Hüseyin Balım

Ressam, Hattat, Şair

Doğum
Ölüm
02 Ocak, 2003

 Ressam, hattat ve şair.(D.1946, Sivas – Ö. 2 Ocak 2003, Ankara). Me­mur olan babasıyla 1951’de Ankara’ya geldi. İlkokul öğretmeninin çizgilerini beğenmesi ve yüreklendirmesiyle resimle daha çok ilgilendi. Ortaokul sıralarında yap­tığı resimler büyük ilgi gördü. Ancak resme olan tutkusu nedeniyle öğrenimini yarım bıraktı. Daha sonra Ankara Gençlik Parkı Göl Gazinosu’nda sanatçıların resimlerini ve program afişlerini yapmaya baş­ladı. Bu nedenle de ünlü sanatçılarla tanışma olanağı buldu ve onların teşvikiyle İstanbul’a gitti. Altı yıl kaldığı İstanbul’da bir yandan karikatür çiziyor, öte yandan da sinema afişleri yapıyordu. Ancak yine o yıllarda karikatür çizmeyi bıraktı. Askerlik dönüşü evlendi ve 1970’li yıllarda Demetevler’de Balım reklam, resim ve tabela atölyesini kurarak uzun yıllar bu işi yaptı.

Hüseyin Balım’ın ayrıca dergi ve seçkilerde birçok şiiri yayımladı. Aynı zamanda kapak kompozisyon ressamlığı yaptı ve birçok ünlü sanatçının kitaplarının kapaklarını hazırladı. Ömrünün son on beş yılda hat (yazı) sanatı ile ilgilenerek, hem hattatlığı hem de portre ressamlığını birlikte sürdürdü. Müzik tutkusu nedeniyle, yaklaşık otuz yıllık bir zamanda önemli bir plak ve kaset belgeliği oluşturmuştu. Ayrıca gramofon ve makaralı teyplerden oluşan ve günümüzde artık kullanılmayan cihazlardan oluşan bir koleksiyonu vardı. Hüseyin Balım ANASAM ve GESAM üyesiydi. Son yıllarında TRT Ankara Radyosu Radyo 4’te Müzik Kervanı adlı yapımın içinde “Eskiden Plak Vardı “adlı bir programı yaptı. 

KAYNAKÇA: Ali Gündüz / Türk Şairleri Antoloji (5 cilt, 2008), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör