Hakan Atilla

Genel Müdür, Bankacı

Doğum
Eğitim
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü

Bankacı, Borsa İstanbul Genel Müdürü, Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı. 1970 yılında Ankara'da doğdu. Üniversite eğitimine yine burada devam eden Atilla, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu.

Tahsilini tamamlamasının ardından 1995 yılında Halkbank A.Ş.'de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı ünvanıyla göreve başlayan Atilla, daha sonra Bankaclık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri'nde Uzman sıfatıyla görev aldı. Atilla son olarak Stratejik Planlama Daire Başkanlığı'nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerini üstlendi.

2007-2011 yılları arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yapan Mehmet Hakan Atilla, 2011'den bu yana ise Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü.

ABD'nin İran'a olan yaptırımlarını delmek ve bankacılık sahtekarlığı yaptığı gerekçesiyle FBI tarafından gözaltına alınmış, ABD'nin New York kentinde aynı gün hakim karşısına çıkarıldı ve tutuklandı. Rıza Zarrab'ın davasıyla bağlantılı olarak tutuklanan Mehmet Hakan Atilla, tutuklanmasının ardından Rıza Zarrab'ın da yattığı Manhattan'daki cezaevine konulmuştu.

Hakkında 50 yıla kadar hapis cezası ve 2 milyon dolar para cezası istenen Halkbank eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Sarraf'a İran'a yönelik yaptırımları delmekte yardım etmekle suçlandı. İddianamede Atilla'ya yöneltilen suçlamalar ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurma, bankacılık sisteminde sahtekarlik yapma, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma, kara para aklama, kara para aklamak için kumpas kurma olarak sıralandı.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde görülen davanın adı daha önce "ABD Sarraf'a karşı" idi. Sarraf'ın itirafçı olması üzerine dava adı "ABD Atilla'ya karşı" olarak değiştirildi. Rıza Sarraf'ın suçunu itiraf ederek tanık koltuğuna oturması üzerine, Atilla davanın tek sanığı konumuna geldi.

 

Hakan Atilla Davası

 

ABD’nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan ve 19 Mart 2016’da ABD’de tutuklanan Rıza Sarraf, yargılanmasına kısa bir süre kala 26 Ekim 2017’de hakkındaki suçlamaları kabul etmiş ve savcılıkla iş birliğine gitmişti.

Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Atilla ise 27 Mart 2017 New York'ta gözaltına alınmış ve davanın tek sanığı olarak yargılanmıştı.

İran yaptırımları davasında suçlu bulunarak 32 ay hapis cezası alan Hakan Atilla da suçlu bulunma kararını temyize götürmüş, ağustos ayında ise avukatları aracılığıyla masum olduğu ve beraat talebiyle temyiz gerekçelerini istinaf yani bir üst mahkemeye taşımıştı.

 

19 Temmuz 2019’da tahliye edildi

 

Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, “iyi hal yasası nedeniyle” erken tahliye edilerek, 19 Temmuz 2019’da serbest kaldı.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delme iddiasıyla New York’taki mahkemede 32 ay hapis cezasına çarptırılan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, Türkiye’ye iade edilmek üzere cezaevinden çıkarılarak Göçmenlik Dairesi polislerine teslim edildi.

Pensilvanya eyaletindeki FCI Schuylkill Cezaevi’nde 28 ay hapis yattıktan sonra tahliye edilen Atilla’nın iade işlemlerinin yoğunluğa göre birkaç gün ya da birkaç hafta sürebileceği belirtildi.

Hakan Atilla iade işlemleri tamamlanana kadar Schuylkill Cezaevi’nden buraya 1.5 saat mesafedeki York County Cezaevi’ne nakledildi. Bir süre burada kalacak olan Atilla, THY’ye ait bir uçakla İstanbul’a gönderilecek. Hakan Atilla’nın eşi Burçin Atilla, Hürriyet’e yaptığı açıklamada her gün telefonda konuştuğu eşiyle dünden itibaren iletişiminin kalmadığını belirterek, “Allah yardımcısı olsun” dedi. Burçin Atilla, geçtiğimiz ay eşinin cezaevinde yaptığı yağlı boya ve karakalem resimleri Instagram’da paylaşmıştı. ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının Halkbank üzerinden delindiği iddiasıyla Reza Zarrab’ın suçlamaları kabul ederek itirafçı olduğu duruşmalarda Atilla, tüm suçlamaları reddetmişti. ABD’li jüri tarafından altı suçlamadan beşinden suçlu bulunan Hakan Atilla, 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hâkim Richard Berman, Atilla’nın iyi bir insan olduğunun yakınlarından kendisine gönderilen en az 100 mektuptan anlaşıldığını söylemişti. Atilla’nın cezaevinde kaldığı sürenin aldığı cezadan düşürülmesi ve cezaevindeki iyi hali nedeniyle tahliye tarihi 19 Temmuz olarak duyurulmuştu. Hakan Atilla o tarihte tahliye edildi.

 

Borsa İstanbul Genel Müdürü Oldu

 

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delme iddiasıyla New York’taki mahkemede 32 ay hapis cezasına çarptırılan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, Ekim 2019’da Türkiye’ye iade edilerek ülkeye döndü. Dönüşünde Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak göreve başladı

Bakan Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Haksız bir mahkumiyetin ardından ailesine ve ülkesine kavuşan Hakan Atilla’nın dinlenme dönemi bitti. Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak göreve başlıyor. Bu görevin kendisi ve BIST için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

 

KAYNAKÇA: Hakan Atilla kimdir neden suçlandı? (aksam.com.tr, 04 Ocak 2018), Hakan Atilla'ya erken tahliye (cumhuriyet.com.tr, 27.06.2019), Hakan Atilla kimdir neden suçlandı? (aksam.com.tr, yeniakit.com.tr, karar.com,  cnnturk.com, t24.com.tr, star.com.tr, futbolarena.com, erişim 01.07.2019), Hakan Atilla tahliye oldu (Razi Canikligil haberi, hürriyet.com.tr, 20.07.2019), Hakan Atilla'ya yeni görev (hürriyet.com.tr, 21.10.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör