İsmail Kadare

Roman Yazarı, Yazar

Eğitim
Tiran Edebiyat Fakültesi

Roman yazarı. 1936, Gjiokaster / Arnavutluk doğumlu. Kentinin Almanlar, İtalyanlar, Yunanlılar ve krallık yanlısı Arnavutlar tarafından işgaline tanık oldu. Çocukluğu bu güçlerle mücadeleyle geçti. Yükseköğrenimini Tiran Edebiyat Fakültesinde tamamladı. Moskova'daki Gorki Edebiyat Enstitüsüne devam etti. Ülkesinin SSCB ile politik nedenlerle ilişkisini kesmesi üzerine ülkesine dönerek gazetecilik yaptı. Halk Meclisi üyeliğine seçildi. Bir süre Arnavutluk Yazarlar ve Sanatçılar Birliği başkanlığı görevini de sürdüren Kadare, yönetimle muhalif konuma düşmesi nedeniyle, 1990'da Fransa'ya iltica ederek, yaşamını orada sürdürdü.

1963'te yayımlanan ve dilimize de çevrilen Ölü Ordunun Generali adlı romanıyla büyük ün kazandı. Ülkesindeki siyasi yönetim sebebiyle yaşamını Fransa'da sürdüren İsmail Kadare, çağdaş dünya edebiyatının da önemli romancılarından biridir.

“ İsmail Kadare kendine özgü roman anlayışı içinde bizlere savaşın insanı dehşete düşüren anlamsızlığını gösteriyor… Ünlü Kosova savaşını farklı açılardan yorumluyor; bir tarihçi titizliğiyle, edebiyatın temel kalıplarından da bolca yararlanarak Sultan Murad Hanla başlayan ve günümüze kadar süren bir kinin anlamsızlığını anlatıyor. Kadare'nin dili her zamanki gibi son derece etkileyici; üstelik bu kitabında fazlaca mantık oyunlarına girmeden, sadece bilinen bir tarihin günümüzdeki yansımasını ve savaşın toplumsal boyutlarını ele alıyor.” (Tufan Erbarıştıran)

ESERLERİ:

Gençlik Dizeleri (1954), Düşler (1957), Benim Yüzyılım (1961), Ölü Ordunun Generali (1963), Şu Yüce Dağlar Ne Düşünürler (1964), Güneşli İşlemeler (1968), Canavar (1965, 2. bas. 1993), Kosova'ya Üç Ağıt (1999), Piramit (1999).

KAYNAK: Tufan Erbarıştıran / Kosova’ya Üç Ağıt (Virgül, sayı: 26, Ocak 2000), TDOE –TDE Ansiklopedisi 5 (2004).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör