Salih Suruç

Araştırmacı, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)

Araştırmacı-yazar. 1953, Kuskunlu köyü / Hilvan / Şanlıurfa doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü bitirdikten (1975) sonra üç yıl kadar Diyanet İşleri Başkanlığında çalıştı, bir süre de öğretmenlik yaptı. İstifa edip memuriyetten ayrılarak 1982-98 yılları arasında serbest olarak çalıştı. 1987’de Şanlıurfa’dan milletvekili adayı, 1994’te yine Şan-lıurfa’dan belediye başkan adayı olduysa da seçilemedi. 1998’de Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak yeniden devlet memurluğuna döndü. 2003’te Kültür Bakanlığı müşavirliğine, ardından Millî Kütüphanede daire başkanlığına atandı. 

“Kainatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı” adlı iki ciltlik eserini 1981 yılında yayımladı. Eser, Milletlerarası Siret Konferansı çerçevesinde Pakistan Kültür Bakanlığı tarafından 1986 yılında düzenlenen “Siyer Yarışması”nda Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince ve Bengalce dillerinde yazılmış eserler için ayrı ayrı açılan yarışmada Türkçe eserler arasında birinciliğe değer görüldü. Bu yarışmada kazandığı armağan ve liyakat belgesi 1989’da Ankara’da Pakistan Büyükelçisi tarafından verildi. Yazarın aynı eseri, 1997’de Türkmenistan’da Alemlerin Serveri Peygamberimizin Ömrı adıyla Kirilceye çevrilerek yayımlandı. 

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Kâinatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı (2 cilt, 1981).

ÇOCUK KİTABI: Kurban, O Gece, Nur Torun, En Güzel Çocuk, Güvenilir Muhammed, Beklenen Peygamber, Nur Dağından Yükselen Ses, Hicret, Şanlı Bedir, Cennetin Yolu, İman Gücü, Mekke’nin Fethi.

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör