Sektöründe Ulusal Yeterlilik Sistemi Projesinin yürütücülüğünü yaptı. Proje kapsamında 18 adet demiryolu mesleğinin standartlarının ve yeterliliklerinin hazırlanmasını sağladı.

Demiryolu kentleri olan Ankara ve Eskişehir’de demiryolu sanayinin gelişmesi için kümelenme faaliyetlerinin yürütülmesi çalışmalarına destek verdi.

RAYTEST Belgelendirme Merkezi’nin kurulmasını sağlayarak ülkemizde ilk defa demiryolu mesleklerinde belgelendirme süreçlerini başlattı.

01.12.2016 tarihinde Uluslararası Demiryolları Birliği’nin (UIC) Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

KAYNAK: İsa Apaydın (tcdd.gov.tr, 18.12.2017).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör