Mehmet Kâzım Dirik

General, Milletvekili, Vali, Milli Mücadele Kahramanı, Yönetici, Asker, Diplomat, Siyasetçi

Ölüm
03 Temmuz, 1941
Eğitim
İstanbul Harp Akademisi
Diğer İsimler
Mehmet Kâzım Dirik

Asker, general, Mil­li Mücadele komutanlarından, diplomat, yönetici, vali (D. 1880, Manastır – Ö. 3 Temmuz 1941, Edirne). Tam adı Mehmet Kâzım Dirik. Harp Okulunu piyade teğmeni (1899), Harp Akademisini kurmay yüzbaşı olarak (1912) bitirdi. Birinci Dünya Savaşı­’nda Çanakkale Cephesi'nde savaştı ve Suriye'de 4. Ordu Menzil Müfet­tişliği görevinde bulunarak albaylığa yükseldi. Mısır ve Ka­nal seferlerine katıldı. Batum ve Tiflis valiliği görevlerinde (1918) bulundu. Mil­li Mücadele'nin başında Mustafa Kemal ile işbirliği yaparak Anadolu’da görev aldı (1919). Erzurum Kale Komutanlığı ve Ba­tum'u geri alan kuvvetlerin komutanlığını yaptı.

 Miralaylığa yükselen Kâ­zım Bey, Gürcistan ve Ermenistan ile diplomatik ilişkileri düzenledi, Sakarya Savaşı'na katıldı. Erzurum'da Mevki Komutanlığı ve va­li vekilliği yaptı. Siirt'te 2. Tümen Komutanı iken generalliğe yükseldi. Bu arada Bitlis (1924) ve İzmir valiliklerinde (1926-35) bulundu. Dokuz yıl kadar bir süre aralıksız olarak İzmir valisi olarak çalışan Dirik birçok okul, köprü, yol, çeşme, fenni arı kovanı tesisleri yaptırarak ilin kalkınmasında önemli işler başardı. Trakya Bölgesi Genel Müfet­tişliğine (1935) atandı. Halkla ilişki kurarak öğretim sorunları, köy kalkınması ve köy ekonomisi konularında önemli çalışmalar yaptı. Bu son görevinde iken öldü. İzmir Altındağ Kokluca Mezarlığında toprağa verilmiştir.

KAYNAK: Türkiye Ansiklopedisi 3 (1974), Bandırma Kahramanları (burhansev.blogspot.com, 17 Kasım 2012), Göztepe Tarihi Nostalji fotoğraf albümü (goztepetd.org, 8 Şubat 2013).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör