Soner Demirbaş

Yazar, Şair

Doğum
19 Aralık, 1971
Eğitim
Amasya Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Bölümü
Burç

Yazar, şair. 19 Aralık 1971, Kırşehir doğumlu. Amasya Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Bölümü (1993) mezunu. Kafeterya işletmeciliği yaptı. İlk şiirleri “Sözsüz Gitmeler”, Bahçe ve “Şah-Şiir” Öküz adlı dergilerde yayımlandı (1998). Aynı zamanda denemeler de yazdı. Şiirleri ve düzyazıları Express, Agora, Ağır Ol Bay Düzyazı, Bahçe, Budala, Cumhuriyet Kitap, Dize, E, Edebiyat ve Eleştiri, İmgelem Çocukları, İmlasız, Kavram Karmaşa, kitap-lık, Kum, Kül, Le poéte travaille (şair çalışıyor), Öküz, Öteki-siz, Son Kişot, Şiir Ülkesi, Şiiri Özlüyorum, , Varlık ve Yom Sanat adlı dergilerde yayımlandı. “Ay Doğarken Nar” adlı şiiriyle Beşparmak dergisinin açtığı yarışmada 2003 Şiir Birincilik Ödülünü aldı. Seyir Defteri adlı kitap dosyası ile 2004 Homeros Şiir Ödülünü ve PEN Yazarlar Derneği Özel Ödülünü aldı. Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

“Demirbaş, çağrışım yönünden oldukça zengin olan imgeleri ve bu imgeleri ‘dil’e dönüştürürken ustaca seçtiği ‘şiirsel söylem’le ‘iyi bir şiir’  kurmuştur. Bu şiirlerin her birinde ‘var olan’  ve ‘var olması istenen’ karşıtlığı (diyalektiği) önemli bir ‘yapı’  unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Var olan düzlemindeki ‘şehir’ (hatıra) ve ‘kuşlar’ (düşler); var olması istenen düzleminde ise ‘deniz’ (o belde), Demirbaş’ın şiirlerini çağdaş Türk şiirinin ustalarına yaklaştırmaktadır. Çağdaş Türk şiirinde Soner Demirbaş şiirine bu açıdan kaynak olabilecek  şairler arasında Turgut Uyar, Ece Ayhan, Cemal Süreya, İlhan Berk, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, küçük İskender ve Haydar Ergülen gibi isimler akla ilk gelenlerdir. Şöyle de söyleyebiliriz: Soner Demirbaş’ın şiirleri adını andığımız bu şairlerin şiirleri ile akrabadır.”  (Şaban Sağlık)

ESERLERİ (Şiir):

Dinginlirik (2002), Seyir Defteri (2004).     

HAKKINDA: Halim Şafak / Demirbaş’ın Dinginlirik’teki Düşkenti (Bahçe dergisi, sayı: 30, Temmuz-Ağustos 2002), Hüseyin Peker / Soner Demirbaş’ın Şiirleri (Agora, sayı: 26, Temmuz-Ağustos 2002)- Patlamaktan Korkan Şiirler (kitap-lık, sayı: 80, Şubat 2005), Çağrı Öztürk / Dinginlirik (Cumhuriyet Kitap, sayı: 665, 14.11.2002), Şaban Sağlık / Şehrin / Kuşların / Denizlerin Şiiri Dinginlirik (Hece, sayı: 87, Mart 2004), Bâki Asiltürk / Seyir Defteri (Virgül, sayı: 81, Şubat 2005). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör