Süleyman Yusuf Adalı

Eğitimci, Şair

Eğitim
Kırcaali Pedagoji Okulu, Öğretmen Enstitüsü Türkçe-Fransızca Bölümü

Şair, eğitimci. 1936, Bulgaristan / Kırcali / Koşu Kavak (Krumovgrat) / Ada Köyü  (Potoçnitsa) doğumlu. İlk ve ortaokulu kendi köyünde okudu, daha sonra Kırcali Pedagoji Okulu’nu bitirdi. Köyüne ilkokul öğretmeni olarak atandı. Üç yıl öğretmenlikten sonra askerliğini yaptı. Ardından Haskovo’ da ki Öğretmen Enstitüsü’nün Türkçe-Fransızca Bölümü’nü kazandı ve orayı bitirdi. Bulgaristan’da Türkçe ve Fransızca öğretmenliği yaptı.

Süleyman Yusuf Adalı, ilk şiirlerini Kırcaali’de öğrenciyken yazmaya başladı. Hece veznini ve serbest koşuk tarzını kullandı. Zamanla şiirlerini folklorik izlek ve motiflerle zenginleştirdi. 1950’lerin Bulgaristan Türk edebiyatının ünlü şairlerinden biri oldu.

Adalı, 1967 yılı belediye seçimlerinde Ada Köyü Belediye Başkanı seçildi. 1989 yılında zorunlu göçle Türkiye’ye gelip Gebze’ye yerleşerek Türkçe öğretmenliği yaptı. 1998 yılında yaş sınırını doldurarak emekli oldu. Halen Gebze’de oturuyor. Evli ve iki çocuk babasıdır. Bulgarca ve Fransızca bilmektedir… Şiirlerinde siyasi motifler ile sıla özlemi ve sevgisi öne çıkan izleklerdir.

ESERLERİ:

ŞİİR: Bir Uçtan Bir Uca Memleket (Sofya, 1966), Çocuk Şiirleri (İstanbul, 2002).

DERLEME: Balkanlardan Esintiler (Türkü derlemesi, Gebze 1993).

KAYNAK: Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy / Bulgaristan Türk Çocuk Edebiyatından Örnekler (2002), Sabahattin Bayramöz / Türkçenin Sarmaşıkları (2002), Dr. Şaban M. Kalkan Arşivi (2014), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör