Savaş Ünlü

Mizah Yazarı

Doğum
29 Ekim, 1955
Eğitim
İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü
Burç

Gülmece yazarı. 29 Ekim 1955, Çorum doğumlu. İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü (1978) mezunu. Sivas, Adapazarı ve Karasu’da öğretmenlik yaptı. Yazma çalışmalarını lise öğrenciliği yıllarından itibaren sürdürdü. Mizah öyküleriyle başlayan edebiyat yaşamı, radyo oyunları, televizyonlara parodi ve skeç, televizyon dizilerine senaryo öyküsü yazma çalışmalarıyla sürdü. Ayrıca çocuk öyküleri ve klasik öyküler de yazdı. Orhan Veli, Sait Faik Abasıyanık, Halikarnas Balıkçısı, Nasrettin Hoca, Tevfik Fikret ve Hasan Tahsin’in yaşamlarını özgün olarak oyunlaştırdı. Bunların dışında kaleme aldığı Keşke, Güzellikler Parklarda Yeşersin, Yaş Günü Partisi, Destan Yaratan Kadınlarımız gibi oyunları da vardır.

Gülmece yazıları Gırgır, Fırt, Seçki, Gazete Ege, Balyoz vb. dergilerinde yer aldı. Bunun yanında çalışmaları farklı tarzda bir çok yayında yer aldı: Gırgır, Fırt, Pişmiş Kelle, Varlık, E Dergisi, Milliyet, Pes, Mazete, Gazete Ege, Yeni Asır, Pervasız (Akşehir), Şark Yıldızı (Van), Devrek Postası, Ekin (Karabük), Homur, Günden Güne, Kuzeysu, Beş Parmak, Horoz, Çatı, Yolcu, ABC, Berfin Bahar, Cumhuriyet-Kitap, Karşıyaka Karşıyaka, İzmir’in İncisi, Demokrat İzmir, Halkın Sesi (Kuşadası), Çamfıstık, Tenis Bülteni (İzmir), Karadeniz Taka (Trabzon), Haber Karadeniz-Dalga (Trabzon), Yorgan, Köprü, Sistem, Petrol-İş, Öykü-Şiir, Seçki, Ege’de Yaşam, Yaşayan Karşıyaka, Hava-İş Homur, KESK-Homur, Şiir-Kent, Ötekistanbul, Maden-İş Homur, Gıcık, Panik, Pencere, Kaçak Yayın, Eğitimde İzmirimiz, Bartın Gazetesi, ZOKEV Bülteni, Karşıyakatesi, Cumhuriyet-Vaziyet köşesi, Nasreddin Hoca Turizm Derneği Bülteni gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. Homur ve Kaçak Yayın dergilerinde sürekli olarak yazdı.

İzmir Türk Kolejinin yayın organı Günden Güne aylık gazetesinde on yıl haber müdürlüğü yaptı. İzmir Millî Eğitim Müdürlüğünün yayın organı Eğitimde İzmirimiz’de 2002’de haber müdürlüğü, 2003 ve 2004 yıllarında genel yayın yönetmenliği yaptı. Ülke çapında yapılan yarışmalarda on iki ödül kazandı. 1992’de Nasrettin Hoca Öykü Yarışması, 1993’te Milliyet Yayınları Mizah Yarışmasında birincilik, 2000 yılında Ömer Seyfettin ve Samim Kocagöz Öykü Yarışmalarında üçüncülük ödüllerini aldı. 2000 yılında Bu Yayınevi Mizah Öyküleri Yarışmasında Babamın Yaramazlıkları adlı kitabıyla birincilik ödülünü kazandı. 2002 yılında Hacıbektaş Belediyesi Öykü Yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü.

Savaş Ünlü İçin Ne Dediler?

“Savaş Ünlü, kimlik olarak çok sevimli ve insancıl bir yazardır. Mizahı ve gerçeği, aşkı ve hüznü damıtarak Savaş Ünlü üslûbu dediğimiz bir kimlik yaratmıştır. ‘Sevgi Adımları’ bu yönde yazarın ilk adımlarını sergilemektedir. Yazarın gelecekteki adımlarını severek bekleyeceğiz.” (Yaşar Aksoy)

***

“Geçen yüzyılın ozanı Tristan Gorbiere şöyle diyor: ‘Gülüyorum, çünkü acıtıyor.’ Gerçekten gülünen şeylerin hemen hemen hepsi acıtan şeylerdir. O acıtmayan şeylere atılan kahkahalar sağlıklı bir gülme değildir. (…) Gerçek gülmece salt güldürmekle yetinmez, düşündürür, eyleme katar, insanı güldürürken derin derin düşündürür. Şu anda gülmece dergilerinde hemen hemen hiç rastlamadığımız gülmece öykülerinden bir demetini Savaş Ünlü imzasıyla karşımda görünce çok sevindim. Ünlü’nün öyküleri acıtıyor da...” (Muzaffer İzgü)

ESERLERİ (Çocuk Edebiyatı):

Patlayacak mı (1993), Pazar Arabası (1995), Çeşitlemeler (1996), Prenses Adlı Bir Kedi (2002), Beyaz Çoraplar, Tribünlerde Sevgi Çiçekleri, Atari Merakı, Sevgi Gezegeni, En Güzel Yarıyıl Tatili, Kuşumuz Özgür, Şarkıcı Karga, Söz Çocuk ve Benekli, Feriba, Şeker Çocuk Dizisi (20 Kitaplık set), Kediler Sirki, Güneş Bize Küstü, Tatillerde Güzel Şeyler Yapılır, Badem Ağacımız, Yün Çoraplar, Armağanların En Güzeli, Manken Olacağım, Dert Babası (2001), Karizmama Dokunma, Babamın Yaramazlıkları.

KAYNAK: Muzaffer İzgü / Önsöz (Patlayacak mı?, 1993), Şükran Kurdakul / Şair ve Yazarlar Sözlüğü (1996), Yaşar Aksoy / Savaş’ın Çeşitlemeleri (Yeni Asır, 28.10.1997), Mehmet Yaşar Bilen / Savaş Ünlü ve Yeni Kitabı (Günden Güne dergisi, Mart 1998), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi.(c. 2, 2001), Okan Yüksel / Önsöz (Dert Babası, 2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör