Neriman Ertem

Yazar, Şair

Doğum
24 Ocak, 1926
Eğitim
Kız Enstitüsü (Sivas)
Burç

Şair, yazar. 24 Ocak 1926, İzmir doğumlu. İlkokulu Edirne’de, ortaokulu Ankara’da, Kız Enstitüsünü (1945) Sivas’ta bitirdi. Kore gazisi Kıdemli Albay İhsan Ertem’in eşi. Hayırsever bir insan olarak ihtiyacı olanlara yardım için çeşitli çabalar gösterdi. Eşinin görevi nedeniyle birçok şehirde yaşadı.

Şiire ortaokul yıllarında başladı. İlk şiiri 1950 yılında Ayvalık gazetesinde yer aldı. Diğer şiirleri ve öykülerini Tarla, Türk Dili, Son Havadis, Akşam, Kuzey Ege Haber, Kıbrıs, Yağmurun Sesi, Yeni Defne, Kültür Sanat, Birlik, Şiir Defteri, Bolu, Ayaz, Yeni Asır, Türk Edebiyatı (1980-87), Kadıköy Aktüalite gibi dergi ve gazetelerde yayımladı. Şarkı sözü çalışmaları da bulunmakta olup, 1994 yılında Şiir Defteri dergisinin açmış olduğu yarışmada dereceye girerek, Şemsi Belli tarafından Onur Belgesi ile ödüllendirildi. Şiirlerinde acılarını, özlemlerini, yüreğinde yılların biriktirdiği duyguları ve günlük olayları büyük bir titizlikle ve içtenlikle dile getirdi. 2004 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan Fethin 550. Yılı Anısına İstanbul Şiirleri-Yazıları adlı özel kitapta bir şiiri ve biyografisi yer aldı. 1946 Harbiyeliler Derneği, İLESAM ve MESAM üyesi oldu.

 “Sınıf ve silah arkadaşım İhsan Ertem, Kore’de savaştı ve hayatı boyunca birçok farklı birlikte görev aldı. Sayın eşi Neriman Hanım da onu, bu vatani görevini yerine getirirken hiç yalnız bırakmadı, manevi ve maddi desteğini hiç eksik etmedi. Neredeyse karış karış gezdiği yurdumun renkleriyle bezenmiş her hikâyesi, her şiiri, insanda buruk bir sevinç, tatlı bir hüzün bırakıyor. Yazmış olduğu hikâyelerin yaşanmış olması da, şiirlere, hikâyelere ayrı bir çeşni katıyor. Hikâyelerdeki insanların sevinçleriyle güldürüyor, acılarıyla ağlatıyor.” (Rıfat Kasnak)

“Değerli ozanımız Neriman Ertem’in 1930’lu yılların romantik ve duygusal gerçekçi havasından belki de bilinçli olarak esinlenerek yazdığı şiirlerinde göze çarpan en etkin özelliği küçücük bir sözcükte bile kazın kalmayı başarmış olmasıdır” (Faik Baysal)

ESERLERİ:

ŞİİR: Menekşe Sokağı (1988), Ne Varsa Bana Ait (1999), … Ve Zehra Hanım Yaşadı (öyküler, şiirler, 2003).

ANI: Bir Asker Eşinin Anıları (2005).

HAKKINDA: İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör