Neriman Görgünay

Araştırmacı, Yazar

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Diğer İsimler
Görgünay, Girişken

Araştırmacı-yazar. 1930, Bayburt doğumlu. Prof. Fahrettin Kırzıoğlu’nun eşi; emekli Korgeneral İsmail Hakkı Akansel, kız kardeşinin eşidir. Eserlerinde Görgünay, Girişken imzalarını da kullandı. Üsküdar İlkokulu, Kandilli Kız Lisesi, Ankara Ziraat Fakültesi mezunu. Yüksek lisans ve doktora öğrenimini ev ekonomisi alanında tamamladı. Tarım Bakanlığı bünyesinde, Bornova’da ev ekonomisi kursları verdi (1953-56), Balıkesir Teknik Ziraat Okulunda ev ekonomisi uzmanı olarak görev yaptı (1957-58). Erzurum Atatürk Üniversitesine asistan olarak girdi. ABD’de ev ekonomisi öğrenimi gördü (1958-60). Aynı üniversiteye öğretim üyesi olarak döndü, burada doçent ve profesör oldu, uzun yıllar ders verdi (1960-82). Daha sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (1982-88) ve Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Bölüm Başkanı (1988-92) olarak görev yaptı, 1992’de emekliye ayrıldı.

 Makaleleri; çalıştığı üniversite dergileri ile Millî Kültür, Kültür ve Sanat, Türkiye, Anayurttan Atayurda Türk Dünyası, Türkiyemiz dergilerinde yayımlandı. İLESAM, Türk Kadınlar Konseyi, Üniversiteli Kadınlar Derneği üyesidir.

ESERLERİ:

Erzurum ve Civar Köylerinde Kadın Giyimi Üzerinde Araştırmalar (doktora tezi, 1973), Türk Halk Kültüründe Doğu Anadolu Dokumaları ve Giysileri (1994), Altay’lardan Tunaboyu’na Türk Dünyası’ndan Ortak Motifler (1995), Giyim Sanatı ve Kişisel Görünüm (1992).

Ayrıca halıcılık ve kilimcilik konularında eserleri ve çok sayıda makalesi vardır.

HAKKINDA: M. Türker Acaroğlu / Doğu Anadolu Dokumaları ve Giysileri (Kıyı, Ağustos 1994), Aydil Erol / Türk Dünyasında Ortak Motifler (Yesevi dergisi, 25.11.1996), Şebnem Ercebeci/ Türk Halk Kültüründe Doğu-Anadolu Dokumaları ve Giysileri (Bilge, Güz 1995), Güzin Tural / Altaylar’dan Tunaboyu’na Türk Dünyası’nda Ortak Motifler’in Düşündürdükleri (Bilge, Güz /6).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör