Neriman Cahit

Yazar, Şair

Eğitim
Kıbrıs Öğretmen Koleji

Şair ve yazar. 1937, Kırnı köyü / Girne / KKTC doğumlu. Kıbrıs Öğretmen Kolejini bitirdikten sonra başladığı ilkokul öğretmenliğini emekli olana dek sürdürürken bir yandan da dönemindeki birçok şahsiyet gibi gazetelerde şiirleri, makaleleri, araştırma-inceleme yazıları, röportajları yayımlandı. Kadın hakları savunucusudur.

“Neriman Cahit şiirinin temel karakteri, alışılmış bir hızla, tertipli düzenli ve temize çeke çeke kesintisiz sürmesi ve özellikle kadın olarak da, politik olarak da ‘kimlik’ imgesi üzerinde yoğunlaşmasıdır. ‘nereye, nereye bilinmezim / eksik künyelim’ dizeleriyle kainata göğü ve Akdeniz’i ve sesini büyütmeyi önerir. ‘Hep sömürge yüzüm... sevdam’ dizeleri de kimlik sorununun politik arka planlarına, nedenlerine göndermenin ötesinde, imge yoluyla da bir itirazdır.” (Sezai Sarıoğlu)

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: KTÖS Mücadele Tarihi (1987), Kadın (1990).

ŞİİR: Sıkıntıya Vurulan Düğüm (1988), Ayseferi (1995).

HAKKINDA: Sezai Sarıoğlu / Ada Sahillerinde Kendini Bekleyen Şiirler (Sombahar, sayı: 35, Mayıs-Haziran 1996), Şaban Mahmudoğlu Kalkan - Atila Er Şiir Gecesi (1999), İslâmî Edebiyat dergisi (sayı: 40, Temmuz-Ağustos-Eylül 2004). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör