Burak Kut

Şarkıcı, Pop Müzik Yorumcusu, Oyuncu

Doğum
27 Ağustos, 1973
Eğitim
İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
Burç
Diğer İsimler
Orta Kafa Aşk Yorumcu. Yetiş Zeynep Ahmet. Tozkoparan Cihan.

Pop müziği sanatçısı, sinema ve dizi film oyuncusu. 27 Ağustos 1973, İstanbul doğumlu. Müzikle ilgisi küçük yaşlarda başlayan Burak Kut, henüz Çapa Ortaokulunu giderken okul orkestrasıyla müzik çalışmaları yapmaya başladı. Daha sonra Şehremini Lisesine giden Kut orada müzik derslerinin olmaması nedeniyle ikinci yılında okuldan ayrılarak İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesine başvurdu ve sınavları birincilikle vererek okula girmeye hak kazandı. Sanatçı burada flüt ve piyano eğitimi aldı. Lise yıllarında müziğiyle kendini gösteren Burak Kut, okul korosunun solistliğini üstlendi. Okulu adına ve Kabataş Erkek Lisesi adına katıldığı Milliyet Gazetesinin düzenlediği müzik yarışmalarında üç yıl arka arkaya birinci oldu. 

Liseden mezun olduktan birkaç yıl sonra yapımcı Hakan Peker’le anlaşarak ilk albümünü 29 Nisan 1994’te çıkardı. “Benimle Oynama/Çılgınım” adını taşıyan bu albümü ile hem müziği hem de kişiliğiyle dikkatleri çekmeyi başardı. Sanat yaşamının ilk önemli adımını böylece atan Burak Kut, albümü sonrası bir anda “Türkiye’nin Bebetosu” lakabıyla anılmaya başlandı ve albümü bir milyona yakın satış elde etti. Bu önemli çıkışı sonrası iki sene içerisinde üç yüz civarında konser vererek tüm müzikseverlere kendini sevdirdi. Pek çok başarıyı beraberinde getiren bu albümle birlikte, o yıllarda Türkiye'de verilen hemen hemen bütün müzik ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca Avrupa "MTV Local Hero" ödülünü de kazandı.

Sanatçı ikinci albümü “Nereden Geldim, Nerelere Gideceğim”i 1995 yılının Ağustos ayında çıkardı. Albüme adını veren şarkıya Londra’da klip çekti. Bu albümden sonra söz ve beste yapmaya ağırlık veren sanatçı, yine Türkiye dışında New York’ta “Yaşandı Bitti” adlı parçasına klip çekti ve bu kliple de büyük ses getirdi. Bu arada sahne etkinliklerini devam ettiren sanatçı, 100 kişilik senfoni orkestrası ve Sarah Brightman’la yaptığı düetle müzikseverlerin gönlünde taht kurdu.

Sanatçı, İzmir, Bursa, CRR, AKM, Lütfi Kırdar'da senfoni orkestralarıyla çeşitli zamanlarda konserler verdiği konserlerle sadece bir pop müzik sanatçısı olmadığını ve başarılı bir tenor olarak güçlü sesi ve yorumuyla opera, müzikal ve tango parçalarını da başarıyla seslendirdiğini gösterdi. İzmir Açıkhava Tiyatrosu'nda Mehveş Emeç'le birlikte ses getiren bir konser verdi.

"Notre Dame'ın Kamburu" adlı filmin hem müziğini seslendirdi hem de seslendirmesini gerçekleştirdi. Bu seslendirmesinden dolayı yurtdışında başarısından sıkça söz ettirdi. Aynı projeyi Yunanistan'da yapan ünlü Yunan şarkıcı Sakis Rouvas ile düet yaptı ve Kıbrıs-Yeşil Hatta birlikte verdikleri konser ile Abdi İpekçi Barış Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca bu çalışma sonrasında CNN World Burak Kut ile bir röportaj yaptı ve tüm dünyada yayınlandı. Bu yoğun etkinliklerden sonra 1997 Haziran ayında tüm söz ve besteleri kendisine ait olan üçüncü albümü Küçük Prens'i kendi şirketinden çıkardı. Aynı sene David Morales ile birlikte “Derdim Var” adlı bir Maxi Single hazırladı

Sanatçı, 1997'de Birleşmiş Milletler'in himayesi ve Mavi Jeans sponsorluğunda Sakis Rouvas ile yeşilhatta tepki çeken bir konser verdi. 2000 Eylül ayında yine tüm söz ve bestelerinin kendine ait olduğu şarkılardan oluşan "Burak Kut" isimli dördüncü albümünü çıkardı. 2002'de sinema sektörüne girerek “O Şimdi Asker” adlı filmde rol aldı. Yedi yıl aradan sonra 17 Mayıs 2007’de "Komple" adlı albümü ile müzik marketlerdeki yerini aldı. Aynı senenin yaz aylarında Star TV'de yayınlanan ve yapımcılığını Koliba Film'in üstlendiği ömrü kısa süren "Aşk Kapıyı Çalınca" adlı dizide Emre Zeybek karakterini canlandırdı.

Sanatçı, Meyra'nın 22 Haziran 2009'da çıkan “Meyra” ve “4 Tenör” adlı albümüne katkıda bulunup sanatçı ile birlikte “Karar bize Ait” şarkısında başarılı bir düet yaptı. 2011 yılında Dr. Cansel Yeni ile evlendi, bu evlilikten Aden Bucan adlı kızları oldu.

9 Ekim 2013 tarihinde dört parçadan oluşan “Sevginin Her Hali” albümünü çıkardı. İlk klibi "Ver Allah", ikinci klibini ise "Hani" parçasına çekildi. Bu albümdeki “Ver Allah” şarkısı hem klibiyle hem de şarkısıyla sanatçının yeniden müzikseverlerin gündemine gelmesini sağladı. 12 Mart 2014 tarihinde önce Kanal D sonra atv'de yayınlanan ve Bülent Emrah Parlak ile başrol olarak paylaştığı “Ankara'nın Dikmen'i” dizisinde Latif Kutlu karakterini başarıyla canlandırdı. Sanatçı, basında çıkan haberlerde oyunculuğu sevdiğini ve yeni projelerle bu alanda çalışmaya devam edeceğini duyurdu.

 

Albümleri:

 

1994 - Benimle Oynama – Çılgınım,

1995 - Nereden Geldim Nerelere Gideceğim,

1997 - Küçük Prens,

2000 - Burak Kut,

2007 - Komple,

2009 - İlaç.

 

Maxi Single:

 

1997 - Derdim Var ( David Morales ile birlikte),

2013 - Sevginin Her Hali,

2014 - Ver Allah.

 

Tv Programı:

 

Buyur Burdan Bak (Kendisi, 2015)

Arkadaşım Hoşgeldin (Kendisi, 2014)

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Orta Kafa Aşk (Yorumcu, TV Dizisi 2021)

Yetiş Zeynep (Ahmet, TV Dizisi 2021)

Hababam Sınıfı Yeniden (Konuk Oyuncu, Sinema Filmi 2019)

Tozkoparan (Cihan, TV Dizisi 2018-2020)

Bizim Köyün Şarkısı (Sinema Filmi 2018)

Poyraz Karayel: Küresel Sermaye (Sinema Filmi 2017)

Seviyorum Ama Arkadaşça (Sinema Filmi 2016)

Olaylar Olaylar (Mühendis, Sinema Filmi 2016)

Nasıl Yani (Sinema Filmi 2016)

Ankara'nın Dikmeni (Latif, TV Dizisi 2014)

Nuri (Umut, TV Dizisi 2011)

Altın Kızlar (Atilla Han, TV Dizisi 2009)

Aşk Kapıyı Çalınca (Emre Zeybek, TV Dizisi 2007)

O Şimdi Asker (Sinema Filmi 2002)

Notre Dame'in Kamburu (Türkçe Seslendirme, Sinema Filmi 1996)

Üçüzler (Kemal’in oğlu, TV Dizisi 1993)

 

KAYNAKÇA: Biyografi (burakkut.com, erişim: 19 Kasım 2015), Burak Kut beyaz perdeye yürüyor (sozcu.com.tr, erişim: 19 Kasım 2015),  Burak Kut (imdb.com, 25.03.2022), Burak Kut (sinematurk.com, 25.03.2022), Burak Kut (diziseti.tv, 25.03.2022), Burak Kut (beyazperde.com, 25.03.2022). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör