Gönül Yazar

Şarkıcı, Güzellik Kraliçesi, Oyuncu

Doğum
12 Ağustos, 1936
Burç
Diğer İsimler
Mürşide Gönül Özyeğiner, Taş Bebek

Güzellik Kraliçesi, Şarkıcı ve Sinema Oyuncusu. 12 Ağustos 1932, İzmir doğumlu. Asıl adı Mürşide Gönül Özyeğiner’dir. İlk evliliğini 14 yaşında iken Necdet Yazar'la yaptı. Ankara Radyosuna giren sanatçı orada Fahri Kopuz, Suphi Ziya Özbekkan gibi değerli müzik ustalarından eğitim aldı, onların birikiminden yararlandı. Daha sonra Ankara Radyosundan İstanbul sahnelerine geçerek profesyonel müzik yaşamına başladı. 22 yaşında Ege Ses Kraliçesi Yarışmasında birinci seçilerek sanat yaşamını başlamış oldu. Uzun yıllar Zeki Müren’le birlikte sahne aldı. Uzun yıllar boyunca sahnelerde sevilen, aranan bir sanatçı olmayı başardı. 1962’de ilk müzik çalışması olan “Bak Bir Varmış / Takamadım Başıma Yıldızlardan Tacımı” adlı 78’liğini çıkardı. Sonrasında birkez daha taş plak kaydı yayınlandı. Sanatçının ilk 45’liği ise 1965 yılında yayınladığı “Kelebeğim/Hayran Olurum Aşkı Bilene” adlı çalışmasıdır.

Sanatçı daha sonra sinema dünyasında yer almaya başladı. Yönetmenliğini Hulki Saner’in yaptığı, başrolünü Göksel Arsoy’la paylaştığı “Taş Bebek” adlı ilk filmindeki oyunculuğu oldukça beğenildi ve sanatçının lakabı ondan sonra “Taş Bebek” olarak anılmaya başlandı. Bu filmin ardından başrollerini dönemin ünlü aktörleriyle paylaştığı onlarca filmde rol aldı. Bu arada Karaca Tiyatrosunun sahnelediği “Papazlar Trafiği” adlı bir İngiliz tiyatro çalışmasında da Gülriz Sururi ve Adile Naşit gibi gözde sanatçılarla aynı sahneyi paylaşarak oyunculuk yönünü perçinledi. Genelde Türk sanat müziğini seslendiren Gönül Yazar, zamanla pop müzik tarzında da okumaya başladı ve sahne programlarında oldukça beğeni topladı. Yaşar Güvenir’in “Sensiz Saadet Neymiş” isimli bestesini seslendirdiği 45’liği kendisine altın plak kazandırdı.  1979 yılında yayınladığı "Taş Bebek" ve 1989 yılında yayınladığı "Gönül'den Gönüllere" albümleri onu Türk müziğinin unutulmazları arasına soktu.

Üç kız kardeşi bulunan Gönül Yazar, yıllar sonra bir röportajında aslında bir erkek kardeşinin de olduğunu belirtmiştir. Ahsen adındaki kardeşinin şizofren olduğunu ve intihar ettiğini, mezarının bulunmadığını itiraf etmiştir. İlk evliliğini Necdet Yazar’la yapan ve onun soyadını taşıyan sanatçı, henüz 22 yaşında ikinci evliliğini ünlü söz yazarı Fikret Şeneş’in eşi Bedii Çapa ile yaptı. Daha sonra beş kez daha evlenen sanatçı, 2015 yılında katıldığı bir evlilik programında orada evlilik için bulunan Demir Bey’le evlenmek için programa katılarak dikkatleri üzerine topladı.

 

Albümleri:

 

Gönül Yazar (Şençalar Plak), Dertleri Zevk Edindim (Arya Plak), Nisan Yağmuru (Televizyon Plak), O Ağacın Altı (Kervan Plak), Artık Bu Solan Bahçede (Atlas Plak), Çakıl Galasında (İstanbul Plak), Ağlar Gezerim (Yavuz Plak), Gönül Yazar'dan Seçmeler (Yavuz Plak), Tadı Yok Sensiz Geçen (Yavuz Plak), Aldırma Gönül (Elenor Plak), Taş Bebek (Elenor Plak), İşte Benim Dünyam (Elenor Plak), Gönül Defterim (Elenor Plak), Gönül'den Gönüllere (Emre Plak), Sevmek İstiyorum (Elenor Plak), Kırmızı Gülün Alı Var (Harika Plak), Bir Zamanlar 2 (karma) (Ossi Müzik), En İyileriyle Gönül Yazar (Ossi Müzik).

 

Rol Aldığı Sinema Filmleri:

 

Tanık (1992), Vurgun (1973), Gel Desen Gelemem Ki (1969), Ölüme Giden Yol (1969), Kara Gözlüm Efkarlanma (1968), Aslan Yürekli Reşat (1967), Trafik Belma (1967), Beyoğlu'nda Vuruşanlar (1966), Fakir Bir Kız Sevdim (1966), Halime'yi Samanlıkta Vurdular (1966), İdam Mahkumu (1966), Kanlı Mezar (1966), Mezarını Hazırla (1966), Namus Kanla Yazılır (1966), Dudaktan Kalbe (1965), Taçsız Kral (1965), 65 Hüsnü (1965), Adım Çıkmış Sarhoşa (1965), Bilen Kazanıyor (1965), Bir Garip Adam (1965), Hüseyin Baradan Çekilin Aradan (1965), Kocamın Nişanlısı (1965), Yalancının Mumu (1965), Cımbız Ali (1964), Köye Giden Gelin (1964), Sahte Sevgili (1964), Şu Kızların Elinden (1964), Var mı Bana Yan Bakan (1964), Kelepçeli Aşk (1963), Ateşli Kan (1962), Bir Gecelik Gelin (1962), Bir Bahar Akşamı (1961) Taş Bebek (1960).

 

KAYNAKÇA: Gönül Yazar (posta.com.tr erişim: 19 Aralık 2015), Gönül Yazar (sinematurk.com erişim: 19 Aralık 2015), Gönül Yazar (milliyet.com.tr erişim: 19 Aralık 2015), Gönül Yazar (hurriyet.com.tr erişim: 19 Aralık 2015), Gönül Yazar (magazinkolik.com erişim: 19 Aralık 2015), Gönül Yazar hastaneye kaldırıldı 7 kez evlendi eşleri ve tek kızı bakın kimdir?  (internethaber.com. erişim 07.05.2019).

GÖNÜL YAZAR'IN ÜNLÜ EŞLERİ

 

GÖNÜL YAZAR'IN ÜNLÜ EŞLERİ

 

Gönül Yazar 7 kez resmi nikah ile evlendi; Birinci eşi; 1952 de 15 yaşındayken yaşını mahkeme kararı ile 18 yapıp, 32 yaşındaki Necdet Yazar'la evlendi. 1954 yılında boşandı.

 

İkinci Kocası Ünlü Söz Yazarının Eşiydi

 

Gönül Yazar'ın evliliklerinde eşleri ile hep arasında yaş farkı oldu. İkinci eşiyle de aradaki yaş farkı 27 yaştı. Gönül Yazar'ın kendisinden 27 yaş büyük ikinci eşi Bedii Çapa tanıştıklarında evliydi. Ünlü söz yazarı Fikret Şenes ile evli olan Bedii Çapa, Gönül Yazar hamile kalınca boşanıp onunla evlendi. Bu evlilik 1956 yılında Gönül Yazar 20 yaşındayken oldu.

 

Ünlü Futbolcu 4. Kocası Oldu

 

Gönül Yazar'ın üçüncü eşi Özden Çelik bir jöndü. 1963 yılında gerçekleşen bu evlilik sadece 1 yıl sürdü. Gönül Yazar Galatasaraylı ünlü futbolcu Metin Oktay ile tanışınca boşanıp 1964 yılında onunla evlendi. Beşinci evliliğini bir işadamı ile yapan Gönül Yazar 1972 de Ercan Akın ile hayatını birleştirdi.

 

Gönül Yazar'ın Kendisinden Küçük Son Eşleri

 

Gönül Yazar'ın son 2 eşi kendisinden yaşça küçük oldu. Altıncı evliliğini yaptığı Sinan Birsel ile 1979 senesinde evlendi. Bu evlilik bir yıl sürdü. Gönül Yazar'ın 7. ve son kocası da 1997'de evlendiği Fahrettin Akçınar oldu. Yaşça hayli küçük olan bu eşinden de 7 ayda boşandı.

 

Gönül Yazar'ın Çocuğu Kimden

 

Gönül Yazar'ın evlilikleri kadar ünlülerle olan aşkları da meşhur. Gönül Yazar bir zamanlar aşk yaşadığı Erol Simavi'den bir çocuk sahibi oldu. Diğer evliliklerinden çocuğu olmadı. Gönül Yazar'ın kızı Yasemin Simavi, ABD'de yaşıyor. Bedii Çapa'dan da hamile kalan Gönül Yazar, çocuğu aldırmak zorunda kaldı.

 

Bedii Çapa İle Evliliği

 

Gönül Yazar verdiği bir röportajda ünlü söz yazarı Fikret Şenes’in işadamı eşi Bedii Çapa ile olan ilişkisini şöyle anlatmıştı: -Bedii Bey ile beni kardeşleri tanıştırdı. Emirgan'da Billur Köşk vardı eskiden, üç kardeş (Germi, Cezmi, Vecdi) beni dinlemeye geldiler. Program bitiminde gittim masalarına oturdum beni tanıştırdılar. Kim bu dedim, ‘Abimiz’ dediler, ben de ‘hadi oradan be ben sizin bütün aileyi tanıyorum’ dedim. Sonra bana ‘Amcamızın çocuğu’ dediler. Öyle tanıştık.

-Çok yakışıklı bir adamdı... ‘Peki ne yapar bu adam?’ dedim, ‘6 aydır mahkemedeler, eşi Fikret Hanım’la boşanamıyorlar’ dediler. Bütün aileyi tanıyorum, Bedii Bey’i tanımıyorum... Tanımadığım için de merak ettim...

 

Hiltonda Yaşıyordum

 Çok paralıydı... Ben 19 yaşımdayken Hilton’da yaşıyordum, Halaskargazi’de bu evi tuttuğumda 900 lira ödüyordum, gece sahne aldığımda 45 lira alıyordum. Her şeyi satıp Amerika’ya temelli yerleşip orada da tanınıp yükselecekken Bedii Bey’i tanıdım...

 

Hamileliğimi Öğrenince Boşandı

 

Fikret Hanım ayrılmıyormuş, Bedii Bey bana aşık olunca, birde hamile olduğumu duyunca ‘Yazık o küçük kıza, ayrılayım da bari evlesinler’ diyerek boşanmış... Çok onurlu bir kadın. Benim yüzümden değil, beni duyunca kendi onurundan ayrılmış... Bedii Bey ile Ada’ya onlara gidiyorduk, onların evine giderken rahatsızlandım, suni sancı iğneleriyle çocuğu vakti gelmeden doğurttular ben ölmeyeyim diye. Çocukta ölü doğdu.”

 

Annem Bizi Dövmese O..P Olurduk

 

Gönül Yazar'ın annesi ile babası 6 yaşındayken boşanmıştı. Annesi ile yaşayan Gönül Yazar bir söyleşide şunları anlatmıştı: -Korkunç derecede sert bir kadındı. Yediğim dayaklar yüzünden mankafa oldum. Kızdığı zaman tırnaklarını boğazıma geçirir, bütün boynumu yırtardı. Hırsını alamadığında kollarımı ısırdığı bile olurdu. Allah onu nurlar içinde yatırsın. O kadın bizi dövmeseydi, biz or.... olurduk.

 

Kızıma Bir Kez Vurmaya Kalktım

 

-Bir keresinde tartışırken elimi kaldırır gibi oldum ama Yasemin sesini yükseltip diklendi. “Sıkıysa gel vur bakalım, o sizin zamanınızdaymış” diye kafa tuttu. Aslında benim de vuracağım yoktu, kıyamam ona... Üstüne titredim hep, hâlâ da titrerim.

 

Evlenene Kadar Altımı Islatıyordum

 

- Ben evlenene kadar her gece yatağımı ıslattım! Evlendiğim gece bir uyandım ki yatak kuru. Biz üç kız kardeşiz, bir de abimiz vardı. Bunalım sırasında Yalova’da denize atlayıp intihar etti rahmetli, cesedi de bulunamadı. Mezartaşı bile yok zavallının. Ben nasıl bunalımdan altıma ediyorsam, o da atmış işte kendini denize.

 

İlk Evliliği

 

- 13 yaşındayken Ege Ses Kraliçesi seçildim, herkes benden bahsediyor, “Kim bu kız?” diyordu. 14’üme girdiğimde turneye çıktım. Turnede yanımda radyo sanatçısı Necdet Yazar vardı. Humphrey Bogart’a benziyordu. Daha çocuktum ama Necdet’i beğeniyordum. Birlikte üç ay turnede kaldık. Kanun gereği isterik raporu olmadan evlenemiyorduk. O zamanlar öyleydi. Annem beni hastaneye götürdü, “Bu kızın evlenmesi lazım çünkü isterik” diye rapor aldı. Mahkeme kararıyla yaşımı da dört yaş büyüttüler. Halbuki ne isteriği, yatağa işeyen çocuktum daha. Yıldırım nikahıyla evlendik. Utancımızdan üç ay mahalleye uğrayamadık.

 

Çocuk Gelin

 

-Kocam Necdet evde yemek yaparken, ben dışarıda kızlarla top oynardım. Her şey hazır olunca da pencereden “Gönüüül yemek hazır! Komposto da yaptım, haydi içeri gel!” diye bağırırdı. İkimiz de Ankara Radyosu sanatçısıydık. İçkili yerlerde çalışmamız yasak olduğundan karı koca Cebeci Aile Çay Bahçesi’nde sahneye çıkıyorduk. 15’erden 30 lira alıyoruz. Üç aylık hamileydim, Necdet’in yevmiyesi bizi geçindirir diye düşündük. Ama patron “Kocanı tek başına çalıştırmam” deyince çocuğu aldırmaktan başka çaremiz kalmamıştı.

 

İlk Çocuğumu Canlı Canlı Aldı Benden

 

Ankara’nın en iyi kadın doktorlarından birine gittim, “Üç aylık çocuk alınmaz” dedi. Ağlayarak otele döndüğümde, kapı çalındı. Gelen, doktorun asistanıydı. “Ben kürtaj yaparım ama narkoz verecek kimsem yok” dedi. Adamın evinde, muayenehane bozuntusu bir odaya gittik. Narkozcu yok, ben bağırdıkça eşim Necdet, eliyle ağzıma bastırıyor. Ağlaya ağlaya 3 aylık çocuğumu aldırdım. Gece yarısı aniden bir kanama başladı, arayıp o doktoru bulduk. Meğerse içimde parça kalmış, onu da canlı canlı aldı benden

 

Erol Simavi İle Olan İlişkisi

 

Erol (Simavi) farklı, o çocuğumun babası, diğerleri kocalarım. Bir gün Erol Bey beni yemeğe çağırdı. Köprünün ayağının altındaki Batanay Restoran’ı ikimiz için kapatmış. Yemekten sonra rıhtımda yürürken bana baktı, “Şu parmağındaki yüzüğü denize atmanı istesem atar mısın?” dedi. Maruf’a aşıktım ama karşımdaki adama da minnet duygum var.

-Ben hayatımda aldığım o ilk alyansı parmağımdan çıkarıp denize fırlattım. Bir an içime inmeler indi. Derken tam merdivenleri çıkarken Erol Bey de kendi alyansını çıkardı ve suya attı. Ertesi gün de “Gönülcüğüm Türkiye’de daha büyüğünü bulamadım” diyerek bana kocaman bir tek taş gönderdi. 22 Haziran’da 84 yaşına girdi. Allah çok daha uzun ömürler versin. Başıma sıçsa başımın üstünde yeri var. Çünkü beni Yasemin gibi bir evladın sahibi yaptı.

 

Gösterişi Severim

 

Gönül Yazar kişisel özelliklerini şöyle tanımlıyor: -Aslan burcunun bütün özelliklerini taşırım. Gururuma çok düşkünümdür, burnum yere düşse almam. Gösterişi çok severim, bir yerlere gittiğim zaman bütün gözler bende olsun isterim. Bir de, anadan doğma vejetaryenim, hayatta ağzıma et koymadım, kokusunu bile alamam. Hayatımda sigara, kahve içmedim, uyuşturucu desen görmedim bile.

 

KAYNAK: Gönül Yazar hastaneye kaldırıldı 7 kez evlendi eşleri ve tek kızı bakın kimdir?  (internethaber.com. erişim 07.05.2019).

Yazar: internethaber.com

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör