İsmet Cemiloğlu

Türk Dili Araştırmacısı, Araştırmacı

Doğum
Eğitim
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Türk dili araştırmacısı. 1945, İncesu / Kayseri doğumlu. İlk ve ortaöğretimimi İncesu ve Kayseri’de tamamladı. Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden (1970) mezun oldu. Niğde Lisesinde dört yıl edebiyat öğretmenliği yaptı (1969-73), Ankara Yabancı Diller Eğitim Enstitüsü edebiyat öğretmenliği ve müdür yardımcılığına atandı, daha sonra buranın Gazi Eğitim Enstitüsü bünyesine aktarılmasıyla aynı görevlere burada da devam etti. Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü başkanlığı (1980-82) yaptı. Gazi Üniversitesi SBE’de “Azeri Türkçesinin Sentaks Bakımından Türkiye Türkçesiyle Karşılaştırılması” adlı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Aynı yerde “14. Yüz Yıla Ait Bir Kısas-ı Enbiyâ Nüshası Üzerinde Sentaks İncelemesi” adlı çalışmasıyla doktorasını (1988) bitirdi. 1989’da yardımcı doçent, 1995’de doçent, daha sonra da Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Türk dili profesörü oldu.

Türk dilinin çeşitli yönleriyle ilgili makalelerinin bir kısmı Türk Dili Dergisi, Türk Kültürü Dergisi, Millî Eğitim, Millî Folklor, Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, Erguvan dergilerinde, bir kısmı III. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, IV. Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı yayımlanmış bildirileri arasında çıktı.

ESERLERİ:

14. Yüz Yıla Ait Bir Kısas-ı Enbiyâ Nüshası Üzerinde Sentaks İncelemesi (1994), Dede Korkut Hikâyeleri Üzerinde Söz Dizimi Bakımından Bir İnceleme (2001), Cümle Bilgisi (2001).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör